Μόσχα και Πεκίνο συμφωνούν για την Ουκρανία, “βαθιά ανησυχία” στη Δύση




Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κίνας διαπίστωσαν τη συμφωνία των απόψεών τους για την κατάσταση στην Ουκρανία σε τηλεφωνική συνομιλία τους, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. O Σεργκέι Λαβρόφ και o Ουάνγκ Γι (στη φωτογραφία με τον κ. Κέρι) υπογράμμισαν την “ευρεία συμφωνία των απόψεων της Ρωσίας και της Κίνας για την κατάσταση εντός και γύρω από την χώρα αυτή. Οι υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τις στενές επαφές τους για το θέμα αυτό”, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα.

Την ίδια ώρα στο Κίεβο αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας δήλωσε ότι μια αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φθάνει σήμερα στην ουκρανική πρωτεύουσα και αύριο αρχίζει διαβουλεύσεις. Ο αξιωματούχος δεν έδωσε διευκρινίσεις και ζήτησε να μην κατονομαστεί. Οι νέες ουκρανικές αρχές δηλώνουν ότι η χώρα χρειάζεται οικονομική βοήθεια 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προσεχή διετία, προκειμένου να αποφύγει την πτώχευση.

Παράλληλα η Βρετανία εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για την πιθανότητα το Κρεμλίνο να στείλει και άλλες στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία και προειδοποίησε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα πληρώσει τις συνέπειες των ενεργειών της εκτός κι αν αλλάξει τακτική. Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε στο BBC ότι η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη κρίση στην Ευρώπη μέχρι σήμερα στον αιώνα που διανύουμε. 

Ο Χέιγκ τόνισε ότι η Ρωσία έχει τώρα τον επιχειρησιακό έλεγχο της περιοχής της Κριμαίας. Τόνισε ότι η Ρωσία, αν και έχει το νομικό δικαίωμα να διατηρεί στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή, το Κρεμλίνο θα πρέπει να δώσει εντολή στις δυνάμεις αυτές να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

“Σαφώς και ανησυχούμε πολύ για την πιθανότητα περαιτέρω ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων και σε άλλα μέρη της Ουκρανίας. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σταθερή η κατάσταση στην Κριμαία. Είναι μια πολύ τεταμένη κατάσταση και επικίνδυνη που έχει προκληθεί από την επέμβαση της Ρωσίας”.

Στη Βαρσοβία ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ραντοσλάβ Σικόρσκι προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της χώρας που εξετάζει την κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε ότι “η Μόσχα θα υποστεί σοβαρές συνέπειες” για την επέμβασή της στην ουκρανική Κριμαία.

Παράλληλα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ζητούν την “άμεση” αποστολή στην Ουκρανία παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Η ανακοίνωση αυτή έγινε κατά την ειδική συνεδρίαση του ΟΑΣΕ στη Βιένη. Έργο μιας τέτοιας αποστολής θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και η εγγύηση του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας” της Ουκρανίας, δήλωσε ο αμερικανός πρεσβευτής Ντάνιελ Μπάερ ενώπιον των συναδέλφων του.

Την ίδια ώρα στη Γενεύη, ο ασκών χρέη προέδρου του ΟΑΣΕ, πρόεδρος της Ελβετίας Ντιντιέ Μπούρκχαλτερ, δήλωσε ότι επιθυμεί την αποστολή μιας  επιτροπής στην Ουκρανία ώστε να διενεργήσει έρευνα για τα περιστατικά που διαδραματίστηκαν στη χώρα αυτή.

“Οσον αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προτρέπω την ουκρανική κυβέρνηση να καλέσει το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (BIDDH) για να στείλει επί τόπου μια αποστολή, αρμόδια να αποτιμήσει παρελθόντα περιστατικά και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως να διαπιστώσει τα πραγματικά περιστατικά και τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβαν αυτά χώρα στην Ουκρανία”, δήλωσε ο Μπούρκχαλτερ, κατά την έναρξη της κύριας ετήσιας συνεδρίασης του Συμβούλιου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Τουρκία “παρακολουθεί από κοντά” την κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα τουρκική κυβερνητική πηγή. Η Άγκυρα ανησυχεί κυρίως για την τύχη της μειονότητας των τουρκόφωνων Τατάρων στην αυτόνομη επαρχία της Κριμαίας όπου η Ρωσία έχει στείλει ένοπλες δυνάμεις.

“Η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην Κριμαία στους κόλπους μιας ενωμένης Ουκρανίας”, δήλωσε χθες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος συναντάται σήμερα με αντιπροσωπεία της μειονότητας των Τατάρων. “Τα δικαιώματα των Τατάρων και η ύπαρξή τους πρέπει να διασφαλιστούν”. 

Σύμφωνα με την Τουρκία, το 12% των κατοίκων της Κριμαίας είναι τουρκόφωνοι Τάταροι, σουνίτες μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, όπως η πλειοψηφία των Τούρκων.

ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, DPA, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: