Μηχανισμός αντιμετώπισης τραπεζικών κρίσεων η τραπεζική ένωση




Δημοσίευμα των FINANCIAL TIMES παρουσιάζει σειρά ερωταποκρίσεων προκειμένου να εξηγήσει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κ-μ για τη δημιουργία του Ενιαίου Μηχανισμού Αντιμετώπισης Τραπεζικών Κρίσεων, μηχανισμού που είναι απαραίτητος για την πραγματοποίηση της τραπεζικής ένωσης («Q&A: How the banking union plan will work»).

Αν και το πλαίσιο για την τραπεζική ένωση θεωρείται πλέον ολοκληρωμένο, το αποθεματικό του ταμείου είναι ανεπαρκές (€55δις) και η διαδικασία περίπλοκη και γεμάτη εθνικές διασφαλίσεις. Η τραπεζική ένωση αποτελεί την καλύτερη ελπίδα της Ευρώπης, προκειμένου να διαλύσει τις όποιες ανησυχίες για κρυμμένα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα. Εντείνει την εμπιστοσύνη, δεν αφορά ωστόσο στην παρούσα κρίση αλλά συνιστά σχέδιο αντιμετώπισης και διαχείρισης μελλοντικών κρίσεων. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε διασφάλισε ότι οι μεγάλες χώρες θα εξακολουθούν να ελέγχουν τη ροή των κοινών κεφαλαίων, ενώ εξασφάλισε και την πρωτοκαθεδρία των υπουργών Οικονομικών έναντι των Βρυξελλών για το ποιες τράπεζες θα κλείσουν. Ωστόσο υποχρεώθηκε σε κάποιες παραχωρήσεις, όπως τον διαμοιρασμό του 60% του ταμείου μετά το δεύτερο έτος και τον ενισχυμένο ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το χρονικό περιθώριο αποφάσεων περιορίστηκε στις 24 ώρες, ενώ το ζήτημα της χρηματοδότησης μπορεί να ανακύψει με τη μορφή ανακεφαλαιοποιήσεων, ενώ είναι πιθανό να χρειαστεί να ξεκινήσουν νέες συζητήσεις για τροποποίηση των μεταρρυθμίσεων. Η Γερμανία πάντως έχει λάβει την πολιτική ασφάλειας που απαιτούσε, παρά τις αντιρρήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που την έκρινε παράνομη, έχοντας τη δυνατότητα αρνησικυρίας σε αποφάσεις που αφορούν ανεπιθύμητους από εκείνη κανόνες.

http://www.ft.com/cms/s/0/dd12cd7c-b035-11e3-b0d0-00144feab7de.html

http://www.ft.com/cms/s/0/adfe7be4-b04e-11e3-8058-00144feab7de.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: