Μία η δόση του ΔΝΤ, εκτός αν ο Τόμσεν αποφασίσει να δώσει περισσότερα




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Εκπρόσωπος του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου διευκρίνισε, μιλώντας στο «Εθνος», ότι «υπό συζήτηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η πέμπτη επιθεώρηση» του Ελληνικού Προγράμματος, άρα όταν ολοκληρωθεί και υποβληθεί στο Δ.Σ. η έκθεση του επικεφαλής της Αποστολής, Πολ Τόμσεν, θα εκταμιευθεί δόση ύψους 1,8 δις ευρώ.

Ομως, άλλη πηγή εξήγησε στο «Ε» ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του κ. Τόμσεν να εισηγηθεί την εκταμίευση μεγαλύτερου ποσού, με την αναφορά ότι στην δάρκεια της πέμπτης επιθεώρησης έκανε συζητήσεις που αφορούν την έκτη και την έβδομη.

Ως γνωστόν, η δόση της πέμπτης επιθεώρησης έπρεπε να δοθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, η δόση της έκτης δόσης στις 30 Νοεμβρίου και η δόση της έβδομης δόσης στις 28 Φεβρουαρίου. Λόγω των καθυστερήσεων, για τις οποίες το ΔΝΤ επιρρίπτει την ευθύνη στην ελληνική πλευρά, η Ελλάδα δεν έχει λάβει δανεικά από τον περασμένο Ιούλιο, κάτι το οποίο οι αναλυτές χαρακτηρίζουν «θαύμα».

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, απάντησε σε ερώτημα στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, αν οι επιθεωρήσεις έχουν συγχωνευθεί, λέγοντας ότι βρίσκεται υπό συζήτηση η Πέμπτη αναθεώρηση. Ο τρόπος με τον οποίο τέθηκε η ερώτηση και οι τρόπος με τον οποίο απαντήθηκε φάνηκε ότι το Ταμείο έπρεπε να δώσει τις τρεις δόσεις και αντ’ αυτού θα εκταμίευε μόνο τη μία.

Ο κ. Τόμσεν δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το θέμα, αλλά επειδή θεωρείται δεδομένο πως δεν επιθυμεί να προκαλέσει ζημία στην κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, «θα δώσει κάτι παραπάνω», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά στο «Ε».

Ο κ. Ράις που ρωτήθηκε επανηλειμμένα για την παρούσα επιθεώρηση, αρνήθηκε να αναφερθεί στις συνομιλίες, με τη δικαιολογία ότι οι επικεφαλής της Τρόικα και οι ελληνικές αρχές διαπραγματεύονται.

«Ελπίζουμε», είπε, «ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα» και εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαδικασία, η οποία είναι η ίδια όπως και τις προηγούμενες φορές. Σημασία έχει ότι θα γίνει προσπάθεια να επισπευθούν οι διαδιακσίες, αν και θα είναι δύσκολη η εκταμίευση της δόσης πριν από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στις 12 και 13 Απριλίου.

Ο εκπρόσωπος ρωτήθηκε από το «Ε» αν πολιτικές καταστάσεις σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα και η Ουκρανία, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «ευκολότερη καταβολή» των δόσεων από μέρους του ΔΝΤ, και απάντησε ότι το Ταμείο «ενδιαφέρεται για τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της κάθε κυβέρνησης να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις, καθώς επίσης και για τη δυνατότητά της να εφαρμόζει τις αλλαγές».

Για το ίδιο θέμα, ο ανταποκριτής του ΑΠΕ, Πανίκος Παναγιώτου, μετέδωσε τα εξής:

Απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο περιεχόμενο και την προοπτική των συνομιλιών μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον.

«Ελπίζουμε ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα», τόνισε, ενώ σε ερώτηση αν υπάρξει θετική κατάληξη πότε θα συνεδριάσει το συμβούλιο του Ταμείου, ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί η συνηθισμένη διαδικασία, με τη σύνταξη της σχετικής έκθεσης από το κλιμάκιο του ΔΝΤ, την παρουσίαση στη συνέχεια της έκθεσης στο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης.

Σε αρκετές ερωτήσεις για την Ελλάδα, ο κ. Ράις δεν θέλησε να τοποθετηθεί, υπογραμμίζοντας ότι η αποστολή του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ βρίσκεται στην Αθήνα και ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται, μέσα στα πλαίσια της πέμπτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας, η οποία ξεκίνησε το Σεπτέμβριο, όπως είπε.

Ο κ. Ράις ρωτήθηκε και για το αν πολιτικές καταστάσεις σε μια χώρα, όπως στην Ελλάδα ή την Ουκρανία, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «ευκολότερη καταβολή» των δόσεων από μέρους του ΔΝΤ. Όπως τόνισε, το ΔΝΤ ενδιαφέρεται για τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της κάθε κυβέρνησης να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις, καθώς επίσης και για τη δυνατότητά της να εφαρμόζει τις αλλαγές.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, όπως και στην προηγούμενη συνέντευξη Τύπου, ρωτήθηκε ξανά για το ποια είναι η θέση του ΔΝΤ όσον αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και επανέλαβε ότι είναι ένα από τα θέματα που συζητούνται στο πλαίσιο της αξιολόγησης. Επίσης, δεν θέλησε να κάνει οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά, ούτε και για τα σχετικά δημοσιεύματα της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Τέλος, δεν απάντησε σε ερώτηση για το αν υπάρχει «διαφωνία» μεταξύ ελληνικών αρχών και τρόικας για το πώς θα διατεθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, σημειώνοντας ότι και αυτό το ζήτημα συμπεριλαμβάνεται στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται στην Αθήνα.

Απαντώντας σε ερώτηση για την Κύπρο, ο κ. Ράις ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 28 Μαρτίου.

Για το ίδιο θέμα, ο Θανάσης Κουκάκης έγραψε στην ιστοσελίδα www.in.gr:

Η εισήγηση του Πόουλ Τόμσεν θα κρίνει το εάν η Ελλάδα θα λάβει στα τέλη Απριλίου μία, δύο ή τρεις δόσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αν και νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από την Ουάσιγκτον για το εάν έχουν συγχωνευθεί οι αξιολογήσεις της Ελλάδος δήλωσε ότι η αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος που βρίσκεται υπό συζήτηση είναι η πέμπτη, πληροφορίες από την αμερικανική πρωτεύουσα αναφέρουν πως ο Πόουλ Τόμσεν έχει την αρμοδιότητα να εισηγηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ακόμη και την εκταμίευση δόσεων που αντιστοιχούν στην έκτη, αλλά ακόμη και στην έβδομη αξιολόγηση (Μαρτίου) του ελληνικού προγράμματος.

To in.gr απευθύνθηκε για διευκρινίσεις στην εκπρόσωπο του ΔΝΤ η οποία δήλωσε : «Ο Τζέρι Ράις εξήγησε ότι η αναθεώρηση που βρίσκεται υπό συζήτηση είναι η πέμπτη. Δεν έχουμε τίποτα περισσότερο να πούμε για το ζήτημα».

Ωστόσο, αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον με γνώση της λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ ο οποίος μίλησε στο in.gr ξεκαθάρισε πως βάσει της πρακτικής του Ταμείου στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα από την εκταμίευση δόσης ο εκάστοτε επικεφαλής αποστολής μπορεί να εισηγηθεί στο ΔΣ τη «συγχώνευση» δόσεων και την εκταμίευση περισσοτέρων της μιας δόσης.

Η Ελλάδα δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα τη δόση του Σεπτεμβρίου 2013 και τη δόση του Δεκεμβρίου 2013. Το ελληνικό πρόγραμμα θα πάει προς συζήτηση στο ΔΣ του ΔΝΤ μάλλον προς τα τέλη Απριλίου , οπότε θα έχει παρέλθει και η ημερομηνία καταβολής της δόσης του Μαρτίου 2014.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το πιο φυσιολογικό είναι ο Πόουλ Τόμσεν να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για την πρόοδο της περιόδου Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου 2013 και να εισηγηθεί την εκταμίευση δύο δόσεων ύψους 1,8 δισ. ευρώ εκάστη  (3,6 δισ. ευρώ).

Κατά τον ίδιο αξιωματούχο ο επικεφαλής του κλιμακίου για την Ελλάδα θα μπορούσε να εισηγηθεί ακόμη και την εκταμίευση τριών δόσεων, αλλά αυτό μάλλον δύσκολα θα γινόταν αποδεκτό από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, βάσει της υφιστάμενης προόδου της Ελλάδας. «Όλα εξαρτώνται από την εισήγηση που θα κάνει ο επικεφαλής του κλιμακίου (Τόμσεν)», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άλλη πηγή στην οποία απευθύνθηκε το in.gr ανέφερε πως «όταν και εφόσον» ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ο κ. Τόμσεν θα αποφασίσει για το εάν θα εισηγηθεί την εκταμίευση της δόσης που αντιστοιχεί στην πέμπτη αξιολόγηση ή και κάτι παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση πριν την ολοκλήρωσης της αξιολόγησης δεν πρέπει να αναμένονται δηλώσεις ή τοποθετήσεις για το θέμα από την πλευρά του ΔΝΤ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: