Μέλη του ΕΛΑΜ αμαύρωσαν εκδήλωση στη Λεμεσό




Επεισόδια σημειώθηκαν από μέλη του ΕΛΑΜ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε  χθες το βράδυ στη Λεμεσό, με κύριο ομιλητή τον τέως ηγέτη του κατοχικού καθεστώτος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με θέμα «Προοπτικές Επίλυσης του Κυπριακού και Επανένωσης της Κύπρου».

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσαν στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης το ΤΕΠΑΚ, το Europe Direct Λεμεσού, η Αντιπροσωπεία ΕΕ στην Κύπρο  και η Πρωτοβουλία Πολιτών Λεμεσού για Λύση-Επανένωση-Ειρήνη, παρών ήταν και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζον Κόνινγκ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε κανονικά στις 19.00, όπως ήταν προγραμματισμένη, ενώ την ίδια ώρα έκαναν την εμφάνισή τους έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο 100 περίπου μέλη του ΕΛΑΜ, κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα.

Σε κάποια στιγμή επιχείρησαν να μπουν στο κτίριο. Κατάφεραν να παραβιάσουν τις γυάλινες εισόδους και εισήλθαν στον προθάλαμο του Πολιτιστικού Κέντρου. Επενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις ενώ Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, ο οποίος προσπάθησε να φωτογραφήσει τα μέλη του ΕΛΑΜ δέχθηκε επίθεση και τραυματίστηκε ελαφρά. Τελικά τα μέλη του ΕΛΑΜ παρέμειναν έξω από το κτίριο. Στη σκηνή έφθασαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να αποτραπούν άλλα έκτροπα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη δήλωσε πως ήταν μια συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Στυλιανίδης: Φαινόμενα τρομοκρατίας

Η Κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τα αποψινά γεγονότα στη Λεμεσό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν από μέλη του ΕΛΑΜ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με ομιλητή τον τέως Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνεται συνεχώς για αυτό το θέμα, υπογραμμίζοντας πως «δεν θα τρομοκρατήσει κανείς τη Δημοκρατία και την έκφραση γνώμης και άποψης».

«Η Κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα τρομοκρατίας και έκνομων ενεργειών με τον πιο αυστηρό τρόπο που της επιτρέπει η νομοθεσία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος αύριο να ζητήσει από όλους όσοι έχουν την ευθύνη, γιατί συνέβησαν αυτά τα γεγονότα σε ένα χώρο όπου έπρεπε η δημοκρατία να λειτουργεί, όπως ένας πανεπιστημιακός χώρος», είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Το μήνυμα που στέλλει η Κυβέρνηση προς όλους και τους Τουρκοκύπριους, συνέχισε, είναι ότι «δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί ξανά παρόμοιο γεγονός που θα μας ντροπιάζει όλους. Η Κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει όπως μπορεί, με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα αυτά τα φαινόμενα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ο Εκπρόσωπος, είναι αποφασισμένος να εξετάσει πλήρως αυτό το γεγονός, το ποιός «επέτρεψε 60-70 άτομα να δημιουργήσουν ένα τέτοιο επεισόδιο και να δημιουργήσουν προβλήματα εικόνας και κύρους στην Κυπριακή Δημοκρατία», σημειώνοντας πως «θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις για το ποιός έχει την ευθύνη».

Δεν θα επιτρέψει η Κυβέρνηση, υπογράμμισε, “σε μικρές, ελάχιστες, θορυβώδεις μειοψηφίες να ανατρέψουν μια εικόνα δημοκρατίας που επικρατεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της πολιτικής ζωής αυτού του τόπου».

«Θα εξετάσουμε πλήρως τα γεγονότα. Εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε φωτογραφίες ή οποιαδήποτε ντοκουμέντα που θα αποδεικνύουν ότι κάποιοι προχώρησαν σε έκνομες ενέργειες, υπάρχουν συντεταγμένα όργανα της πολιτείας για να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

T/K HÃÅÔÇÓ ÌÅ×ÌÅÔ ÁËÉ ÔÁËÁÔ - ÅÊÄÇËÙÓÇ - ÅÐÅÉÓÏÄÉÁ

Καταδικάζει ο υπουργός Δικαιοσύνης

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου καταδίκασε με τον πιο έντονο και απερίφραστο τρόπο τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν απόψε στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης, στη Λεμεσό,  σε εκδήλωση στην οποία μετείχε ο Τουρκοκύπριος πολιτικός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ (φωτογραφία πάνω), τονίζοντας πως αυτά πλήττουν τη δημοκρατία και το δικαίωμα έκφρασης στον τόπο μας.

Παράλληλα επισημαίνει πως δεν είχε οποιαδήποτε ενημέρωση από την ηγεσία της Αστυνομίας τόσο για την προγραμματιζόμενη εκδήλωση και τα μέτρα που θα λάμβανε η Αστυνομία, όσο και για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο κατά την ώρα της εκδήλωσης και πως ο ίδιος επικοινώνησε με την ηγεσία της Αστυνομίας, αρχικά με τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας και στη συνέχεια με τον Αρχηγό της Αστυνομία, αφού ενημερώθηκε για τα επεισόδια από πολίτη.

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του “δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά η πολλοστή φορά, που η ηγεσία της Αστυνομίας και ειδικότερα ο Αρχηγός Αστυνομίας δεν με ενημερώνει είτε για εκδηλώσεις, είτε για επεισόδια, μάλιστα πολλές φορές για πολλά γεγονότα ενημερώνομαι εκ των υστέρων, πράγμα το οποίο είναι απαράδεκτο”, όπως αναφέρει.

“Για τα όσα έχουν συμβεί κατά την εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο, το σχεδιασμό της Αστυνομίας και τα μέτρα που λήφθηκαν έχω ζητήσει από τον Αρχηγό Αστυνομίας πλήρη διερεύνηση τους και την αποστολή σχετικής έκθεσης στο Γραφείο μου, καθώς επίσης και τον αριθμό των προσώπων που έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με οδηγίες που έδωσα από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκα για τα επεισόδια”, καταλήγει ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

ΕΛΑΜ: Θα μας βρίσκουν απέναντι τους

Το μήνυμά μας είναι πως όσο υπάρχουν στην Κύπρο κατοχή, αγνοούμενοι, πρόσφυγες θα μας βρίσκουν απέναντί τους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΛΑΜ για τα όσα διαδραματίστηκαν απόψε στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο “Πάνος Σολομωνίδης” στη Λεμεσό.

Το ΕΛΑΜ χαρακτηρίζει τον τέως Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος ήταν ο ομιλητής στην εκδήλωση, ως «εγκάθετο» της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για “πρόκληση που δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη από τους Έλληνες Εθνικιστές» του ΕΛΑΜ, οι οποίοι μαζικά βρέθηκαν στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο για να διαμαρτυρηθούν.

“Όταν οι διαμαρτυρόμενοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο χώρο της ομιλίας για να εκφράσουν δημοκρατικά την αγανάκτησή τους για την παρουσία του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εμποδίστηκαν από ένοπλους συνοδούς του”, αναφέρει, προσθέτοντας πως “είναι πραγματικά απαράδεκτο να υπάρχουν Τούρκοι ένοπλοι σωματοφύλακες που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στις ελεύθερες περιοχές”.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο, CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: