Μελέτη του Bard College για εναλλακτικό νόμισμα στην Ελλάδα, το geuro




Υπέρ της υιοθέτησης ενός εναλλακτικού εγχώριου νομίσματος, του ‘geuro’, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος δημιουργίας θέσεων εργασίας που  θα αποσκοπεί στην ταχεία αποκατάσταση του επιπέδου ζωής για μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού πληθυσμού, τάσσεται ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Levy Economics Institute of Bard College, σε άρθρο του στη διαδικτυακή HUFFINGTON POST, με τίτλο «The Jobs-Currency Connection in Greece».

Όπως υποστηρίζει ο Παπαδημητρίου, οι αποτυχίες της τρέχουσας στρατηγικής που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση είναι τόσο μεγάλες, που ακόμη και η πλήρη εγκατάλειψη των προγραμμάτων λιτότητας θα προσφέρει οικονομική ανακούφιση σε ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με μελέτη του Bard College, συνεχίζει ο Παπαδημητρίου, η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη και να εγκαινιάσει ένα παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα αποκαταστήσει τη ρευστότητα της εγχώριας αγοράς, δεδομένου ότι η ενίσχυση και σταθεροποίηση της εγχώριας ζήτησης πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα ζητούμενα.

Παράλληλα, επεξηγεί ο Παπαδημητρίου, το μοντέλο του Bard προβλέπει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λειτουργεί ως Εργοδότης Έκτακτης Ανάγκης (Employer of Last Resort), καθώς θα δύναται να προσλαμβάνει οποιονδήποτε ικανό και πρόθυμο να παράξει δημόσια αγαθά, πληρώνοντας με geuros τα οποία θα είναι κατά΄ουσίαν ομόλογα με τη μορφή κουπονιών περιορισμένης ονομαστικής αξίας, χωρίς επιτόκιο, με κύριο σκοπό την αποπληρωμή φόρων.

http://www.huffingtonpost.com/dimitri-b-papadimitriou/the-jobscurrency-connecti_b_5022637.html

ΕΥΡΩΖΩΝΗ – ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟ ΕΥΡΩΠΗ

Στην αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον τομέα εμπορικής ιδιοκτησίας στη νότιο Ευρώπη και συγκεκριμένα σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, ακόμη και η Ελλάδα, αναφέρεται ανταπόκριση του Art Patnaude από το Λονδίνο και του Graig Κarmin από τη Νέα Υόρκη στην ηλεκτρονική έκδοση της ε/φ WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Southern Europe: From Death’s Door to Real-Estate Haven».

To γεγονός αυτό, επισημαίνει η ανταπόκριση, καταδεικνύει ότι η προοπτική των υψηλότερων κερδών υπερκεράζει τον κίνδυνο να παραμείνει η νότια Ευρώπη εγκλωβισμένη σε μια βραδυκίνητη ανάπτυξη. Σημειώνεται δε ότι ενώ τα ενοίκια και τα επίπεδα ενοικίασης παραμένουν αναιμικά, η περιοχή της νοτίου Ευρώπης επωφελείται από τη διαδεδομένη αντίληψη  ότι η χειρότερη φάση της χρηματοπιστωτικής κρίσης έχει πλέον παρέλθει.

Στη νότιο Ευρώπη- συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας- οι συναλλαγές αυξήθηκαν κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2013, με τις εμπορικές συμφωνίες να διπλασιάζονται φθάνοντας τα €3 δις συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα, δηλώνει ο μεσίτης Jones Lang LaSalle.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην Ελλάδα, αναφέρεται ότι οι διεθνείς επενδυτές προσανατολίζονται ακόμη και στην πιο σκληρά δοκιμαζόμενη χώρα της ευρωζώνης, η οικονομία της οποίας συρρικνώθηκε άνω του 25% από το 2008. Σύμφωνα μάλιστα με τον Michael Topham, εκπρόσωπο της εδρεύουσας στο Houston επενδυτικής εταιρίας Hines, η Hines σχεδιάζει να επενδύσει στον ξενοδοχειακό τομέα και τον τομέα λιανικής της χώρας, διότι οι τουρίστες εισρέουν μαζικά στην Ελλάδα, ενώ πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων και οι ενοικιαστές τους παραμένουν σε χρηματοπιστωτική στενότητα.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303949704579461300303436532?KEYWORDS=Greece&mg=reno64-wsj&url=http%3A%2F%2Fonline.wsj.com%2Farticle%2FSB10001424052702303949704579461300303436532.html%3FKEYWORDS%3DGreece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: