Χιλιάδες ομογενείς στην παρέλαση της Πέμπτης Λεωφόρου στη Νέα Υόρκη




Αξίες διαχρονικές, Ελληνισμός και Ορθοδοξία, ιστορία, κληρονομιά και μέλλον αναδείχτηκαν μέσα από τη χθεσινή παρέλαση για την 25η Μαρτίου που πραγματοποιήθηκε στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν. Χιλιάδες άτομα κάθε ηλικίας παρέλασαν με ομογενειακούς φορείς. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, συμμετείχαν 107 σχολεία, κοινότητες, σύλλογοι, ομοσπονδίες, φοιτητικές οργανώσεις και εταιρίες, 40 άρματα και 32 φιλαρμονικές.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ, Πανίκο Παναγιώτου, όπως κάθε χρόνο, καταχειροκροτήθηκαν από τους θεατές και τους επισήμους τα μικρά παιδιά, που, αν και οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν τόσο ευνοϊκές, έδωσαν δυναμικό παρόν. Αρκετά ήταν ντυμένα με παραδοσιακές στολές από διάφορα μέρη της Ελλάδας, κρατώντας ελληνικές και αμερικανικές σημαίες.

‘Αγημα Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς ήταν επικεφαλής της παρέλασης. Φετινοί τελετάρχες ήταν ο δημοκρατικός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Τσαρλς Σούμερ και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στη Νορβηγία, ομογενής Γιώργος Τσούνης.

Για πρώτη φορά, συμμετείχε ο νέος δήμαρχος της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο οποίος εξέφρασε τον θαυμασμό και την εκτίμησή του για τον ελληνικό πολιτισμό, καθώς και για την ελληνοαμερικανική κοινότητα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μια από τις πιο δημιουργικές και πετυχημένες κοινότητες της πόλης».

Ο γερουσιαστής Σούμερ επανέλαβε την υποστήριξή του στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Αμερική στηρίζεται στη Δημοκρατία που γεννήθηκε στην Ελλάδα.

Λόγω του γεγονότος ότι επιδιώχθηκε να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα εθνικά θέματα, γι’ αυτό ανάμεσα στα πρώτα τμήματα ήταν η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, η Παμμακεδονική Ενωση Αμερικής και η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και τα τμήματά της προέβαλαν το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ η Πανηπειρωτική προέβαλε το βορειοηπειρωτικό ζήτημα, μιας και στην τρέχουσα χρονιά συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ανακήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου.

Στην παρέλαση, αλλά και στη δοξολογία, καθώς και στη δεξίωση που προηγήθηκαν, παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Κυριάκος Γεροντόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στους εορτασμούς της Ομογένειας, η επίτροπος για Θέματα Αποδήμων και Ανθρωπιστικών Ζητημάτων της Κύπρου, Καίτη Κληρίδη, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, ο Κύπριος πρέσβης στην Ουάσιγκτον Γιώργος Σιακαλλής, οι γενικοί πρόξενοι Ελλάδας και Κύπρου, Γιώργος Ηλιόπουλος και Βασίλης Φιλίππου, αντίστοιχα, ο πρόξενος της Ελλάδας Μάνος Κουμπαράκης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων της Νέας Υόρκης Ηλίας Τσεκερίδης και άλλα στελέχη της Ομοσπονδίας.

Χθες, έγιναν επίσης ελληνικές παρελάσεις στο Σικάγο και στη Βαλτιμόρη, ενώ ήδη έχει γίνει στη Φιλαδέλφεια και την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί στη Βοστόνη.

PANAGOS-PARELASH01-30MARCH2014

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΑΠΕ

“Η Ομογένεια είναι το δυναμικότερο κομμάτι του Ελληνισμού. Μπορούμε να στηριχτούμε σ’ αυτή. Την έχουμε ανάγκη και από εδώ και πέρα”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κυριάκος Γεροντόπουλος, με αφορμή την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στους εορτασμούς της Ομογένειας για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Πρώτος σταθμός της τετραήμερης αποστολής του στις ΗΠΑ ήταν το Σικάγο, αφού προηγήθηκε επίσκεψη στην Αυστραλία. «Κατά την επίσκεψή μου στο Σικάγο είχα την ευκαιρία να έχω πολύ καλές συζητήσεις για μια σειρά ζητημάτων με τον εκεί Μητροπολίτη κ. Ιάκωβο και με αρκετά στελέχη ομογενειακών φορέων» ανέφερε ο κ. Γεροντόπουλος, διατυπώνοντας την άποψη ότι «για την Ομογένεια, βασικός πυλώνας στήριξης είναι πάντοτε η Εκκλησία».

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι επισκέφθηκε ένα ελληνικό εξαιρετικό σχολείο, την Ελληνοαμερικανική Ακαδημία, σημειώνοντας ότι «παιδιά μικρά μιλούν τα ελληνικά, όπως τα μιλούν τα δικά μας παιδιά στην Ελλάδα. Και όχι μόνο παιδιά ελληνικής καταγωγής, αλλά και παιδιά άλλων εθνικοτήτων. Αυτοί είναι οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της χώρας μας στο εξωτερικό».

Συμμετείχε επίσης στην τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας, όπου κατέθεσε στεφάνι, παρουσία αντιπροσωπείας Ελλήνων Ολυμπιονικών που ταξίδεψαν από την Ελλάδα, καλεσμένοι της ελληνικής κοινότητας του Σικάγο για τους εορτασμούς της εθνικής μας επετείου και επισκέφθηκε το Εθνικό Ελληνικό Μουσείο στην περιοχή “Γκρίκταουν”.

Τέλος, επισκέφθηκε την προξενική κατοικία, «όπου συγκεντρώθηκε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής Ομογένειας», όπως ανέφερε «και είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με πολλούς αξιωματούχους και εκπροσώπους ομογενειακών φορέων, καθηγητές πανεπιστημίων, επιστήμονες και επιχειρηματίες. Κύρια διαπίστωση είναι ότι η Ομογένεια στο Σικάγο είναι σφύζουσα. Πρόκειται για ένα ζωντανό, δυναμικό Ελληνισμό. Στηριζόμαστε σ’ αυτούς και τους ευχαριστούμε για τους αγώνες που έχουν κάνει ως τώρα για την Ελλάδα, συμβάλλοντας στην αλλαγή του προσώπου της χώρας μας».

Στη Νέα Υόρκη, ο κ. Γεροντόπουλος παρέστη στην χθεσινοβραδινή εκδήλωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, όπου τιμήθηκαν οι χορηγοί και οι τελετάρχες της ελληνικής παρέλασης στην 5η λεωφόρο. Σήμερα, μίλησε στη δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, ενώ ακολούθως έλαβε μεεος στη μεγαλειώδη παρέλαση του Ελληνισμού της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης.

Κατά την παρουσία του στην αμερικανική μεγαλούπολη, συναντήθηκε με στελέχη οργανισμών της Ομογένειας. Επίσης, σήμερα θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και θα επισκεφθεί το «σημείο μηδέν», στο χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, όπου θα ανεγερθεί η νέα εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί ελληνικά σχολεία.

Σε ερώτησή μας για την αίσθηση που αποκόμισε για τον «έξω Ελληνισμό», σε σχέση με την προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, ο κ. Γεροντόπουλος τόνισε ότι «οι ομογενείς νιώθουν και σιγουριά και υπερηφάνεια για το μέλλον της πατρίδας μας. Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση» σημείωσε χαρακτηριστικά «είναι οι νέες γενιές, που είναι υπερήφανες για την ελληνική καταγωγή τους και είναι έτοιμες να προσφέρουν στην Ελλάδα. Κάποιοι απ’ αυτούς τους νέους δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα, αλλά μιλούν ελληνικά. Αυτό μου λέει πάρα πολλά. Δείχνει την πίστη τους στον Ελληνισμό. Τους έχουμε ανάγκη, τους χρειαζόμαστε».

ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ

Tην πεποίθηση ότι «βρισκόμαστε στο τέλος της κρίσης» εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό στην πανηγυρική δοξολογία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, στο πλαίσιο των εορτασμών της Ομογένειας για την εθνική επέτειο του Ελληνισμού.

Μετά τη δοξολογία, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη δεξίωση σε ξενοδοχείο της πόλης και στη συνέχεια η μεγάλη παρέλαση στην 5η λεωφόρο του Μαχνάταν, στη οποία συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες άτομα κάθε ηλικίας, σύλλογοι, κοινότητες, σχολεία, οργανισμοί, εταιρίες από την ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης. Φετινοί τελετάρχες της παρέλασης ήταν ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Τσαρλς Σούμερ και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στη Νορβηγία, ομογενής Γιώργος Τσούνης.

Ο κ. Γεροντόπουλος αναφέρθηκε στην «κορυφαία στιγμή» της νεότερης ιστορίας, επισημαίνοντας ότι «η 25η Μαρτίου είναι η μέρα που έδωσε την ελευθερία στην πατρίδα μας» και ότι «η Εκκλησία είχε σημαντικό ρόλο, δίνοντας πνοή στον αγώνα και την ίδια μέρα συνεορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου».

Εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις των ομογενών για την 25η Μαρτίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «ήμασταν οι πρώτοι οι οποίοι ξεσηκωθήκαμε εναντίον των Τούρκων, ήμασταν οι πρώτοι που καταφέραμε να κερδίσουμε την ελευθερία μας, μεταφέροντας το πνεύμα της Ελευθερίας προς όλους τους λαούς».

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, ο κ. Γεροντόπουλος επεσήμανε ότι «σήμερα, η πατρίδα μας περνάει δύσκολες στιγμές. Παρόλα αυτά, με τις θυσίες του Ελληνικού λαού βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της κρίσης. Πιστεύω ότι στο τέλος αυτής της χρονιάς θα έχουμε τα πρώτα χαμόγελα».

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες και με τον πολιτισμό μας δώσαμε τα φώτα σε όλο τον κόσμο», ενώ καταλήγοντας, πρόσθεσε: «Μιας και βρισκόμαστε επί αμερικανικού εδάφους, στη Νέα Υόρκη, να μη ξεχνάμε ότι με τους Αμερικανούς ήμασταν πάντοτε μαζί, τόσο στον Α΄ όσον και στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου αγωνιστήκαμε για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία όλου του κόσμου, εναντίον στην καταπίεση και σε κάθε μορφή δικτατορίας».

Στη δοξολογία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις «ανοικτές πληγές» του Ελληνισμού, σημειώνοντας ότι παραμένει ο στόχος για απελευθέρωση της Κύπρου και για την εφαρμογή των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Κατά τη δοξολογία βρισκόταν στο ναό άγημα Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς που θα ηγηθεί της σημερινής ελληνικής παρέλασης, όπως κάθε χρόνο. Επίσης, παρόντες ήταν η Επίτροπος για Θέματα Αποδήμων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Καίτη Κληρίδη, αντιπροσωπεία του Ελληνικού Κολεγίου Θεσσαλονίκης, οι πρεσβευτικές και προξενικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου, άλλοι εκπρόσωποι ελληνικών υπηρεσιών και αξιωματούχοι των τοπικών αρχών.

Συγκίνηση προκάλεσε η απαγγελία ποιήματος στα ελληνικά από μικρό μαθητή του ελληνικού σχολείου της κοινότητας του Ευαγγελισμού του Στάνφορντ στο Κονέκτικατ. Η πανηγυρική δοξολογία ολοκληρώθηκε με τους παρευρισκόμενους να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας.

ΠΗΓΗ: Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, Αθηναϊκό Πρακτορείο, ANA-MPA

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: