Λευκός Οίκος: Παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία




Ενώ έγινε γνωστό ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έθεσε όρους για να επισκεφθεί ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι τη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το μέλλον της Κριμαίας. Ενα αποτέλεσμα που θα ζητά ένωση με τη Ρωσία δεν θα είναι νόμιμο, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κάρνι ρωτήθηκε εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τον μηχανισμό για να αποτρέψουν το δημοψήφισμα, και είπε ότι «δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον». Και επανέλαβε ότι το δημοψηφισμα με στόχο τις αλλαγές στα σύνορα της Ουκρανίας, δεν είναι νόμιμο. Τόνισε ότι άλλες χώρες έχουν καταστήσει με σαφήνεια ότι το αποτέλεσμα θα θεωρηθεί παράνομο.

Ο εκπρόσωπος δεν μίλησε για τα νέα μέτρα που θα λάβει η Ουάσιγκτον στην περίπτωση που εγκριθεί η απόσχιση της Κριμαίας. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα έχουν στόχο άτομα που υπονόμευσαν τη δημοκρατία στην Ουκρανία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Ο κ. Κάρνι είπε ακόμα ότι η επίσκεψη του μεταβατικού πρωθυπουργού της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη αποδεικνύει ότι η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας είναι νόμιμη στα μάτια της Ουάσινγκτον.

Τόνισε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα «είναι ευχαριστημένος με την προοπτική της συνάντησης αυτής, η οποία υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν πως η ουκρανική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει με υπεύθυνο τρόπο το κενό που δημιουργήθηκε» μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Σύμφωνα με πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Κέρι θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ και θα επισκεφθεί τη Μόσχα εάν η Ρωσία ξεκινήσει διάλογο με τη νέα ηγεσία του Κιέβου.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απέκλεισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι μπορεί να επισκεφθεί σύντομα τη Μόσχα μετά από πρόσκληση του Σεργκέι Λαβρόφ. Η επίσκεψη δεν έχει καθοριστεί ακόμα, τόνισε εμφαντικά.

Είπε ότι οι δύο υπουργοί συνομιλούν συνέχεια, καλωσόρισε το αίτημα για περαιτέρω συζητήσεις επί του θέματος της Κριμαίας. Είπε ότι θα κάνουμε ότι χρειαστεί, και θα το κάνουμε με σοβαρότητα. Ζήτησε από τη Μόσχα να τερματίσει την εισβολή στα εδάφη της Ουκρανίας και να συνομιλήσει απευθείας με τους νέους ηγέτες της χώρας.

Εξήγησε ότι τα μέτρα έχουν αποφασιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπουν την ανάληψη δράσης εναντίον ατόμων που δεν σεβάστηκαν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ειναι ακομη εφικτή η επιτευξη διπλωματικής λυσης και υπάρχει η προσφορά τους στο τραπέζι, υπο την αιρεση οτι Ρωσία θα την αδράξει και δεν θα προχωρήσει σε κλιμακωση.

Σύμφωνα με την πηγη, οι ΗΠΑ εργαζονται για τη διαμορφωση διαπραγματευτικού πλαισίου, με συμμετοχη σε διάλογο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας (παρα την αρνηση της τελευταιας να συνομιλήσει με το Κιεβο). Με αλλα λογια, προσφερεται ”στρατηγικη εξοδου” στη Μοσχα. Σε διαφορετικη περιπτωση, θα υπάρξει τίμημα οπως περιέγραψε ο κ. Ομπάμα, που θα στοχεύει στη διεθνη απομονωση της Ρωσίας, οποία –όπως λένε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ- δεν ειναι η επιθυμητη αλλα και ουτε ευχαριστη επιλογή. 

THE WHITE HOUSE – Office of the Press Secretary – March 10, 2014

The President spoke to Chinese President Xi Jinping on the evening of March 9 regarding the situation in Ukraine.  The two leaders agreed on the fundamental importance of focusing on common interests and deepening practical cooperation to address regional and global challenges for the development of bilateral relations.

In that context, they affirmed their shared interest in reducing tensions and identifying a peaceful resolution to the dispute between Russia and Ukraine.  The two leaders agreed on the importance of upholding principles of sovereignty and territorial integrity, both in the context of Ukraine and also for the broader functioning of the international system.

The President noted his overriding objective of restoring Ukraine’s sovereignty and territorial integrity and ensuring the Ukrainian people are able to determine their own future without foreign interference.  The two leaders committed to stay in touch as events unfold.

ΠΗΓΗ: Λευκός Οίκος, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, MEGA CHANNEL – Φωτογραφία ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: