Λάιτ… αναβάθμιση από ΗΠΑ – Διάβημα για παρουσία του πρέσβη




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Κυβέρνηση έχει προβεί σε διάβημα προς τους Αμερικανούς για το γεγονός ότι σε επαφές του Οζντίλ Ναμί στην Ουάσινγκτον συμμετείχε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία. Γεγονός που θεωρείται ως διπλωματικό ατόπημα. Την ίδια ώρα, η Λευκωσία θέλει να ρίξει στα μαλακά τις συναντήσεις του λεγόμενου υπουργού Εξωτερικών του ψευδοκράτους.

Χθες στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου υποδείχθηκε από κόμματα ότι οι συναντήσεις Ναμί θεωρούνται αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Από κυβερνητικής πλευράς αναφέρθηκε ότι έγινε διάβημα ενώ υποδείχθηκε πως οι επαφές του αξιωματούχου του κατοχικού καθεστώτος δεν έγιναν στο Λευκό Οίκο. Όπως πληροφορείται ο «Φ», η συνάντηση Ναμί με τους Ειδικούς Συμβούλους του Ομπάμα, τον Christopher Smart και την Διευθύντρια του Τμήματος Τουρκο-Ελληνικών και Κυπριακών Υποθέσεων Christina Bobrow, έγιναν σε κτίριο δίπλα στον Λευκό Οίκο, που θεωρείται μέρος του κτιριακού συμπλέγματος. Εκεί στεγάζεται και ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν. Η συνάντηση με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ των ΗΠΑ,  Ουίλιαμς Μπερνς έγινε σε ξενοδοχείο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρ. Στυλιανίδης είπε ότι «οι συναντήσεις αυτές πρέπει να κρίνονται και με ένα φακό ιστορικότητας» και παρέπεμψε στο 2004. «Έχουμε ζήσει όλοι, δυστυχώς, μετά το 2004 μια αναβάθμιση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, παγκοσμίως. Να υπενθυμίσω τη συνάντηση του κ. Ταλάτ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά το 2004; Να υπενθυμίσω όλες τις συναντήσεις που έγιναν στο πιο ψηλό επίπεδο της ΕΕ; Ας κάνουμε μια σύγκριση και να δούμε αν έχει αλλάξει κάτι τώρα. Θα έλεγα ότι τώρα είναι και καλύτερα, διότι γίνονται με πιο διακριτικό τρόπο», είπε.

Στο μεταξύ, ο Οζντίλ Ναμί, συνεχίζοντας τις επαφές του στην Ουάσινγκτον συναντήθηκε με μέλη  του αμερικανικού Κογκρέσου. Είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο των Δημοκρατικών, Steny Hoyer, το πρώην μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Bill Keating, το μέλος της Ομάδας Φιλίας Τουρκίας – ΗΠΑ, Ed Whitfield και τα μέλη της ομάδας Φιλίας Τουρκίας – ΗΠΑ και της Επιτροπής Εξωτερικών, Gerry Connolly και Mark Meadows. Στις συναντήσεις του ο κ. Ναμί μετέφερε την άποψη ότι η ατμόσφαιρα είναι κατάλληλη για λύση στην Κύπρο και η επίλυση δεν θα είναι προς όφελος μόνο της Κύπρου, αλλά θα συμβάλει στην περιφερειακή συνεργασία και τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ και ΕΕ – ΝΑΤΟ.

Πρόσθεσε δε ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρέθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο, μαζί με τη λύση του Κυπριακού, θα συμβάλουν σημαντικά στην περιφερειακή συνεργασία. Ανέφερε επίσης στους συνομιλητές του ότι πρέπει να συνεχιστούν και να αυξηθούν τα διεθνή ανοίγματα προς τους Τ/κ και αυτό είναι δικαίωμα των Τ/κ και γι’ αυτό αιτήθηκε όπως αυξηθούν οι επισκέψεις τους με Τ/κ «αρμοδίους».

Αμερικανικές προτροπές για λύση

Η Ουάσιγκτον προέτρεψε όλα τα μέρη στο Κυπριακό να σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο προς την επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι ΗΠΑ επαναβεβαιώνουν στην πλήρη τους υποστήριξη προς την κυπριακής ηγεσίας διαδικασία, υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να προτρέπουμε όλα τα μέρη να δράξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία και να σημειώσουν πραγματική και ουσιαστική πρόοδο στην κατεύθυνση της επανένωσης της νήσου, σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με τη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Μπερνς, με το λεγόμενο «υπουργό Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί, είπε ότι «O υφυπουργός Εξωτερικών Μπερνς συναντήθηκε με τον κ. Οζντίλ Ναμί για να συζητήσουν την τουρκοκυπριακή άποψη για τις προσπάθειες διευθέτησης του Κυπριακού».

Η συνάντηση, σημείωσε, «είναι μέρος των περιοδικών διαβουλεύσεων των επαφών του υπουργείου Εξωτερικών με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στις συνομιλίες του Κυπριακού».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: