Κρίνεται το πολιτικό μέλλον του Ταγίπ στις δημοτικές εκλογές




Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ

Σε έντονο κλίμα, που παραπέμπει σε βουλευτικές εκλογές, θα στηθούν την Κυριακή στην Τουρκία οι κάλπες για την τοπική αυτοδιοίκηση. Πενήντα δύο εκατομμύρια εξακόσιες ενενήντα πέντε χιλιάδες εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι θα αναδείξουν τους τοπικούς άρχοντες στους 2.131 δήμους της χώρας. Ουσιαστικά όμως οι εκλογές της Κυριακής ισοδυναμούν με δημοψήφισμα και οι ψηφοφόροι θα αποφανθούν για το πολιτικό μέλλον του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν και του κόμματος  του, AKP.

Τα ερωτήματα, που ζητούν απάντηση από την κάλπη πολλά. Μερικά από αυτά, όπως μου ανέφεραν την περασμένη βδομάδα στην Πόλη είναι: Πώς θα χρησιμοποιήσει την ψήφο του ο μέσος τούρκος ψηφοφόρος; Θα επηρεάσουν την ψήφο του τα «σκάνδαλα» ή άλλοι παράγοντες; Θα κερδίσει έδαφος το ΑΚΡ ή θα χάσει και αν χάσει σε τι ποσοστό; Ποιος θα πάρει τους μεγάλους δήμους; Πώς θα εξελιχθεί η πολιτική σκηνή στην Άγκυρα, αν βγει χαμένο το ΑΚΡ; Σε τέτοια περίπτωση θα είναι ο Ερντογάν υποψήφιος τον Αύγουστο για την προεδρία της Δημοκρατίας;

Πολύ εύστοχα μια Ρωμιά φίλη, που ξέρει να αναλύει πολύ καλά το πολιτικό γίγνεσθαι στην Τουρκία, σημείωσε, ενώ πίναμε ρακί σε μια ταβέρνα του Γαλατά, ότι το βράδυ της Κυριακής θα διαπιστωθεί αν ο ψηφοφόρος θα αποφασίσει «να δώσει άφεση αμαρτιών στο ΑΚΡ». Μάλιστα, η ίδια υπέδειξε ότι ο Ερντογάν έχει δηλώσει πως «το θέμα [των σκανδάλων] θα το λύσει η εθνική βούληση στην κάλπη». Από την άλλη η αντιπολίτευση θεωρεί βέβαιο ότι οι ψηφοφόροι θα στείλουν ηχηρό μήνυμα στον Ερντογάν «να συνέλθει από τον νεποτισμό και τον αυταρχισμό του», πράγμα που τον έφερε και σε σφοδρή  αντιπαράθεση με τον χότζα Φεχντουλάχ Γκιουλέν, που ζει στην Αμερική.

Σύμφωνα με τον αντιπολιτευόμενο τύπο είναι αδύνατο να κερδίσει το ΑΚP με τις συνθήκες, που διαμορφώθηκαν από το περασμένο καλοκαίρι. Γι΄αυτό, υποστηρίζουν, ο Ερντογάν το τελευταίο διάστημα έχει γίνει πολύ επιθετικός. Το ζητούμενο είναι πόσο θα «ψαλιδιστεί» η δύναμη του.

Αντίθετη εικόνα δίνει ο τύπος, που πρόσκειται στον Ερντογάν και το κόμμα του. Αποσιωπούνται τα σκάνδαλα, υιοθετούνται οι θέσεις περί συνωμοσίας κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και προβάλλονται τα επιτεύγματα του ΑΚΡ στα 12 χρόνια εξουσίας. Επίσης, υποστηρίζεται ότι τα ποσοστά του κόμματος θα κυμανθούν μεταξύ 45-47%.

Στις εκλογές της Κυριακής η «μάχη των μαχών» θα δοθεί στις τρεις (Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη) μεγάλες πόλεις. Όποιο κόμμα βγάλει  δήμαρχο κερδίζει τις εντυπώσεις. Οι ισλαμιστές έχουν τον δήμο από το 1994 (που είχε εκλεγεί δήμαρχος ο Ερντογάν με το Κόμμα της Αρετής του Έρμπακαν), την Άγκυρα επίσης από  το 1994. Αντίθετα, η Σμύρνη  θεωρείται «προπύργιο» του CHP (Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα). Ο Αζίζ Κοτζάογλου, που είναι δήμαρχος από το 2004, είναι υποψήφιος και σε αυτές τις εκλογές. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα φαίνεται να έχει στραφεί υπέρ της αντιπολίτευσης και το αποτέλεσμα μάλλον θα παιχτεί για μερικές χιλιάδες ή εκατοντάδες ψήφους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τόσο ο Κιλιτσντάρογλου (CHP) όσο και ο Μπαχτσελί (ΜΗΡ) εφιστούν εδώ και ένα μήνα την προσοχή των ψηφοφόρων και των εκλογικών αντιπροσώπων τους σε ενδεχόμενη προσπάθεια νοθείας.

TOURKIA-EKLOGES-BIKETOS02-29MARCH2014

Στις εκλογές παίρνουν μέρος  27 κόμματα, αλλά τα σημαντικά είναι:

– AKP (Διακιοσύνης και Ανάπτυξης)                                

– CHP (Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό)

– MHP (Εθνικιστικής Δράσης)

Στις δημοτικές εκλογές του 2009 τα ποσοστά των τριών κομμάτων ήταν: ΑKP (38,8%), CHP( 23,1%), MHP (16,1%). Δύο χρόνια μετά στις βουλευτικές εκλογές του 2011 η δύναμη τους διαμορφώθηκε ως εξής: AKP (49,95%), CHP (25,94%) , MHP (12,98%).

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: