Κυπριακό: «Παιγνίδια με τις κούκλες»…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ενώ η Τουρκία «φλέγεται» από τα σκάνδαλα διαφθοράς της ηγετικής ομάδας των ισλαμιστών, προμηνύοντας μείζονα πολιτική και οικονομική κρίση, στη Λευκωσία η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση «παίζουν σαν κοριτσάκια με τις κούκλες», όπως πολύ σωστά το έθεσε πανεπιστημιακός καθηγητής στην Αθήνα.

Διότι, ενώ έπρεπε να είναι η ώρα της υπευθυνότητας και της ευθύνης, όπως αρέσκονται να ισχυρίζονται οι πολιτικοί μας, αντίθετα τσακώνονται σαν τα κοκόρια και απλά παίζουν επικοινωνιακά παιγνίδια –ειδικά η κυβέρνηση- με ορίζοντα τις ευρωεκλογές και στη συνέχεια τις βουλευτικές εκλογές.

Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής επισκέφθηκε την Άγκυρα σε μία εποχή όπου το ενδιαφέρον στρέφεται αποκλειστικά στα σκάνδαλα, στα οποία φαίνεται να πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, η οικογένειά του και οι φίλοι του. Η Λευκωσία παρουσιάζει αυτή την επίσκεψη ως να είναι η πλέον σημαντική στιγμή στην ιστορία του Κυπριακού, επειδή ο κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης θα θέσει σε έναν Τούρκο αξιωματούχο τα παράπονα και τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Στα κατεχόμενα πανηγυρίζουν ήδη ότι ο γενικός γραμματέας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών συναντήθηκε με τον αντιπρόσωπο της παράνομης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», την οποία δεν αναγνωρίζει κανένας οργανισμός και καμία χώρα εκτός της Τουρκίας. Παρά το γεγονός ότι η γνώμη μου δεν μετρά και τα «ιερά τέρατα» της διπλωματίας στο Προεδρικό γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πώς θα αλώσουν το τουρκικό υπουργείο των Εξωτερικών και πώς θα αλλάξουν την τουρκική εξωτερική πολιτική, πιστεύω ότι έχουν ξεπεράσει όλες τις «κόκκινες γραμμές» που τέθηκαν όταν ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο τότε πρόεδρος του ΔΗΚΟ υπέγραφαν συμφωνία με τις αρχές που θα διέπουν την διακυβέρνηση του κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Ο κ. Καρογιάν προώθησε με νύχια και με δόντια τη συμφωνία διότι προσέβλεπε σε διαφόρων ειδών οφέλη, όπως η θέση του Επιτρόπου στις Βρυξέλλες, και ο Πρόεδρος την υπέγραψε διότι είχε αποφασίσει πως το χαρτί αυτό δεν είχε καμία αξία και θα το πετούσε στα σκουπίδια την επομένη της εκλογής του, όπως και έπραξε. Στο μεταξύ έχασε την προεδρία του ΔΗΚΟ ο κ. Καρογιάν, και ο Νικόλας Παπαδόπουλος που τον διαδέχθηκε, αποφάσισε να σκίσει τα δεφτέρια του με τον κ. Αναστασιάδη, μιας και ο ένας δεν μπορεί ούτε να μυρίσει τον άλλο.

Για τους περισσότερους αξιωματούχους του ΔΗΚΟ έχω τη χειρίστη γνώμη. Η μοναδική τους έγνοια είναι το μοίρασμα της εξουσίας και τα όποια οφέλη από την κατά καιρούς υποστήριξή τους σε υποψηφίους που στη συνέχεια αναδείχθηκαν στην ηγεσία του κράτους. Δεν νομίζω να υπάρχει στον κόσμο άλλο πιο συμφεροντολογικό κόμμα και μεγαλύτεροι οπορτουνιστές από τους αξιωματούχους του ΔΗΚΟ. Αν επιβάλει η Τρόικα το «πόθεν έσχες» των πολιτικών από την ημέρα της εισόδου του στην πολιτική ζωή του τόπου, θα κλάψουν μανούλες, ιδιαίτερα στο ΔΗΚΟ.

Η κίνηση, λοιπόν, του κ. Παπαδόπουλου, να σπάσει τα δεσμά με την κυβέρνηση, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν πραγματικά επιθυμεί ένα καθαρό κόμμα, απαλλαγμένο από λαμογιές, θα έπρεπε να το πράξει και χωρίς τη δικαιολογία της διαφωνίας στο Κυπριακό. Και δεν χρειαζόταν ο δραματικός τόνος που δόθηκε στο σπάσιμο της συμφωνίας του Καρογιάν με τον Αναστασιάδη, διότι ο μόνος που την πίστευε ήταν ο πρώτος, ο οποίος είναι γνωστός για τις αδυναμίες του και τις μηδενικές του αντιστάσεις. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η σύμπηξη μετώπου, με ορίζοντα το δημοψήφισμα και στόχο την καταψήφιση της ρατσιστικής και φιλοτουρκικής λύσης που κυοφορείται.

Ο κ. Παπαδόπουλος πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις αυτές και η συνεργασία στις ευρωεκλογές πρέπει να είναι το πρώτο μεγάλο βήμα. Ο κ. Αναστασιάδης δεν προβλέπω να αποσυρθεί από τις συνομιλίες ακόμα και αν τα τουρκικά πλοία φτάσουν στη… Λεμεσό. Είναι σημαντική η δέσμευσή του μέσω της συνέντευξής του στην «Καθημερινή», και πιστεύω ότι θα καταστεί όμηρος αυτής της δήλωσης. Αλλά, θα ομιλούμε για το θαύμα του αιώνα εάν κάνει πίσω και αρνηθεί να προχωρήσει υπό την απειλή των Τούρκων κατακτητών. Αν το πράξει, εδώ είμαστε να τον χειροκροτήσουμε…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι: Μέχρι τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων θα γίνουμε μάρτυρες απαίσιων καταστάσεων. Οι πρώτοι στόχοι είναι όσοι δημοσιογράφοι, εντός και εκτός Κύπρου, έχουν ξεκάθαρη άποψη για τη λύση της ρατσιστικής διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Θα επιχειρήσουν να τους στείλουν στην ανεργία εάν δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις. Υπολογίζουν λάθος. Διότι τα κοινωνικά δίκτυα και γενικά το Διαδίκτυο, αποδεικνύονται οι πιο ισχυροί υποστηρικτές των «αδυνάτων» στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ: Αυτά είναι παλληκάρια της… φακής. Απείχαν από την ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Μάριος Καρογιάν και τα τσιράκια του Άγγελος Βότσης, Αθηνά Κυριακίδου, Αντώνης Αντωνίου και Φύτος Κωνσταντίνου. Να τους χαίρεται ο κ. Αναστασιάδης. ‘Η μήπως ήταν σικέ το παιγνίδι πρόεδρε;

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Εκφράζοντας προσωπική γνώμη, θεωρώ ότι είναι απώλεια ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη. Κατάφερε μαζί με τους συνεργάτες του να προωθήσουν όλα τα θέματα που αφορούν το φυσικό αέριο και είναι σημαντικό ότι μπόρεσε και απέκρουσε πολλές φορές τις εσωκυβερνητικές πιέσεις από τους γνωστούς… άγνωστους, οι οποίοι βλέπουν προοπτικές προσωπικού κέρδους…

ΠΗΓΗ: Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, την Κυριακή 2 Μαρτίου 2014 – www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: