Κυπριακή Βουλή: Τα παιδία παίζει…




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η επομένη ημέρα της απόρριψης του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις αποτελεί ευκαιρία για αξιολόγηση πολιτικών κι άλλων συμπεριφορών. Το θέμα σήμερα δεν είναι μόνο εάν σωστά απορρίφθηκε ή όχι το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις.

Το ζήτημα είναι η πολιτική συμπεριφορά των κομμάτων, η σοβαρότητα που επιδεικνύεται, η έλλειψη αντίληψης των δεδομένων, η απουσία συνεννόησης ως αποτέλεσμα αλαζονείας αλλά και μικροκομματικών υπολογισμών. Η κυβέρνηση έστειλε το νομοσχέδιο αλλά, όπως φάνηκε στην πορεία, δεν επιχείρησε να ρίξει γέφυρες, να προσαρμόσει σε αυτό τροπολογίες που θα συνέβαλαν να υιοθετηθεί. Αντίθετα, επιχείρησε πριν, κατά και κυρίως μετά την απόρριψη, να αναπτύξει μια άκρατη κινδυνολογία για τις επιπτώσεις και να επιστρατεύσει ως μπαμπούλα την Τρόικα.

Το γεγονός ότι κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα συμπεριφέρονται ως τροϊκανότεροι των τροϊκανών, υποβαθμίζει τη διαπραγματευτική ικανότητα και δημιουργεί την αίσθηση πως είναι δεδομένοι για τους δανειστές. Η πρακτική να πηγαινο-έρχονται νομοσχέδια μέχρι να υιοθετηθούν, καθίσταται πλέον παράδοση. Μειώνει περαιτέρω την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και έχουν ημερομηνία λήξης οι αντιστάσεις του.

Στο ΔΗΚΟ, η παράσταση θα μπορούσε να έχει τον τίτλο «τον χαβά τους». Μια ιστορία πονεμένη για τον τόπο και ένας πολιτικός χαβαλές, που μετέτρεψε διαχρονικά το ρουσφέτι και τη συμμετοχή στην εξουσία σε κουλτούρα και οξυγόνο διατήρησης στο πολιτικό γίγνεσθαι. Δεν τους έφτασαν τα πολύωρα στο Εκτελεστικό και την Κεντρική Επιτροπή και θέλησαν, προχθές, να παίξουν και στη Βουλή το ίδιο έργο. Η στάση βουλευτών του κόμματος αυτού δεν μπορεί κατά ανάγκη να εξηγηθεί με απόλυτους πολιτικούς όρους. Πολιτικά, μπορεί όμως να εξηγηθεί η στάση της αποχής. Για ένα σοβαρό θέμα εάν δεν έχεις άποψη, ακυρώνεσαι. Δεν υπάρχει λόγος να ασκείται πολιτική μέσα από θεσμούς, όταν στα κρίσιμα ζητήματα απλά γεμίζουν τις καρέκλες (σε αυτές που μένουν γαντζωμένοι).

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση κινείται εκ του ασφαλούς. Πριν ένα χρόνο, όταν ήταν κυβέρνηση, διαφορετική ήταν και η συμπεριφορά του μεγάλου κόμματος της αντιπολίτευσης. Μαζικά και κατά ρυπάς περνούσαν τα νομοσχέδια με εντολές της Τρόικας, την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, προσκάλεσαν στην Κύπρο και τις παρέδωσαν την κυριαρχία του κράτους. Σήμερα, διαφορετικά είναι τα δεδομένα. Άλλαξαν, λίγο-πολύ, οι ρόλοι. Εκ του ασφαλούς ασκείται πολιτική, απευθυνόμενοι, νομίζουν, σε ανθρώπους με κοντόφθαλμη μνήμη.

Μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή. Το νομοσχέδιο θα περάσει με τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει. Οι δανειστές θα απελευθερώσουν τη δόση και όλα θα επανέλθουν στη «ομαλότητα» μέχρι που κάτω από την πίεση του χρόνου θα τρέχουν να περάσουν σε δυο παραστάσεις νέους νόμους. Αυτό είναι το πολιτικό σύστημα. Και τίποτε δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη χώρα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: