Αμφιβάλλουν τώρα οι Κινέζοι ότι ανακάλυψαν αντκείμενα του Μπόινγκ




ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, 23.52 (ΩΡΑ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ): Ο επικεφαλής της Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα αντικείμενα που επιπλέουν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και εντοπίστηκαν από κινεζικό δορυφόρο, συνδέονται με το αεροσκάφος της Malaysia Airlines, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου.

«Οι κινεζικοί δορυφόροι έχουν εντοπίσει καπνό και ορισμένα αντικείμενα που επιπλέουν…Προς το παρόν δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτά σχετίζονται με το χαμένο αεροσκάφος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Λι Ζιαξιάνγκ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι ο στρατός της Μαλαισίας απέκρυπτε πληροφορίες σχετικά με το χαμένο αεροσκάφος.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Οι αρχές του Βιετνάμ έχουν ήδη ψάξει την περιοχή στην οποία οι κινεζικοί δορυφόροι εντόπισαν αντικείμενα που θα μπορούσαν να αποτελούν κομμάτια του εξαφανισμένου αεροπλάνου της Malaysia Airlines, ωστόσο ένα αεροσκάφος έχει σταλεί ξανά στην περιοχή, ανακοίνωσε βιετναμέζος αξιωματούχος.

«Είμαστε ενήμεροι και αποστείλαμε αεροπλάνα για να καλύψουν αυτή την περιοχή κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 ημερών», δήλωσε στο Ρόιτερς ο υφυπουργός Μεταφορών, Φαμ Κιού Τιού. «Σήμερα ένα (στρατιωτικό) αεροπλάνο θα ψάξει ξανά την περιοχή», είπε.

Ένας στρατιωτικός αξιωματούχους δήλωσε ότι το Βιετνάμ περίμενε να δει τις φωτογραφίες που ελήφθησαν την Κυριακή από ένα κινέζικο δορυφόρο στα ύδατα βορειοανατολικά της Κουάλα Λουμπούρ και νότια του Βιετνάμ προκειμένου να εντοπιστεί η ακριβής τοποθεσία για περαιτέρω επιθεώρηση.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:08, (ΧΘΕΣ) 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Ένας κινεζικός δορυφόρος έχει πιθανόν εντοπίσει τρία «αντικείμενα που επιπλέουν», τα οποία θα μπορούσαν να αποτελούν κομμάτια του εξαφανισμένου αεροσκάφους της Malaysia Airlines που αγνοείται από τα ξημερώματα του Σαββάτου, αναφέρει το πρακτορείο Ειδήσεων της Κίνας.

Τα κομμάτια εντοπίστηκαν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας μεταξύ του Βιετνάμ και της Μαλαισίας. Δεν έγινε άμεσα σαφές εάν τα αντικείμενα αυτά αποτελούν μέρος του εξαφανισμένου αεροσκάφους. Το μέγεθος των αντικειμένων φέρεται ότι είναι 13 επί 18 μέτρα, 14 επί 19 μέτρα και 24 επί 22 μέτρα. Η περιοχή όπου έχουν πιθανόν εντοπιστεί τα συντρίμμια βρίσκεται βορειοανατολικά των δυτικών ακτών της Μαλαισίας και νότια του Βιετνάμ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Ένας παγκόσμιος στόλος από δορυφόρους παρακολούθησης της Γης έχει πλέον κινητοποιηθεί σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί το Boeing 777 της Malaysia Airlines που έχει χαθεί από τα ραντάρ από το Σάββατο, όπως έγινε γνωστό σήμερα.

Η Κίνα, μέσω της μετεωρολογικής της υπηρεσίας, έθεσε σε ισχύ χθες Τρίτη τη Διεθνή Σύμβαση «Διάστημα και μεγάλες καταστροφές». Βάσει αυτής της συμφωνίας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι 15 χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση μπορούν να θέσουν τους δορυφόρους τους στη διάθεση των διασωστών.

Στο μεταξύ οι επιχειρήσεις αναζήτησης του αεροσκάφους με 239 επιβαίνοντες έχουν επεκταθεί στη θάλασσα Ανταμάν, στις δυτικές ακτές της Μαλαισίας, μακριά από την πορεία που θα έπρεπε να έχει ακολουθήσει το αεροσκάφος που πραγματοποιούσε την πτήση Κουάλα Λουμπούρ- Πεκίνο.

Αν και στην αρχή οι έρευνες διεξάγονταν σε μια ακτίνα περίπου 200 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο που ο πύργος ελέγχου έχασε την επικοινωνία με το Μπόινγκ μεταξύ των ανατολικών ακτών της Μαλαισίας και το νότιο Βιετνάμ, πλέον έχουν επεκταθεί πολύ μακριά από το σημείο προς τα δυτικά. Πλέον καλύπτουν μια συνολική επιφάνεια μεγαλύτερη από 90.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στο μέγεθος της Πορτογαλίας.

Δώδεκα χώρες, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ιαπωνία συμμετέχουν στην επιχείρηση για την οποία έχουν κινητοποιηθεί 42 πλοία και 39 αεροπλάνα. «Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Ερευνούμε όλες τις πιθανότητες», δήλωσε ο επικεφαλής της πολιτικής αεροπορίας της Μαλαισίας Αζχαρουνντίν Αμπντούλ Ράχμαν.

Προσπαθώντας να δώσει εξηγήσεις στις αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με την τύχη του αεροσκάφους, η Πολεμική Αεροπορία της Μαλαισίας διαβεβαίωσε ότι «δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο της στροφής εν πτήσει, πριν το αεροσκάφος χαθεί από το ραντάρ».

«Για τον λόγο αυτό οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης επεκτάθηκαν» στα παράκτια ύδατα δυτικά της χερσονήσου της Μαλαισίας, διευκρίνισε ο στρατηγός Ροντζαλί Νταούντ.

Ωστόσο διέψευσε τις πληροφορίες τοπικών μέσων τα οποία χθες, επικαλούμενα τον ίδιο, είχαν αναφέρει ότι ένα ραντάρ είχε εντοπίσει το αεροπλάνο πάνω από τα Στενά της Μάλακα, μεταξύ της Μαλαϊκής χερσονήσου και του ινδονησιακού νησιού της Σουμάτρας. «Την ελέγχουμε. Δεν λέμε ότι είναι η πτήση MH320. Είναι κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου σύμφωνα με την πολιτική αεροπορίας τη Μαλαισίας, το τελευταίο μήνυμα που μετέδωσαν οι πιλότοι του Μπόινγκ προς τον πύργο ελέγχου ήταν «Λοιπόν, καληνύχτα». Τις λέξεις αυτές είπε ένας πιλότος τη στιγμή που το αεροσκάφος εγκατέλειπε τον εναέριο χώρο της Μαλαισίας για να εισέλθει σε αυτόν του Βιετνάμ.

ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: