Κηδεύτηκε στην γενέτειρα του Αναφωτία ο ζωγράφος Στας Παράσκος




 Της Φανίτσας Ζαννέττου – ΚΥΠΕ

Τελέστηκε το μεσημέρι δημοσία δαπάνη, στον κατάμεστο από κόσμο, Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στην γενέτειρα του Αναφωτία, η κηδεία του Στας Παράσκου, ζωγράφου και ιδρυτή του Κυπριακού Κολλεγίου Τέχνης στην Πάφο.

Επικήδειο λόγο εκφώνησε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος ο οποίος ανέφερε ότι «με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον Στας Παράσκο, μια από τις μεγαλύτερες και επιφανέστερες φυσιογνωμίες της Τέχνης της Κύπρου» και αναφέρθηκε στην φυγή του από την Κύπρο για τη Βρετανία όπου «η μύησή του στην καλλιτεχνική ζωή και μποέμικη κοινωνία του Λονδίνου, με τη βοήθεια του συμπατριώτη και φίλου, για το υπόλοιπο της ζωής τους, Στέλιου Βότση, τον ενθάρρυνε να παρακολουθήσει μαθήματα ζωγραφικής στο Κολέγιο Καλών Τεχνών του Ληντς».

Πρόσθεσε ότι «από το 1959 μέχρι το 1961 ο Στας έζησε στην Κορνουάλλη, συνδέοντας άρρηκτα το όνομά του με την ιστορική σχολή του St Ives, ενώ στη συνέχεια προέκτεινε την καλλιτεχνική του δράση στον ακαδημαϊκό χώρο, διδάσκοντας σε διάφορες Σχολές και Πανεπιστήμια.  Η μαθητεία του κοντά σε καλλιτέχνες της μεταπολεμικής περιόδου, αλλά και η προσωπική του δουλειά και αφοσίωση, γρήγορα τον ανέδειξαν ως εικαστικό καλλιτέχνη και δάσκαλο ανάμεσα στον καλλιτεχνικό και ακαδημαϊκό κόσμο της Μεγάλης Βρετανίας» είπε.

Επιστρέφοντας στην Κύπρο, συνέχισε ο Υπουργός «ο Στας ίδρυσε το 1969 το Κυπριακό Κολλέγιο Τέχνης στην Αμμόχωστο, που μετά την τουρκική εισβολή εγκαταστάθηκε, αρχικά στην Κάτω Πάφο και αργότερα στο χωριό Λέμπα. Το κολέγιο αποτέλεσε πόλο έλξης για ντόπιους δημιουργούς, αλλά και καλλιτεχνικές προσωπικότητες από το διεθνή χώρο, που στη συνέχεια τροφοδότησαν μουσεία και κέντρα τέχνης του εξωτερικού με έργα εμπνευσμένα από το χρώμα, την εμπειρία και την ιστορία του νησιού».   

Σημείωσε ότι «η ίδια η τέχνη του Στας, παραστατική αλλά όχι νατουραλιστική, με φοβιστικά στοιχεία και ταυτόχρονα αφαιρετικά ρεαλιστική, κατέγραψε μέσα από το άκρως προσωπικό του ύφος σκηνές της  παιδικής του ηλικίας, της κυπριακής υπαίθρου, της βυζαντινής παράδοσης, των τοπικών μύθων, του καθημερινού, λαϊκού ανθρώπου».

Ο Στας, συνέχισε ο Υπουργός «ήταν ανάμεσα στους καλλιτέχνες της μέσης γενιάς που κατάφεραν κάτω από τις αντίξοες αυτές συνθήκες, να αναπτύξουν μια πιο ειδικευμένη και συστηματική παραγωγή, να συνδυάσουν τις γνώσεις τους γύρω από τον ευρωπαϊκό μοντερνισμό με το τοπικό χρώμα και πνεύμα,  να αναπτύξουν κριτικό λόγο, και να καθορίσουν τελικά, την πορεία της κυπριακής τέχνης, ασκώντας τεράστια επίδραση στις επόμενες γενιές Κυπρίων καλλιτεχνών».

Είπε επίσης ότι «το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, εκτιμώντας τη μακρά και πολύπλευρη προσφορά του Στάς Παράσκου στην ανάπτυξη και διαμόρφωση του σύγχρονου κυπριακού πολιτισμού, τον Οκτώβριο του 2005 τον τίμησε  με το Αριστείο Τεχνών. Η μεγαλύτερη τιμή προς τον άνθρωπο αυτό θα είναι πάντα η αγάπη, το πάθος και η δύναμη που εμπνέει διαχρονικά στον κόσμο της Κύπρου το κάθε έργο, ιδέα, και εικόνα του Στας, αποτυπωμένα ήδη με ανεξίτηλα χρώματα στη συνείδησή μας και στην ιστορία» κατέληξε ο Υπουργός.  

Επικήδειο λόγο εκφώνησε και η Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου (ΕΚΑΤΕ) Νίτσα Χατζηγεωργίου η οποία ανέφερε ότι «σήμερα αποχαιρετούμε ένα μεγάλο καλλιτέχνη, ένα αληθινό, απλό, και αυθεντικό άνθρωπο. Το κενό που αφήνει πίσω του ο Στας Παράσκος, ως άνθρωπος, ως δάσκαλος και ως καλλιτέχνης είναι δυσαναπλήρωτο» σημείωσε.

Ο γιος του Μιχάλης Παράσκος ευχαρίστησε όλους «φίλους και γνωστούς» για την παρουσία τους στην κηδεία του πατέρα του και έκανε αναφορά στο παρελθόν του όταν ζούσε στη Βρετανία. Πρόσθεσε πως «αυτό που αγαπούσε ο πατέρας του από την Κύπρο ήταν ο ήλιος, τα λουλούδια και η φύση. Οσο αγαπούσε την Κύπρο αγαπούσε και την Αγγλία» είπε και σημείωσε ότι «ήταν ένας διεθνής καλλιτέχνης και ένας διεθνής άνθρωπος και αυτό ήταν που τον έκανε τόσο σημαντικό».

Ο Κοινοτάρχης Αναφωτίας  Ξενοφών Ιωάννου ανέφερε ότι «οι ουρανοί είναι σήμερα ανοικτοί για να υποδεχθούν τον άνθρωπο που δεν ανήκει μόνο στην οικογένεια του αλλά σε όλους». Πρόσθεσε ότι ομόφωνα το Κοινοτικό Συμβούλιο Αναφωτίας  αποφάσισε «ως ένδειξη τιμής για τη μεγάλη ανεκτίμητη προσφορά του Στάς Παράσκου στον πολιτισμό να δώσει το όνομα του στον νέο δρόμο που γίνεται στην Κοινότητα».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής, των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Κόσιη, του Υπουργείου Παιδείας, του ΕΚΑΤΕ, του Μουσείου Χαρακτικής, του Κοινοτικού Συμβουλίου Αναφωτίας και της οικογένειας του εκλιπόντος.

ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΥΠΕ, CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: