Κέρι και Λαβρόφ τα (ξανα)λένε στο Παρίσι την Κυριακή




Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ την Κυριακή στο Παρίσι για να συζητήσουν τρόπους για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα την Παρασκευή για να συζητήσουν μια αμερικανική διπλωματική πρόταση για την Ουκρανία. 

“Η συνάντηση θα διεξαχθεί στο Παρίσι αύριο το βράδυ”, δήλωσε η Ψάκι στους δημοσιόγραφους, στη διάρκεια μιας στάσης του αεροσκάφους του Κέρι στο Σάνον. Η εκπρόσωπος είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ο Τζον Κέρι σε μια αλλαγή του προγράμμματός του την τελευταία στιγμή, κατευθύνεται στη γαλλική πρωτεύουσα για μια συνάντηση με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας για την ουκρανική κρίση.

On the Record from Spokesperson Jen Psaki:

Secretary Kerry will travel from Riyadh, Saudi Arabia to Paris, France today in advance of a to-be-scheduled meeting  with Russian Foreign Minister Lavrov early next week in Europe.  Secretary Kerry will also remain in close touch with Ambassador Indyk and his negotiating team on the ground in Jerusalem and Ramallah in the event he needs to go back to the region from Paris in advance of NATO.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Κορυφαία στελέχη γερμανικών επιχειρήσεων επέκριναν τις ενέργειες των ΗΠΑ και της Ευρώπης εναντίον της Ρωσίας μετά την προσάρτηση από την τελευταία της περιφέρειας της Κριμαίας που προκάλεσε τη χειρότερη κρίση Ανατολής-Δύσης από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα “Ντι Βελτ”.

Ο Χέρμπερτ Χάινερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas, είπε στη γερμανική εφημερίδα πως πιστεύει ότι η Δύση περίμενε υπερβολικά πολύ για να αρχίσει συνομιλίες με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν όταν αυξήθηκε η ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

“Θα πρέπει να αναρωτηθούμε μήπως κάποιος σαν τον Πούτιν θα έπρεπε να ήταν μέρος της διαδικασίας από πολύ νωρίτερα, αντί να κρατιέται σε απόσταση μέχρι να είναι πολύ αργά”, δήλωσε.

Η Adidas είναι πολύ εκτεθειμένη στη ρωσική αγορά, στην οποία έχει πάνω από 1.000 καταστήματα. Η τιμή της μετοχής της έχει σημειώσει πτώση κατά 15% από την αρχή της χρονιάς, εν μέρει τουλάχιστον εξαιτίας των ανησυχιών για την κρίση στην Κριμαία.

Η Ρωσία είναι ο 11ος μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος της Γερμανίας και οι εμπορικές συναλλαγές τους έφθασαν πέρυσι τα 76,5 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με την εμπορική ένωση Ost Ausschuss.

Πολλές εταιρείες ανησυχούν ότι θα χάσουν δουλειές αν τεθούν σε ισχύ περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Περίπου 300.000 γερμανικές θέσεις εργασίας συνδέονται με τις δουλειές που γίνονται με τη Ρωσία, ενώ η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία εξαρτάται από τη Ρωσία για το 35% των αναγκών της σε φυσικό αέριο.

Μερικά στελέχη γερμανικών επιχειρήσεων παίρνουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι οι δουλειές τους δεν θα κινδυνεύσουν.

Ο επικεφαλής των γερμανικών κρατικών σιδηροδρόμων δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως σχεδιάζει να ταξιδέψει στη Μόσχα. Ο Τζο Κέζερ, διευθύνων σύμβουλος της Siemens, επικρίθηκε από μερικούς γερμανούς πολιτικούς επειδή συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Πούτιν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της χαλυβουργίας ThyssenKrupp Χάινριχ Χίζινγκερ δήλωσε πως τα γεγονότα του παρελθόντος έχουν δείξει πως οι μεγάλες αλλαγές επιτυγχάνονται όταν η Δύση συνεργάζεται με τη Ρωσία μάλλον, παρά όταν αντιπαρατίθεται σ’ αυτή.

“Τώρα έχουμε μια κατάσταση στην οποία η Ρωσία αισθάνεται πως βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο”, δήλωσε προσθέτοντας πως η Ρωσία και η Δύση πρέπει να βρουν μια διπλωματική διέξοδο στην κρίση.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Deutsche Post DHL Φρανκ Άπελ δήλωσε στη “Ντι Βελτ” πως πιστεύει ότι λίγες βιώσιμες εναλλακτικές επιλογές υπάρχουν για να αντικατασταθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

“Εφόσον δεν έχουμε μείζονες πηγές πρώτων υλών στην Ευρώπη, θα εξαρτιόμαστε πάντα από άλλους”, δήλωσε.

“Και μου φαίνεται αμφισβητήσιμο αν η εξάρτηση από τη Μέση Ανατολή ή από τη Βενεζουέλα θα ήταν καλύτερη από την εξάρτηση από τη Ρωσία”, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: REUTERS, STATE DEPARTMENT, ANA-MPA – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: U.S. Secretary of State John Kerry introduces President Obama before he addresses the Tri-Mission Rome State Department staff to Italy, the Holy See, and UN agencies in Rome. [State Department photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: