Κέρι: Η επέμβαση στη Ουκρανία θα έχει αντίκτυπο στις σχέσεις με Ρωσία




Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι προειδοποίησε το Σάββατο ότι η ενέργεια της Μόσχας να αναπτύξει ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία απειλεί την «ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή και θα μπορούσε να έχει «βαθιές» επιπτώσεις στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία.

«Αν η Ρωσία λάβει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για τη διευθέτηση των εντάσεων, η επίδραση στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας σχετικά με τη διεθνή θέση της Ρωσίας θα είναι βαθιά», προειδοποίησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Δεν είναι μόνο «η εισβολή και η κατοχή εδάφους της Ουκρανίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία », είναι « η παραβίαση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» και των διεθνών συμβάσεων, αλλά επίσης αποτελεί «απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της Ουκρανίας και της περιοχής» ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Τζον Κέρι ενημέρωσε επίσης για μια κοινή τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του, υπουργούς Εξωτερικών κυρίως ευρωπαϊκών κρατών ώστε να «συντονίσουν τα επόμενα βήματα τους», προκειμένου να « είμαστε ενωμένοι στις εκτιμήσεις μας» για την κατάσταση.

Όπως είπε επίσης ο Τζον Κέρι «θα συνεργαστούμε για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και τον λαό της σε αυτές τις ιστορικές ώρες», και κάλεσε εν νέου τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος.

Από την πλευρά του, ο Καναδάς ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στη Ρωσία για διαβουλεύσεις σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τη δέσμευση του να παγώσει προς το παρόν τη συμμετοχή του στη σύνοδο της ομάδας των G-8 στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της χώρας, Στίβεν Χάρπερ.

«Ο Καναδάς έχει αναστείλει τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές εργασίες για τη σύνοδο της G-8 που είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στο Σότσι, ενώ ανακλήθηκε ο πρεσβευτής μας στη Μόσχα για διαβουλεύσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση του καναδού πρωθυπουργού που εκδόθηκε μετά από τη συνεδρίαση του συμβουλίου έκτακτης ανάγκης.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και   δήλωσε ότι ο Καναδάς καταδίκασε την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία με τον εντονότερο δυνατό τρόπο.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΡΠΕΡ

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ προειδοποίησε σήμερα ότι θα αποσύρει τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής της G8 στο Σότσι μετά το πράσινο φως του ρωσικού κοινοβουλίου στον πρόεδρο Πούτιν να προχωρήσει σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ενώ ανακλήθηκε και ο καναδός πρεσβευτής στη Μόσχα.

“Ενωνόμαστε μαζί με τους συμμάχους μας για να καταδικάσουμε με τον πιο σθεναρό τρόπο τη στρατιωτική επέμβαση του ρώσου προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία”, ανακοίνωσε ο καναδός πρωθυπουργός. “Οι ενέργειες αυτές συνιστούν σαφή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Συνιστούν επίσης παραβίαση από τη Ρωσία των υποχεώσεών της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο”.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, “οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις της συνόδου κορυφής της G8” που έχει  προγραμματιστεί τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας, επιβεβαιώνοντας έτσι τα ενδεχόμενα αντίποινα για τα οποία είχε κάνει λόγο την Παρασκευή αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον.

Οι δηλώσεις του καναδού πρωθυπουργού διατυπώνονται μετά τη τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Στίβεν Χάρπερ με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο τελευταίος είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ.

Οι ηγέτες εξέφρασαν τη “μεγάλη ανησυχία” τους για τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία και “συμφώνησαν ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας πρέπει να γίνουν σεβαστές”, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, ANA-MPA

PHOTO: U.S. Secretary of State John Kerry and Russian Foreign Minister Sergey Lavrov share a laugh. [State Department photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: