Κατάλογος με προσωπικότητες της Ρωσίας στις οποίες θα επιβληθούν κυρώσεις




Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταρτίσει έναν κατάλογο 120 ως 130 ονομάτων ανώτερων Ρώσων αξιωματούχων και παραγόντων οι οποίοι μπορεί να αποτελέσουν το στόχο ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και παγώματος οικονομικών πόρων στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο κατάλογος αυτός, έκτασης πέντε σελίδων, καταρτίστηκε από διπλωμάτες οι οποίοι έχουν εμπειρία όσον αφορά τη Ρωσία και διανεμήθηκε σε αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες οι οποίοι θα συζητήσουν τα ονόματα κι ενδέχεται να αφαιρέσουν κάποια από αυτά πριν από την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο ο οποίος έχει λάβει ένα αντίγραφο αυτού του καταλόγου, στα ονόματα συμπεριλαμβάνονται αυτά στρατηγών και κορυφαίων στελεχών του ρωσικού στρατιωτικού, πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συζητούν για το εάν και κατά πόσον θα αρχίσουν να επιβάλλουν κυρώσεις σε όσο περισσότερα στελέχη της ρωσικής ηγεσίας από τον κατάλογο αυτό ή εάν θα υιοθετήσουν μια πιο επιφυλακτική προσέγγιση και θα προσθέτουν ονόματα από τον κατάλογο αυτό στην ομάδα των Ρώσων αξιωματούχων στους οποίους θα επιβάλλονται σταδιακά κυρώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Bild, ανάμεσα στα πρόσωπα που έχουν στοχοθετηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την ΕΕ και πρόκειται να τους επιβληθούν κυρώσεις είναι μεταξύ άλλων ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, αλλά και ο Ίγκορ Σετσίν, ο επικεφαλής της Rosneft.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: