Υπόσχεται χερσαίο τερματικό υγροποίησης ο κ. Λακκοτρύπης




Το επίκεντρο της στρατηγικής μας για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου παραμένει η δημιουργία του χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου είπε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Υπουργείο Ενέργειας, ο κ. Λακκοτρύπης υπογράμμισε ότι «το επίκεντρο της στρατηγικής εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου παραμένει η δημιουργία του χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, σχεδιασμοί που πηγάζουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς είπε ότι οι συζητήσεις με την εταιρεία Noble «έχουν προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και αναμένουμε να παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις μετά τη σύσταση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου», οι οποίες αφορούν, όπως είπε, «και το τερματικό υγροποίησης και την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις από πλευράς ΑΚΕΛ για τα ενεργειακά θέματα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «όπως είχα συζητήσει και με την ηγεσία του ΑΚΕΛ πριν λίγες βδομάδες και είχαμε συμφωνήσει ότι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου είναι πολύ σημαντικά τόσο για τον τόπο όσο και για την ευελιξία που πράγματι προσφέρει έτσι ώστε να στείλουμε το φυσικό μας αέριο στις πιο ελκυστικές αγορές. Η στρατηγική μας παραμένει ως έχει. Ως Υπουργείο εξετάζουμε και άλλες επιλογές απλώς για να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, ωστόσο, τονίζω ότι αυτές οι επιλογές δεν περιλαμβάνουν αγωγό προς την Τουρκία. Αυτή η επιλογή, χωρίς λύση του Κυπριακού, δεν μπορεί να εξεταστεί».

Ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε χθες στη Λευκωσία με εκπροσώπους της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee), ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι πρόκειται για ένα «πανίσχυρο αμερικανο-εβραϊκό λόμπι που είναι παραδοσιακά φίλος της Κύπρου». Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση τους συζητήθηκε η κυπριακή οικονομία και οι προοπτικές της, οι προοπτικές για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ, καθώς και ενεργειακά θέματα.

«Υποστηρίζουν τις θέσεις της Κύπρου, είναι παραδοσιακά φίλοι της Κύπρου και θα έχουν και άλλες συναντήσεις κατά την εδώ παρουσία τους», είπε ο κ. Λακκοτρύπης για τους  εκπροσώπους της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι «τους ενδιαφέρει πολύ η γενικότερη συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ τόσο σε θέματα ενέργειας – τα οποία ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης – όσο και σε θέματα τουρισμού και ιατρικού τουρισμού. Συζητήσαμε, επίσης, και θέμα συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με το Ισραήλ, κάτι που επιθυμεί διακαώς η δική μας πλευρά», είπε. Πρόσθεσε ακόμη ότι κατά τη συνάντηση καλύφθηκαν θέματα που αφορούν τις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ-ΗΠΑ.

Κληθείς να αναφερθεί στις επαφές που είχε στο Βερολίνο τις προηγούμενες μέρες, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε μια πτωτική τάση τουριστών από τη Γερμανία και αυτό ήταν στο επίκεντρο των συναντήσεων μου στο Βερολίνο, έχοντας ως  στόχο τη σταθεροποίηση πρώτα της κατάστασης και στη συνέχεια την αύξηση των αριθμών αφίξεων τουριστών στην Κύπρο».

Επεσήμανε ότι «η γερμανική αγορά μάς ενδιαφέρει πάρα πολύ» και σημείωσε πως κατά την παραμονή του στο Βερολίνο είχε συναντήσεις «με τουριστικούς πράκτορες και με αεροπορικές εταιρείες, με στόχο την εξεύρεση τρόπων ανατροπής της πτωτικής τάσης σε αφίξεις τουριστών από τη Γερμανία στην Κύπρο η οποία υπάρχει εδώ και λίγα χρόνια».

Ερωτηθείς ποιες είναι οι προοπτικές για τον τουρισμό κατά το 2014, ο κ. Υπουργός είπε ότι «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Η στρατηγική μας είναι να συγκρατήσουμε τους αριθμούς αφίξεων από τις ‘ώριμες’ αγορές, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, και να έρθει η επιθυμητή αύξηση από αγορές που αναβιώνουν, όπως είναι η Ρωσία και η Ουκρανία. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ουκρανία και προβαίνουμε σε ενέργειες σε όλα τα επίπεδα, για να φροντίσουμε να μην έχουμε αρνητικές επιπτώσεις», κατέληξε.

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΛΛΗΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Ιδιαίτερη ανησυχία μας προκαλεί η αντιμετώπιση από πλευράς Κυβέρνησης του ζητήματος του Τερματικού Υγροποίησης του Φυσικού Αερίου.  Ενώ  εταιρείες έχουν υπογράψει ένα Μνημόνιο συναντίληψης με την Κυβέρνηση για συμμετοχή τους στο Τερματικό, οι εκπρόσωποι της Total τοποθετούνται δημόσια κρίνοντας ως το πιο επικερδές για τον τόπο μας είναι η δημιουργία  Τερματικού,  η Κυβέρνηση μας, δυστυχώς, διασυνδέει τη λύση του Κυπριακού με το Φυσικό μας Αέριο και τη μεταφορά του με αγωγό μέσω της Τουρκίας.

Προειδοποιούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αν αποδεχτεί το Φυσικό μας Αέριο να αποτελέσει αντικείμενο των συνομιλιών, τότε μετατρέπεται από κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτική διαφορά.

Αναμένουμε από τον Πρόεδρο, να εγκαταλείψει τις ιδεοληψίες, να θέσει τα Εθνικά συμφέροντα πάνω από τις όποιες δεσμεύσεις του και να προχωρήσει τάχιστα στην ολοκλήρωση των  σχεδιασμών για το Τερματικό Υγροποίησης. Μόνο  έτσι η δική μας πλευρά θα δημιουργήσει τετελεσμένα και δεν θα βρεθεί προ τετελεσμένων.

Ο κ. ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ

Ο τέως Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης κάλεσε σήμερα την Κυβέρνηση να τερματίσει την πολύμηνη απραξία και να χειριστεί με περισσότερη σοβαρότητα τα θέματα φυσικού αερίου, καθώς και να διασφαλίσει συλλογικότητα, συναίνεση και συνέχεια στη διαχείρισή του.

Σε δήλωσή του ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι «είναι με μεγάλη ανησυχία που παρατηρούμε τις εξελίξεις όσο αφορά την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, τα οποία εντοπίστηκαν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου». Ως ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, «είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι η αδράνεια της κυβέρνησης αφήνει χώρο σ’ όσους κακόβουλα θέλουν να σπρώξουν τα πράγματα σε άλλες επιλογές για να προωθήσουν τα σχέδια τους». Δυστυχώς, είπε, «οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ αφού οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης οδήγησαν, αρχικά στην ουσιαστική διάλυση της κρατικής εταιρείας ΚΡΕΤΥΚ και στη συνέχεια στη παγοποίηση όλων των ενεργειών για προώθηση της δημιουργίας του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό».

Σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη «ο διάλογος με τη NOBLE για τη σύναψη συμφωνίας για τη δημιουργία του τερματικού έχει βαλτώσει. Όπως και έχει σταματήσει όλη η προεργασία και η μελέτη που ξεκίνησε από το 2012 για σχεδιασμό των υποδομών». Ταυτόχρονα, συνέχισε, «επανέρχεται στο προσκήνιο η προώθηση άλλης επιλογής και ιδιαίτερα της μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού της Τουρκίας». Μια επιλογή, πρόσθεσε, «που δεν είναι μόνο πολιτικά λανθασμένη σε συνθήκες τούρκικης κατοχής αλλά  ακυρώνει και τη προοπτική να μετατραπεί η Κύπρος σ’ ένα αυτόνομο περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, με όλα τα οφέλη, πολιτικά και οικονομικά που θα προκύψουν».

Αναφορά έκανε ο κ. Συλικιώτης και σε δήλωση του Διευθύνοντα Συμβούλου της Total Ζαν Λου Πορσερόν, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η καλύτερη επιλογή για την Κύπρο είναι η δημιουργία Τερματικού Υγροποίησης». «Ο κ. Πορσερόν την περασμένη Τετάρτη σε ομιλία του  σημείωσε ότι η εξαγωγή του Φυσικού Αερίου σε υγροποιημένη μορφή προσφέρει περισσότερη ευελιξία στην εμπορία και στη δημιουργία αξίας σημειώνοντας παράλληλα πως η δημιουργία χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη σε μια χώρα», είπε.

«Καλούμε την κυβέρνηση να τερματίσει την πολύμηνη απραξία και να χειριστεί με περισσότερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα θέματα του φυσικού αερίου», ανέφερε. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη θέση ότι «η Κυβέρνηση πρέπει να  διασφαλίσει με συγκεκριμένες ενέργειες την απαραίτητη συλλογικότητα, συναίνεση και συνέχεια στη διαχείριση του φυσικού αερίου, που αποτελεί την πιο σημαντική και ελπιδοφόρα προοπτική για την Κύπρο και το λαό της».

ΠΗΓΗ: Ανακοίνωση υπουργού Ενέργειας, Ανακοίνωση ΑΚΕΛ και Συμμαχίας Πολιτών, CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: