Υπογράφηκε η συνθήκη ένωσης της Κριμαίας στη Ρωσία
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα με τους νέους φιλορώσους ηγέτες της Κριμαίας μια συνθήκη για την ένωση αυτής της χερσονήσου της νότιας Ουκρανίας με τη Ρωσία και το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως, μετά την υπογραφή της συνθήκης αυτής, η Κριμαία είναι από σήμερα ενωμένη με τη Ρωσία.

Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε μετά την ομιλία του ρώσου προέδρου ενώπιον των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, των κυβερνητών και των μελών της ρωσικής κυβέρνησης, η οποία χαρακτηρίσθηκε από εξάρσεις πατριωτισμού και πολύ αντιδυτικό τόνο.

“Η Δημοκρατία της Κριμαίας θεωρείται ενωμένη με τη Ρωσική Ομοσπονδία από την ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας”, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.


Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν άρχισε σήμερα την ομιλία του ενώπιον της κοινής συνόδου του ρωσικού κοινοβουλίου για την Κριμαία με τις λέξεις “ένα χειροκρότημα για την Κριμαία”.

Ο Πούτιν υποστήριξε πως το δημοψήφισμα, στο οποίο οι κάτοικοι της Κριμαίας ψήφισαν υπέρ της απόσχισής της από την Ουκρανία και της ένωσης της με τη Ρωσία, πραγματοποιήθηκε “σε πλήρη συμφωνία με τις δημοκρατικές διαδικασίες και τις διεθνείς νομικές προδιαγραφές”.

“Το (Κριμαϊκό) ζήτημα έχει ζωτική σημασία, μια ιστορική σημασία για όλους εμάς”, δήλωσε ο Πούτιν αφού τα μέλη του κοινοβουλίου τον υποδέχθηκαν χειροκροτώντας τον όρθια στην αίθουσα όπου πραγματοποιείται η κοινή σύνοδος των δύο σωμάτων μετά την έγκριση ενός σχεδίου συνθήκης με την οποία η Κριμαία καθίσταται τμήμα της Ρωσίας.

“Στην καρδιά και το μυαλό των ανθρώπων, η Κριμαία ήταν ανέκαθεν και παραμένει αναπόσπαστο μέρος της Ρωσίας. Αυτή η δέσμευση, βασισμένη στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη είναι σταθερή, περνάει από γενιά σε γενιά”, τόνισε ο ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν παρουσίασε τη χερσόνησο αυτή της Μαύρης Θάλασσας, στην οποία ναυλωχεί ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ως έναν ιερό τόπο για τη Ρωσία, αλλά πρόσθεσε πως και οι τρείς κύριες εθνότητες που ζουν εκεί θα έχουν ισότιμα γλωσσικά δικαιώματα και η Κριμαία θα έχει τρεις ισότιμες γλώσσες: τη ρωσική, την ουκρανική και την κριμαϊκή ταταρική.

“Είναι σωστό να υπάρχουν στην Κριμαία, και ξέρω πως οι κάτοικοι της Κριμαίας το υποστηρίζουν αυτό, τρεις ισότιμες γλώσσες: ρωσικά, ουκρανικά και κριμαϊκά ταταρικά”, δήλωσε.

Ο ρώσος πρόεδρος επέκρινε τους νέους ηγέτες στο Κίεβο, λέγοντας ότι άνοιξαν το δρόμο στους “νεοναζί”.

“Αυτοί που ήταν πίσω από πρόσφατα γεγονότα, … προετοίμαζαν ένα πραξικόπημα, άλλο ένα. Σχεδίαζαν να καταλάβουν την εξουσία, να μην σταματήσουν σε τίποτε. Τρομοκρατία, φόνοι, πογκρόμ χρησιμοποιήθηκαν”, δήλωσε αποκαλώντας τους “εθνικιστές, νεοναζί, ρωσόφοβους και αντισημίτες”.

“Κυρίως είναι αυτοί που αποφασίζουν πώς ζει σήμερα η Ουκρανία. Οι αποκαλούμενες ουκρανικές αρχές εισήγαγαν ένα σκανδαλώδη νόμο για την αναθεώρηση της γλωσσικής πολιτικής, ο οποίος παραβίαζε άμεσα τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων”.

Ο Πούτιν τόνισε πάντως πως οι σχέσεις με την Ουκρανία και το λαό της θα αποτελούν πάντα κορυφαία προτεραιότητα για τη Ρωσία.

“Οι σχέσεις με την Ουκρανία και τον αδελφό ουκρανικό λαό ήταν ανέκαθεν, παραμένουν και θα είναι πάντα χωρίς καμιά υπερβολή οι πιο σημαντικές και κρίσιμες για μας”, δήλωσε.

Ο ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε επίσης πως η Ρωσία δεν επιθυμεί το διαμελισμό της Ουκρανίας.

“Μην πιστεύετε αυτούς που σας φοβίζουν σχετικά με τη Ρωσία, που σας λένε πως, μετά την Κριμαία, θα ακολουθήσουν και άλλες περιοχές. Δεν θέλουμε το διαμελισμό της Ουκρανίας, δεν τον έχουμε ανάγκη”, δήλωσε.

Ο Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι καθοδηγούνται στην εξωτερική πολιτική τους όχι από το διεθνές δίκαιο, αλλά από “το δίκαιο του όπλου”.

“Οι δυτικοί εταίροι μας με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες προτιμούν να μην καθοδηγούνται από το διεθνές δίκαιο στις πρακτικές πολιτικές τους, αλλά από το δίκαιο του όπλου”, δήλωσε.

“Έχουν φθάσει να πιστεύουν πως αποτελούν εξαίρεση και αισθάνονται πως είναι οι εκλεκτοί. Μπορούν να αποφασίζουν για τις τύχες του κόσμου, μόνον αυτοί μπορεί να έχουν δίκιο”, πρόσθεσε.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως οι Δυτικοί “πέρασαν την κόκκινη γραμμή και συμπεριφέρθηκαν με ανεύθυνο τρόπο” στην ουκρανική κρίση.

Η Ρωσία, τόνισε ο Πούτιν, δεν θα επιδιώξει ποτέ να αρχίσει μια αντιπαράθεση με τη Δύση, όμως θα υπερασπισθεί τα συμφέροντά της. Πρόσθεσε πως οι δυτικές προσπάθειες εκφοβισμού της Ρωσίας με κυρώσεις θα θεωρηθούν επιθετική πράξη και η Μόσχα θα απαντήσει.

“Μερικοί δυτικοί πολιτικοί μας φοβίζουν όχι μόνο με κυρώσεις, αλλά και με την προοπτική επιδείνωσης των εσωτερικών προβλημάτων. Θα ήθελα να ξέρω τι εννοούν”, δήλωσε. “Θεωρούμε τέτοιες δηλώσεις ανεύθυνες και προφανώς επιθετικές και θα απαντήσουμε καταλλήλως”, πρόσθεσε.

Την ομιλία διέκοπταν τακτικά χειροκροτήματα από το ακροατήριο, το οποίο περιλάμβανε επίσης την κυβέρνηση του Πούτιν, τους συνεργάτες του στο Κρεμλίνο, επικεφαλής επιχειρήσεων και τον πρωθυπουργό της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ.

 Πηγή: ANA-MPA,  Φωτογραφία: Ethnos.gr

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal