WSJ: Στον αέρα για 4 ώρες το Μπόινγκ – Διαψεύδει η Μαλαισία




Οι αμερικανικές αρχές που ερευνούν την εξαφάνιση του αεροσκάφους της Malaysia Airlines εκτιμούν ότι το Μπόινγκ παρέμεινε στον αέρα για περίπου τέσσερις ώρες μέχρι τη στιγμή που έδωσε το τελευταίο του στίγμα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται δύο άτομα που γνωρίζουν λεπτομέρειες για τις έρευνες.

Η είδηση αυτή βλέπει το φως της δημοσιότητας την ώρα που οι αρχές παραμένουν αβέβαιες ως προς το που να αναζητήσουν το αεροπλάνο το οποίο αγνοείται από το Σάββατο λίγο μετά την απογείωσή του από την Κουάλα Λουμπούρ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πληροφορία αυτή αυξάνει την πιθανότητα το αεροπλάνο με 239 επιβαίνοντες να ταξίδεψε για εκατοντάδες επιπλέον μίλια υπό άγνωστες ακόμη συνθήκες.

Το τελευταίο στίγμα του στα ραντάρ δόθηκε το Σάββατο λίγο μετά τη 1:30 πμ (τοπική ώρα), δηλαδή λιγότερο από μία ώρα μετά την απογείωσή του από την Κουάλα Λουμπούρ, κι ενώ πετούσε βορειοανατολικά κατά μήκος του Κόλπου της Ταϊλάνδης και κατευθυνόταν προς το Πεκίνο.

Εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι των υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας εκτιμούν ότι το αεροπλάνο βρισκόταν στον αέρα για περισσότερες από πέντε ώρες με βάση τα δεδομένα που εξέτασαν και τα οποία αποστέλλονται αυτόματα στις υπηρεσίες εδάφους του αεροδρομίου από τους κινητήρες του Boeing  777 στο πλαίσιο μίας διαδικασίας ρουτίνας για τη μηχανική συντήρησή τους, προσθέτει το δημοσίευμα.

— Άκαρπες απέβησαν οι έρευνες που πραγματοποίησαν δύο βιετναμέζικα αεροσκάφη ύστερα από πληροφορίες που παρείχε κινεζικός δορυφόρος για τον εντοπισμό αντικειμένων που ενδεχομένως να προέρχονταν από το αγνοούμενο Μπόινγκ της Malaysian Airlines, δήλωσε σήμερα δημοσιογράφος του Ρόιτερς ο οποίος επέβαινε σε ένα από τα αεροσκάφη αυτά.

Τα αεροπλάνα, τα οποία επανειλημμένως ερεύνησαν την περιοχή πάνω από στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, δεν κατάφεραν να εντοπίσουν κάποια αντικείμενα, είπε ο δημοσιογράφος ο οποίος πέταξε με το εμπορικό αεροσκάφος τύπου Antonov 26 επί τρεις ώρες.

Βιετναμέζικα και μαλαισιανά αεροσκάφη πραγματοποιούν έρευνες στη θαλάσσια περιοχή όπου σύμφωνα με ιστοσελίδα υπηρεσίας της κινεζικής κυβέρνησης ένας δορυφόρος κατέγραψε την Κυριακή “τρία ύποπτα αντικείμενα να επιπλέουν”. Η περιοχή όπου εντοπίστηκαν αυτά είναι κοντά στο σημείο όπου το Μπόινγκ χάθηκε από το ραντάρ.

Παράλληλα σήμερα κατευθύνονται στην ίδια περιοχή πλοία έρευνας και διάσωσης από τις χώρες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εντοπισμού του Μπόινγκ.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Χισαμουντίν Χουσέιν χαρακτήρισε σήμερα αναληθείς τις πληροφορίες που θέλουν το αγνοούμενο Μπόινγκ της Malaysia Airlines να πετούσε επί ώρες αφού εξαφανίστηκε από τα ραντάρ.

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal αναφέρει ότι αξιωματούχοι της εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας και οι αμερικανικές αρχές που ερευνούν την εξαφάνιση του αεροσκάφους εκτιμούν ότι αυτό πετούσε συνολικά επί πέντε ώρες βασιζόμενοι στα δεδομένα που αποστέλλονται αυτομάτως στο έδαφος από τους κινητήρες του Μπόινγκ–όπως το ύψος και η ταχύτητα του αεροσκάφους– στο πλαίσιο ενός προγράμματος – ρουτίνας για τη συντήρησή του.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι κακώς υπήρξε δημοσιοποίηση από την Κίνα τριών φωτογραφιών από δορυφόρο που δείχνουν αντικείμενα να επιπλέουν τα οποία ενδεχομένως να ήταν συντρίμμια του Μπόινγκ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας δήλωσε ότι το αεροσκάφος που αγνοείται ήταν κατάλληλο για να πετάξει και είχε υποβληθεί σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους. Σημείωσε, δε, ότι ο τελευταίος έλεγχος συντήρησης είχε πραγματοποιηθεί στις 23 Φεβρουαρίου και ο επόμενος ήταν προγραμματισμένος για τις 19 Ιουνίου.

ΠΗΓΗ: Wall Street Journal, REUTERS, DPA, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: