Η Μαλαισία ζητάει τη βοήθεια και της Ινδίας για το εξαφανισμένο αεροσκάφος




Οι αρχές της Μαλαισίας ζήτησαν τη βοήθεια της Ινδίας στις έρευνες για τον εντοπισμό του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ το περασμένο Σάββατο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας, καθώς η έρευνα επεκτείνεται δυτικά, στην περιοχή από την Κίνα στη Θάλασσα Ανταμάν και οι μέχρι σήμερα επιχειρήσεις δεν έχουν βοηθήσει τις αρχές στην Κουάλα Λουμπούρ να εξηγήσουν τι συνέβη στο αεροπλάνο με τους 239 επιβαίνοντες.

“Μαλαισία και Ινδία είναι σε επαφή για το θέμα αυτό από χθες και διεξάγονται συζητήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί τι βοήθεια ζητείται και τι μπορεί να προσφέρει η Ινδία”, δήλωσε εκπρόσωπος της ινδικής διπλωματίας.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί σε ποια περιοχή θα διεξάγει έρευνες η Ινδία, η οποία έχει μεγάλη στρατιωτική διοίκηση στα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ του και το πολεμικό ναυτικό της περιπολεί στα Στενά της Μάλακα.

Παράλληλα στην Κουάλα Λουμπούρ ο Χιού Ντανλίβι, ο εμπορικός διευθυντής της Malaysia Airlines, δήλωσε σήμερα ότι η εταιρία “δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει” ότι οποιεσδήποτε ενέργειες του πληρώματος του αεροσκάφους μπορεί να προκάλεσαν την εξαφάνισή του το Σάββατο. “Δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι υπήρξε κάτι, ότι έγιναν κάποιες ενέργειες εντός του αεροσκάφους από το πλήρωμα που να προκάλεσαν την εξαφάνισή του”, τόνισε.


Η ΚΙΝΑ ΕΡΕΥΝΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι τα αεροσκάφη που μετέχουν στην επιχείρηση για τον εντοπισμό του αγνοούμενου Μπόινγκ της Malaysia Airlines δεν ερευνούν χερσαίες, αλλά μόνο θαλάσσιες ζώνες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κιν Γκανγκ έκανε την ανακοίνωση αυτή στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας είχε ανακοινώσει ότι οι κινεζικές έρευνες θα επεκταθούν και σε χερσαίες ζώνες.

Οι έρευνες εντοπισμού του αγνοούμενου Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines, που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ το Σάββατο, επεκτάθηκαν αλλά μέχρι στιγμής παραμένουν άκαρπες.


ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΛΑΙΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ

Οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ το Σάββατο επεκτάθηκαν στη θάλασσα Ανταμάν, εκατοντάδες χιλιόμετρα βορειοδυτικά της αρχικής περιοχής των ερευνών, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός της πολιτικής αεροπορίας της Μαλαισίας Αζχαρουντίν Αμπντούλ Ραχμάν.

“Ναι πάνω από τη Σουμάτρα βρίσκεται η θάλασσα Ανταμάν”, δήλωσε ο αξιωματούχος απαντώντας σε ερώτηση για την επέκταση των ερευνών στην περιοχή αυτή. Η θάλασσα Ανταμάν συνορεύει νότια με το βόρειο άκρο του ινδονησιακού νησιού της Σουμάτρας και, ανατολικά και βόρεια με την Ταϊλάνδη και τη Μιανμάρ.

Την ίδια ώρα το Βιετνάμ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις έρευνες από αέρος για τον εντοπισμό του μοιραίου αεροσκάφους, αναμένοντας διευκρινίσεις από τη Μαλαισία για μια ενδεχόμενη νέα κατεύθυνση των ερευνών, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

“Αποφασίσαμε να αναστείλουμε προσωρινά ορισμένες ερευνητικές δραστηριότητες αναμένοντας πληροφορίες από τη Μαλαισία”, διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Φαμ Κιού Τιού, προσθέτοντας ότι η θαλάσσια έρευνα συνεχίζεται αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα.

Πηγή: ANA-MPA-Reuters – Φωτογραφία: Έθνος (Ethnos.gr)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: