Η Κριστίν Λαγκάρντ συγχαίρει την Κύπρο




Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, συγχαίρει τις κυπριακές αρχές «για τη διατήρηση της εφαρμογής του προγράμματος στο σωστό δρόμο». Με αφορμή την χθεσινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ για την εκταμίευση 83,3 εκατ. ευρώ στην Κύπρο, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος, με γραπτή δήλωσή της η κα Λαγκάρντ τονίζει ότι «οι κυπριακές Αρχές θα πρέπει να επαινεθούν για τη διατήρηση της εφαρμογής του προγράμματος στο σωστό δρόμο, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων τους, με σημαντικά περιθώρια, την προώθηση των δημοσιονομικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι «ωστόσο, ενώ τα μακροοικονομικά αποτελέσματα του 2013 ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, οι προοπτικές εμπεριέχουν προκλήσεις. Η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή της πολιτικής, η ευρεία αποδοχή από το κοινό και η συνεχιζόμενη στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου παραμένουν ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος».

Αναφερόμενη στην έκθεση της αποστολής του ΔΝΤ στην Κύπρο, η κα Λαγκάρντ επισημαίνει ότι «σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στο χρηματοπιστωτικό τομέα και κυρίως στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και στην εδραίωση του συνεργατικού πιστωτικού τομέα». Επίσης, υπογραμμίζει ότι «βλέποντας μπροστά, η πλήρης εφαρμογή των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών και των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων και η ισχυρή διακυβέρνηση είναι απαραίτητα για να ενισχυθεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη. Με τη σειρά της αυτό μπορεί να βοηθήσει να διευκολυνθούν περαιτέρω βήματα για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στις πληρωμές, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη των αρχών, ενώ θα διαφυλάττεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η πετυχημένη επανέναρξη των πιστώσεων και η αύξηση της παραγωγής εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την πρόοδο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» και ότι «απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για την ενίσχυση της τραπεζικής εποπτείας και ρύθμισης και εφαρμογής του πλαισίου καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος».

Τέλος, η κα Λαγκάρντ αναφέρει ότι «υπό το φως της επίμονης μακροοικονομικής αβεβαιότητας, η προσεκτική εκτέλεση του προϋπολογισμού θα πρέπει να διατηρηθεί στην τρέχουσα χρονιά. Η συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να συμπληρωθεί με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για να ενισχυθεί το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες, να εκσυγχρονισθεί η φορολογική διοίκηση, να ενισχυθεί περαιτέρω η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και να προετοιμαστούν κρατικά περιουσιακά στοιχεία για ιδιωτικοποίηση».

ΠΗΓΗ: ΠΑΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, Αθηναϊκό Πρακτορείο, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: