Οι υπουργοί του ΔΗΚΟ επέλεξαν τις …καρέκλες




Τις πληροφορίες που μετέδιδε από το πρωί το philenews επιβεβαίωσαν ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Κενεβέζος, ο υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου και ο υπουργός Υγείας, Πέτρος Πετρίδης, οι οποίοι με γραπτές δηλώσεις του ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το ΔΗΚΟ. Είχε προηγηθεί η παραίτηση από το ΔΗΚΟ του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη.

Με γραπτές δηλώσεις τους οι τρεις υπουργοί ανακοινώνουν ότι αναστέλλουν την ενεργό συμμετοχή τους στο ΔΗΚΟ. Εκφράζουν έντονη διαφωνία για την απόφαση του κόμματος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και κάνουν λόγο για προειλημμένη απόφαση, η οποία εξυπηρετεί συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες και ουδόλως το καλώς νοούμενου συμφέρον της πατρίδας.

Υπογραμμίζουν ακόμη ότι το ΔΗΚΟ, ως συγκυβερνών κόμμα, τώρα περισσότερο από ποτέ θα έπρεπε να συμμετέχει στην προσπάθεια επίτευξης λύσης του Κυπριακού, καθώς και στις προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας, προασπίζοντας τα συμφέροντα του κυπριακού ελληνισμού.

 Αντίστροφη μέτρηση για ανασχηματισμό

Μετά τις σημερινές εξελίξεις ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να επιταχύνει τη λήψη αποφάσεων για τον ανασχηματισμό. Άγνωστο παραμένει ωστόσο ποιες είναι οι προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με τους υπουργούς που προέρχονται από το ΔΗΚΟ.

Πληροφορίες πάντως θέλουν τον Πρόεδρο να προχωρεί στον ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου, την ερχόμενη Τετάρτη.

Κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση των κυρίων Κυριάκου Κενεβέζου, Πέτρου Πετρίδη και Φώτη Φωτίου να υποβάλουν παραίτηση από το Δημοκρατικό Κόμμα, η εκπρόσωπος τύπου του Κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε:

«Οι κύριοι Κενεβέζος, Πετρίδης και Φωτίου επέλεξαν δρόμους προσωπικούς και όχι δρόμους κοινού αγώνα με τα μέλη και τους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η απόφαση τους για αποχώρηση από το Δημοκρατικό Κόμμα, δεν εξέπληξε κανέναν. Ούτε και τα κίνητρά της.

Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν είναι οι πολιτειακοί ή οι κρατικοί αξιωματούχοι. Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι ο κόσμος του, δηλαδή οι χιλιάδες μέλη και ψηφοφόροι του που από το 1976 υπερασπίζονται τις διαχρονικές θέσεις και αρχές του Κόμματος και προασπίζονται τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού ελληνισμού».

Κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση των κυρίων Κυριάκου Κενεβέζου, Πέτρου Πετρίδη και Φώτη Φωτίου να υποβάλουν παραίτηση από το Δημοκρατικό Κόμμα, η εκπρόσωπος τύπου του Κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε:

«Οι κύριοι Κενεβέζος, Πετρίδης και Φωτίου επέλεξαν δρόμους προσωπικούς και όχι δρόμους κοινού αγώνα με τα μέλη και τους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος. Η απόφαση τους για αποχώρηση από το Δημοκρατικό Κόμμα, δεν εξέπληξε κανέναν. Ούτε και τα κίνητρά της.

Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν είναι οι πολιτειακοί ή οι κρατικοί αξιωματούχοι. Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι ο κόσμος του, δηλαδή οι χιλιάδες μέλη και ψηφοφόροι του που από το 1976 υπερασπίζονται τις διαχρονικές θέσεις και αρχές του Κόμματος και προασπίζονται τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού ελληνισμού».

Ακολουθεί αυτούσια η δήλωση του Κυριάκου Κενεβέζου:

«Η προειλημμένη απόφαση για αποχώρηση του Δημοκρατικού Κόμματος από το κυβερνητικό σχήμα δυστυχώς επικυρώθηκε, υπηρετώντας στρατηγικές και τακτικισμούς ενδεδυμένους ένα πατριωτικό μανδύα που στοχεύει στην ευαισθησία των δηκοϊκών για το εθνικό θέμα. Επειδή ακριβώς εκτιμώ ότι ο αυθεντικός πατριωτισμός υπαγορεύει στις όποιες πολιτικές φιλοδοξίες να υπηρετούν το μείζον, που είναι το εθνικό και δημόσιο συμφέρον, θεωρώ ότι το ΔΗ.ΚΟ. ως συγκυβερνόν κόμμα, τώρα περισσότερο από ποτέ, θα έπρεπε να συμμετέχει στην προσπάθεια επίτευξης λύσης, προασπίζοντας τα συμφέροντα του Κυπριακού Ελληνισμού. Αντί αυτού, επιλέγηκε η οδός της άρνησης και της διαφυγής, μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη διεθνή συγκυρία που τοποθετεί την Κύπρο στο επίκεντρο των εξελίξεων και καθιστά τη συλλογική σοφία απόλυτα αναγκαία προϋπόθεση αρραγούς ενότητας για διαχείριση των εξελίξεων που αναπόφευκτα θα επηρεάσουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Από τα γεγονότα προκύπτει ότι, πριν συμπληρωθούν δύο βδομάδες από τη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗ.ΚΟ. της 26ης Φεβρουαρίου 2014, η οριακή απόφαση που λήφθηκε για αποχώρηση του Κόμματος από τη συγκυβέρνηση αποδεικνύεται βεβιασμένη και ομφαλοσκοπική καθώς αγνοήθηκε πλήρως η εξαιρετικά ρευστή γεωστρατηγική συγκυρία. Γι’ αυτό ακριβώς, κρίνω ότι το προσχεδιασμένο αποτέλεσμα της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής αφαίρεσε από το ΔΗ.ΚΟ. το δικαίωμα ουσιαστικής συμμετοχής αλλά και παρεμβάσεων στις προδιαγραφόμενες εξελίξεις και μέσα από πρακτικές του παρελθόντος και μεθόδους μεταμφιεσμένης πολιτικής  δεοντολογίας, το οδηγεί δυστυχώς, σε μια πολιτική περιπέτεια .

Στον ένα χρόνο της παρουσίας μου στην Κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη, σεμνύνομαι να λέγω ότι η σκληρή δουλειά και η κοινή προσπάθεια είχαν ως αποτέλεσμα να βγει η Κύπρος από την πολιτική ανυποληψία και τη χρεωκοπία και να βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία. Η απόφαση όμως της Κ.Ε. του ΔΗΚΟ, επιχειρεί να ανακόψει αυτή την προσπάθεια, θυσιάζοντας στο βωμό άλλων στρατηγικών το καλώς νοούμενο εθνικό και δημόσιο συμφέρον. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, είμαι υποχρεωμένος να αναστείλω την ενεργό συμμετοχή μου στο ΔΗ.ΚΟ., ένα κόμμα στο οποίο ανδρώθηκα πολιτικά, κρατώντας βαθιά στην καρδιά μου την κάθε στιγμή και προσδοκώντας ότι σύντομα τα δεδομένα θα αλλάξουν. Τιμώντας τη μεγάλη πολιτική κληρονομιά του Κόμματός μου και τους συναγωνιστές μου, υπόσχομαι να συνεχίσω τη συμμετοχή μου στα κοινά ως ενεργός πολίτης και συνοδοιπόρος τους στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για σωτηρία του τόπου».

Κυριάκος Κενεβέζος
Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού

Και η δήλωση του Φώτη Φωτίου…

«Η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, κατά τη συνεδρία της στις 26 Φεβρουαρίου 2014, αποφάσισε την αποχώρηση του ΔΗΚΟ από το κυβερνητικό σχήμα. Ο προβληματισμός ο οποίος τέθηκε σε συνδυασμό με το οριακό αποτέλεσμα, συνηγορούν στην ύπαρξη προειλημμένης απόφασης, η οποία εξυπηρετεί συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες και ουδόλως, το καλώς νοούμενο συμφέρον της πατρίδας μας.

Επανειλημμένα, εξέφρασα και στήριξα την άποψη που συνηγορούσε υπέρ της παραμονής του ΔΗΚΟ στην Κυβέρνηση, επειδή θεωρώ ότι οι δύσκολες ώρες που διερχόμαστε ως Κυπριακός Ελληνισμός, οι δυσκολότερες από το 1974, δεν μας επιτρέπουν να παραμείνουμε απλοί θεατές και ουραγοί των εξελίξεων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αυτή η Κυβέρνηση, ανέλαβαν ένα τιτάνιο έργο κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες. Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε πολλούς τομείς και αυτό οφείλεται στην πολιτική σταθερότητα και στη συνεργασία των πολιτικών κομμάτων. Το ΔΗΚΟ, ακολουθώντας τη διαχρονική του πορεία ως κόμμα ευθύνης, πρέπει να είναι παρών στις προσπάθειες υλοποίησης των όσων σχεδιάστηκαν προς την ορθή κατεύθυνση. Παρών στους αγώνες που καταβάλλονται για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αλλά και για ανάκαμψη της οικονομίας. Κόμμα ευθύνης, σημαίνει ενεργός συμμετοχή στις διαδικασίες που θα καθορίσουν το μέλλον του τόπου και του λαού μας και όχι συνειδητή απουσία από τα διαμειφθέντα. Κόμμα ευθύνης, σημαίνει σύνθεση και όχι διαίρεση, σημαίνει πορεία με γνώμονα το κοινό καλό.

Η ιστορία, δε θα μας κρίνει αν μείναμε ή φύγαμε από το κυβερνητικό σχήμα, αλλά θα μας κρίνει γιατί «εγκαταλείψαμε το καράβι την ώρα της φουρτούνας», επιλέγοντας να μείνουμε απλοί παρατηρητές της κρισιμότερης φάσης του εθνικού μας ζητήματος. Η ιστορία θα μας κρίνει, γιατί την ώρα που οι συνθήκες απαιτούσαν πολιτική σταθερότητα, εμείς διαλέξαμε τα εύηχα συνθήματα για δημιουργία αποσταθεροποίησης.

Υπηρέτησα πιστά το κόμμα μου για χρόνια από πολλές θέσεις. Ανδρώθηκα μέσα στις τάξεις του και εκείνο που πραγματικά πίστεψα, ήταν οι αξίες και οι θέσεις τις οποίες πρέσβευε. Δυστυχώς, λυπούμαι να παρατηρήσω ότι σήμερα, ο Πρόεδρος του Κόμματος δεν συμβαδίζει με το διαχρονικό τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται το ΔΗΚΟ, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες ενέργειες εναντίον των Υπουργών που προέρχονται από το κόμμα. Οι κινήσεις διχασμού και υπονόμευσης της πολιτικής σταθερότητας, δεν προσφέρονται για υλοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών. Γι’ αυτό, εκφράζω ξεκάθαρα την άποψή μου ότι, αυτές τις δύσκολες ώρες που διέρχεται ο τόπος μας, κόμμα όλων μας πρέπει να είναι η Κύπρος. Πάνω και πέραν από τον καθένα μας, βρίσκεται το συμφέρον της πατρίδας.
                        
Για τους παραπάνω λόγους, με μεγάλη λύπη και πόνο ψυχής, συναισθανόμενος το χρέος μου απέναντι στον τόπο και στο λαό μας, αναγκάζομαι να αναστείλω την ενεργό συμμετοχή μου στο κόμμα, προσδοκώντας ότι οι συνθήκες που με ανάγκασαν να πάρω αυτή την απόφαση, θα διαφοροποιηθούν. Θα συνεχίσω να στηρίζω τις διαχρονικές αρχές και αξίες του κόμματος, διατηρώντας τη σχέση μου με τον απλό κόσμο του ΔΗΚΟ. Τη βάση του κόμματος, της οποίας τα πατριωτικά αισθήματα εμπιστεύομαι πλήρως και είμαι σίγουρος ότι, μπροστά στις όποιες τυχόν δυσκολίες προκύψουν, θα ανταποκριθεί στο συλλογικό εθνικό κάλεσμα». 

Φώτης Φωτίου

Επιστολή στον Ν. Παπαδόπουλο από τον Π. Πετρίδη

Σε επιστολή του ο υπουργός Υγείας, Πέτρος Πετρίδης, προς τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, σημειώνει πως «είναι με πολύ μεγάλη λύπη, που βιώνω τις τελευταίες εβδομάδες τα όσα συμβαίνουν στο Δημοκρατικό Κόμμα, το κόμμα το οποίο υπηρετώ από το 1976». Όπως αναφέρει ο κ. Πετρίδης, «στην πιο κρίσιμη ίσως περίοδο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το κόμμα, το οποίο δημιουργήθηκε για να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, βγάζει προς τα έξω μιαν εντελώς απαράδεκτη εικόνα».
 
Μεταξύ άλλων σημειώνει πως «η πολιτική ωριμότητα, η υπευθυνότητα και η πολιτική συνέπεια, αρχές οι οποίες επιβάλλεται να διέπουν τη λειτουργία του Δημοκρατικού Κόμματος, έχουν δυστυχώς περάσει σε δεύτερη μοίρα, με τις αντιπαραθέσεις, τις αλληλοκατηγορίες και την προσπάθεια επιβολής θέσεων να καταλαμβάνουν, δυστυχώς, πρωτεύοντα ρόλο στα τεκταινόμενα εντός κόμματος».
 
«Η εν λόγω εξέλιξη», συνεχίζει, «αποτελεί φυσικό επακόλουθο της ακατανόητης εμμονής για εγκατάλειψη της συγκυβέρνησης, χωρίς, κατά τη γνώμη μου, να συντρέχει σοβαρός λόγος και χωρίς να εξετασθούν σοβαρές εναλλακτικές προτάσεις».

«Το Δημοκρατικό Κόμμα, στην πιο καίρια φάση του κυπριακού προβλήματος», προσθέτει ο κ. Πετρίδης, «μετατρέπεται από πρωταγωνιστή σε κομπάρσο, αυτο-περιθωριοποιείται και εκμηδενίζει, τη δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής του στις προσπάθειες για επανένωση του τόπου μας».

«Όλα αυτά, μάλιστα, σε μιαν περίοδο, κατά την οποία οι γεωπολιτικές εξελίξεις ευνοούν όσο ποτέ άλλοτε τις προσπάθειες τερματισμού της κατοχής και διαμοιρασμού της πατρίδας μας. Το ΔΗΚΟ όφειλε αυτή την κρίσιμη ώρα να δηλώσει ότι είναι παρόν στις εξελίξεις, να αναπτύξει διάλογο με τον Πρόεδρο αναφορικά με τα σημεία του κοινού ανακοινωθέντος με τα οποία διαφωνούσε και να προσπαθούσε να βελτιώσει τις ενδεχόμενες προβληματικές πρόνοιες σε αυτό. Αντί αυτού, επιλέξαμε, με ελαφρά την καρδία, την εύκολη λύση της αποχώρησης από την Κυβέρνηση, εξέλιξη η οποία ζημιώνει πάνω απ’ όλα τον τόπο μας», αναφέρει ο κ. Πετρίδης.
 
«Στόχος και στρατηγική του ΔΗΚΟ θα έπρεπε να ήταν η διαμόρφωση των δεδομένων προς την κατεύθυνση που εμείς θεωρούμε ότι είναι σωστό να λυθεί το Κυπριακό και διερωτώμαι πραγματικά», συνεχίζει ο κ. Πετρίδης, «τι ακριβώς επιτυγχάνουμε με την απόφαση αποχώρησής μας από την Κυβέρνηση».

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Πετρίδης, στο ένα έτος παρουσίας του στην Κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη, θέλει να πιστεύει ότι έβαλε μέσω της κοινής προσπάθειας, το δικό του λιθαράκι «στην προσπάθεια για να αποκτήσει η χώρα μας ξανά την χαμένη της αξιοπιστία και να βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία».

«Οι επίμονες και σκληρές προσπάθειες του τελευταίου δωδεκαμήνου και οι τεράστιες θυσίες του κυπριακού λαού», τονίζει ο κ. Πετρίδης, «πρέπει να διαφυλαχθούν και να στηριχθούν με κάθε τρόπο» και «απαραίτητες προϋποθέσεις, για να επιτευχθεί αυτό, είναι η ενότητα και η πολιτική σταθερότητα».

«Η ακατανόητη απόφαση αποχώρησης του κόμματός μας από την Κυβέρνηση, δεν συμβάλει, δυστυχώς, προς αυτή την κατεύθυνση», δηλώνει στην επιστολή του ο υπουργός Υγείας.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ – www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: