Οι ΗΠΑ στην πρώτη γραμμή των διπλωματικών πρωτοβουλιών για την Ουκρανία




Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry, επισκέπτεται σήμερα στο Κίεβο, καθώς οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι αναζητούν τρόπους ενίσχυσης των οικονομικών και διπλωματικών πιέσεων προς τη Ρωσία για να αποτρέψουν περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση στην Κριμαία.

Αυτό αναφέρουν οι Terry Atlas και Nicole Gaouette σε ανταπόκρισή τους από την Ουάσιγκτον στο BLOOMBERG με τίτλο «Kerry’s Kiev Visit Puts Him on Diplomatic Front Lines». Η επίσκεψη του John Kerry στην ουκρανική πρωτεύουσα τον τοποθετεί στην πρώτη γραμμή των διπλωματικών πρωτοβουλιών σε μια ολοένα επιδεινούμενη αντιπαράθεση.

Η Ουκρανία καθίσταται πεδίο δοκιμασίας για τα οικονομικά και διπλωματικά όπλα, όπως οι κυρώσεις, που διαθέτει η Δύση, εάν μπορούν δηλαδή να έχουν κάποιο βάρος στις αποφάσεις του Ρώσου Προέδρου, Βλαδιμίρ Πούτιν, ο οποίος έχει στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Κριμαία και απείλησε ότι διαθέτει το δικαίωμα επέμβασης οπουδήποτε στην Ουκρανία για την προστασία των Ρώσων ομοεθνών του.

http://www.bloomberg.com/news/2014-03-04/kerry-s-kiev-visit-puts-him-on-diplomatic-front-lines.html

Η DE FACTO ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ

Η Κριμαία και η ευρύτερη ίσως περιοχή, από την Οδησσό έως τα ρωσικά σύνορα, είναι το τίμημα που καλείται να πληρώσει η Ουκρανία για την πλήρη ανεξαρτητοποίησή της υποστηρίζει ο Marc Champion σε άρθρο του στο BLOOMBERG με τίτλο «Why Ukraine Has Lost Crimea», υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα χρησιμοποιήσει την απειλή μιας στρατιωτικής εισβολής για τη δημιουργία μιας ελεγχόμενης από τη Ρωσία ζώνης στα ΝΑ της Ουκρανίας.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, δύσκολα φαντάζεται κανείς τον Πούτιν ή τον οποιονδήποτε άλλο Ρώσο Πρόεδρο να εκχωρεί εκ νέου τον έλεγχο της Κριμαίας στο Κίεβο. Στην καλύτερη περίπτωση θα αποδεχθεί ότι η de facto απώλεια της Κριμαίας αποτελεί το τίμημα για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανίας.

Με την Κριμαία «στην τσέπη του» θα είναι μεγάλος ο πειρασμός για τον Πούτιν να προσθέσει την Οδησσό και μερικές ακόμη περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, δημιουργώντας μια ελεγχόμενη από τη Ρωσία ζώνη από την Υπερδνειστερία (Τρανσνίστρια) έως την Αμπχαζία.

Σύμφωνα με τον αρθογράφο ωστόσο ο Πούτιν θα αποφύγει τους κινδύνους και το κόστος ενός πολέμου προκρίνοντας την στρατηγική του de facto ελέγχου των περιοχών που ακολούθησε και κατά το παρελθόν σε διαμφισβητούμενες περιοχές.

http://www.bloombergview.com/articles/2014-03-03/why-ukraine-has-lost-crimea

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

H κλιμακούμενη κατάσταση στην Ουκρανία προκάλεσε χθες αναταραχή στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές από τη Wall Street έως το Κίεβο, ανεβάζοντας τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου με επίπτωση στις τσέπες των καταναλωτών, επισημαίνουν οι David Jolly και Elizabeth Alderman σε άρθρο τους στην έντυπη έκδοση της ε/φ NEW YORK TIMES, με τίτλο «Markets Fall as Impasse in Ukraine Intensifies» (σελ. Β1).

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών παρουσίασαν αξιοσημείωτη πτώση, με την αυστριακή Raiffeisen Bank International να σημειώνει πτώση της τάξης του 9.6%, η ιταλική UniCredit 6%, ενώ αμφότερες η γαλλική BNP Paribas και η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασαν πτώση άνω του 3%.

http://www.nytimes.com/2014/03/04/business/international/global-stock-market-activity.html?hpw&rref=business&action=click&module=Search&region=searchResults%230&version=&url=http%3A%2F%2Fquery.nytimes.com%2Fsearch%2Fsitesearch%2F%3Faction%3Dclick%26region%3DMasthead%26pgtype%3DHomepage%26module%3DSearchSubmit%26contentCollection%3DHomepage%26t%3Dqry863%23%2FGreece%2F24hours%2Fallresults%2F1%2Fallauthors%2Fnewest%2F

Τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, ότι  η ΕΚΤ θα επιτηρεί ενδελεχώς την κρίση στην Ουκρανία παρότι ο άμεσος οικονομικός αντίκτυπός της στην ευρωζώνη είναι περιορισμένος, προβάλλει o Brian Blackstone στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «ECB Closely Monitoring Ukraine Crisis”.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Draghi ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, «οι γεωπολιτικές διαστάσεις της εν λόγω κατάστασης είναι όντως εντελώς διαφορετικές συγκριτικά με ό,τι παρατηρήσαμε στις αναταραχές αναδυόμενων αγορών νωρίτερα το 2014». Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι σε μια περίοδο που οι ευμετάβλητες τιμές στον τομέα των τροφίμων και της ενέργειας πέφτουν, η αποδυνάμωση του πληθωρισμού οφείλεται κατά κύριο λόγο στις εξελίξεις στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, δήλωσε ο Draghi, προσθέτοντας ότι οι συγκεκριμένες χώρες είδαν μισθούς και πληθωρισμό να συρρικνώνονται σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι ίδιες προσπαθούν να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304815004579417080628913944?mg=reno64-wsj&url=http%3A%2F%2Fonline.wsj.com%2Farticle%2FSB10001424052702304815004579417080628913944.html

PHOTO U.S. Secretary of State John Kerry and Russian Foreign Minister Sergey Lavrov walk and talk. [State Department photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: