Η γελοιοποίηση του Αρχηγού της Κυπριακής Αστυνομίας και του υπουργού Δικαιοσύνης με τα δικά τους λόγια…




Λευκωσία: Πυροβολώντας φεύγει μετά από την παύση του ο τέως Αρχηγός της Αστυνομίας, Μιχάλης Παπαγεωργίου, ο οποίος αναφέρθηκε στο “φάγωμά” του, που -όπως υποστηρίζει – άρχισε πριν από την εκλογή του προέδρου Αναστασιάδη στην εξουσία. Ισχυρίστηκε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου “παρενέβαινε σχεδόν καθημερινά στο έργο του Αρχηγού Αστυνομίας” και “έδιδε οδηγίες πίσω από τη ράχη του Αρχηγού Αστυνομίας”, κατά την έκφρασή του.

Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι “ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα” τα όσα αναφέρει στην επιστολή που του απέστειλε το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανακοινώνοντας την παύση του. Ανέφερε ότι “λήφθηκε αυτή η απόφαση χωρίς κανένας να με καλέσει να ακούσει τις δικές μου θέσεις, απόψεις”  και “να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, ένα δικαίωμα που το έχει ο κάθε κατηγορούμενος σε όποια υπόθεση”.

Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε σε δημόσια συγκέντρωση στο παρελθόν όπου – σύμφωνα με τα όσα είπε – έγινε λόγος για «φάγωμα του Αρχηγού Αστυνομίας» ενώ μίλησε και για «καθημερινή άσκηση αφόρητης πίεσης», μετά την εκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη και το διορισμό του Υπουργού Δικαιοσύνης. Ανέφερε ότι αισθανόταν πως συνεχώς «παρακολουθείτο η κάθε του ενέργεια», προσθέτοντας ότι παρόλο που προκλήθηκε αρκετές φορές, όπως για παράδειγμα σε συνεδρία της Βουλής μετά τα επεισόδια στις Κεντρικές Φυλακές, απέφυγε να πει το παραμικρό.

Ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι “ποτέ δεν πήρα την πολιτική θέση (του Υπουργού Δικαιοσύνης) σε θέματα δικής του αρμοδιότητας” και “ποτέ δεν τοποθετείτο”. Ανέφερε ότι από τη στιγμή που διορίστηκε ο νέος Προϊστάμενος της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών “αναπτύξαμε μια στενή και ειλικρινή συνεργασία” κάτι, όπως είπε, που ενόχλησε τον Υπουργό. “Και γιατί ενοχλείτο αφήνεται στην κρίση τη δικιά σας και στην κρίση του κάθε ακροατή ή τηλεθεατή”, πρόσθεσε.

“Να πω ακόμη ότι ο σημερινός Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας αλλά και ο τέως Γενικός Εισαγγελέας μου έχουν πει ότι ο πολιτικός προϊστάμενος δεν έχει ρόλο στη διερεύνηση της οποιασδήποτε υπόθεσης. Ωστόσο ήθελε συνεχώς να ενημερώνεται για την πρόοδο των υποθέσεων”, πρόσθεσε. Ανέφερε επίσης ότι “δόθηκαν οδηγίες από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα για να αρχίσει η διερεύνηση των λόγων που κατέρρευσε η οικονομία” και πρόσθεσε ότι καταρτίστηκαν από τον Αρχηγό Αστυνομίας και τους συνεργάτες του η ομάδα που έπρεπε να κάμει τις ανακρίσεις “αλλά ο κ. Υπουργός ζήτησε και διαφοροποίησε την ανακριτική ομάδα”.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, στη διάρκεια του ενός χρόνου που συνυπήρχε με τον κ. Νικολάου υπέβαλε σωρεία εισηγήσεων για τροποποίηση της νομοθεσίας αλλά και άλλων, καθώς και εισήγηση για τροποποίηση του νόμου για τον τζόγο αλλά και την παραδοσιακή κυβεία. “Μόλις ψηφίστηκε ο νόμος για τον ηλεκτρονικό τζόγο και προέβλεπε το κλείσιμο αυτών των υποστατικών εισηγηθήκαμε σε χρόνο ρεκόρ παρόμοια πρόνοια να υπάρχει και στο νόμο για την παραδοσιακή κυβεία, δηλαδή να μπορεί η Αστυνομία ή τα αρμόδια όργανα με βάση δικαστικό διάταγμα να κλείνουν τα υποστατικά και για τον παραδοσιακό τζόγο”, πρόσθεσε.

Αναφέροντας ότι από “τις εισηγήσεις μας κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο ότι ο Αρχηγός Αστυνομίας δεν μπορεί να αποφασίζει ταυτόχρονα για τη σοβαρότητα της υπόθεσης και ταυτόχρονα να προεδρεύει του Συμβουλίου Εφέσεων”, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι “από τις αρχές Μαρτίου του 2013- έκλεισε ο χρόνος – υποβάλαμε συγκεκριμένες εισηγήσεις και συγκεκριμένο νομοσχέδιο και εισηγηθήκαμε την άμεση προώθηση υπό την μορφή του κατεπείγοντος όπως μας ενημέρωσε γραπτώς και ο Πρόεδρος της Βουλής”. “Μέχρι σήμερα δεν είμαι γνώστης ότι προωθήθηκε αυτή η εισήγηση με αποτέλεσμα να μαζεύονται εκεί οι εφέσεις”, πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε επίσης και σε άλλη περίπτωση, που σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, αφορούσαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης ενώ ο ίδιος ήταν σε ταξίδι στο Ισραήλ, για συγκεκριμένο άτομο σε σχέση με ρουσφέτι, όπως ισχυρίστηκε. Επίσης υποστήριξε ότι τον πληροφόρησε ανώτατο στέλεχος ότι στην υπόθεση της Δρομολαξιάς, ο Ιωνάς Νικολάου ενημέρωσε αστυνομικό που καταζητείτο και κάλεσε τον Γενικό Εισαγγελέα να πάρει τις δικές του αποφάσεις.

Είπε και ότι στις 2/12/2013 ο υπουργός του απέστειλε στα πλαίσια πίεσης στον Αρχηγό Αστυνομίας 35 επιστολές, από τις οποίες οι 23 χαρακτηρίζονταν ως κατεπείγουσες. Παρέθεσε παράλληλα και διάφορα γεγονότα αναφορικά με τα τεκταινόμενα – κατά τον ίδιον –  για τις σχέσεις του με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και το έργο της Αστυνομίας.

Είπε επίσης ότι σε κάποιο στάδιο ενημερώθηκε ότι συμφωνήθηκε με τον εδώ Ύπατο Αρμοστή της Μεγάλης Βρετανίας να μετακληθεί υψηλόβαθμος εμπειρογνώμονας της Βρετανικής Αστυνομίας για να βοηθήσει στην αναδιοργάνωση της Κυπριακής Αστυνομίας. “Μάλιστα μας ζητήθηκε και ετοιμάσαμε στην αγγλική γλώσσα σχετικά σημειώματα που μας ζητήθηκαν. Σαράντα οκτώ ώρες πριν από την κάθοδο του Βρετανού εμπειρογνώμονα στην Κύπρο και δίχως να ενημερωθούμε ποσώς, ακυρώθηκε η κάθοδος και εκ των υστέρων πληροφορούμαι ότι παρ ολίγον να δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο λόγω του ότι έγινε με δική μας ευθύνη”, ανέφερε.

Ανέφερε ότι στις 20/1/2014 εξέδωσε η Επίτροπος Διοίκησης κάποια έκθεση για να γίνουν προαγωγές παρά την παγοποίηση των κενών θέσεων και προαγωγών. “Μόλις παρέλαβα τη σχετική έκθεση της Επιτρόπου έστειλα σχετική επιστολή μαζί με την έκθεση της Επιτρόπου για να μου δώσει οδηγίες ο Γενικός Εισαγγελέας που ήταν ναι να προχωρήσετε σε προαγωγές. Δοθέντος ότι γίνονται από τον Αρχηγό αλλά με την έγκριση του Υπουργού ετοίμασα επιστολή προς τον κ. Υπουργό και ζήτησα την δική του θέση, λέγοντας μάλιστα αν προαχθούν οι συγκεκριμένοι θα πρέπει να προαχθούν και τόσοι άλλοι και το κόστος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι αυτό”, σημείωσε.

Ο  κ. Υπουργός, είπε ο κ. Παπαγεωργίου, ανέφερε “να μην προχωρήσεις αλλά στην απαντητική του επιστολή με μέμφεται ότι εισηγήθηκα την άμεση προαγωγή τόσων μελών”. Είπε ότι στις 10/3/2014 ο ΥΠΔ του έστειλε επιστολή και μεταξύ άλλων αναφέρεται σε αύξηση των διαρρήξεων, κλοπών και των ληστειών και ότι του απάντησε πως σύμφωνα με τις στατιστικές τον περασμένο χρόνο και οι διαρρήξεις και οι κλοπές και οι ληστείες είχαν μειωθεί. Ανέφερε ότι από τις 10/3 εντατικοποιήθηκαν οι πιέσεις προς τον Αρχηγό Αστυνομίας και το έβλεπαν όλοι εντός Αστυνομίας, όπως υποστήριξε. Ζήτησε, συνέχισε, κατ ΄ επανάληψη να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. “Παρόλο που μιλήσαμε και τηλεφωνικά, η συνάντηση αυτή ποτέ δεν έγινε”, σημείωσε. Αυτά που σας έχω πει, ανέφερε, τα συμπεριέλαβα σε δύο ενημερωτικά σημειώματα και τα έστειλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ποτέ δεν πήρα απάντηση, είπε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΠτΔ έπεσε θύμα παραπληροφόρησης, γιατί όπως είπε, «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα μου καταλογίζονται». Σε ό,τι αφορά τις επόμενες ενέργειες, συμπλήρωσε, θα συμβουλευτώ τους δικηγόρους μου.

IonasNikolaouNEA02-27MARCH2014

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΙΓΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Λευκωσία: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου χαρακτήρισε ετεροχρονισμένους, ανυπόστατους και κακοήθεις τους ισχυρισμούς που προέβαλε σε απογευματινή συνέντευξη Τύπου ο παυθείς Αρχηγός Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου, παρατηρώντας ότι στο μόνο σημείο που είχε δίκαιο κ. Παπαγεωργίου είναι ότι δεν διέθετε την απαιτούμενη αντοχή για να επιτελεί τα καθήκοντα του Αρχηγού της Αστυνομίας. Τόνισε ταυτόχρονα ότι η Αστυνομία γυρίζει σελίδα και εισέρχεται στη νέα εποχή της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας.

Απαντώντας στον τέως Αρχηγό Αστυνομίας,  ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η  τακτική  της εξόδου με πυροβολισμούς είναι παλιομοδίτικη και απαξιωμένη. Οι ισχυρισμοί που σήμερα αποφάσισε να δημοσιοποιήσει μετά την παύση του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι  ετεροχρονισμένοι και ανυπόστατο,ι ανέφερε ο κ. Νικολάου προσθέτοντας ότι δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι για τον ουσιαστικό λόγο της παύσης του, τα χθεσινά θλιβερά και ζημιογόνα για τον τόπο γεγονότα στην Λεμεσό, δεν είχε τίποτα να πει ο κ. Παπαγεωργίου.

Συνεχίζοντας ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι το πρώτο ερώτημα που αναφύεται στο μυαλό των πολιτών είναι γιατί ο κ. Παπαγεωργίου αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τις αβάσιμες καταγγελίες σήμερα, μετά την παύση του και όχι κατά τον καιρό που ισχυρίζεται ότι συνέβαιναν; Περαιτέρω ο Υπουργός Δικαιοσύνης διερωτήθηκε εάν ο κ. Παπαγεωργίου θα προέβαινε στις καταγγελίες εάν παρέμενε στην καρέκλα του Αρχηγού της Αστυνομίας; «Στο μόνο που θα συμφωνήσω μαζί του, είναι στο ότι ο κ. Παπαγεωργίου δεν είχε την απαιτούμενη αντοχή στην πίεση που κουβαλά μαζί της η θέση του Αρχηγού της Αστυνομίας», πρόσθεσε 

Ο κ. Νικολάου ανέφερε στην συνέχεια πως αποτελεί γεγονός ότι από την πρώτη μέρα που ανέλαβε το Υπουργείο, άσκησε το νόμιμο δικαίωμα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως να εποπτεύει την αστυνομία και να δίδει οδηγίες για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος. Πρόσθεσε πως δεν αντιλαμβάνεται από πότε το να εκτελεί ένας Ανώτατος Αξιωματικός της Αστυνομίας τα καθήκοντα του, αποτελεί αφόρητη πίεση ή υπόσκαψη. Παρά το ανυπόστατο των ισχυρισμών του κ. Παπαγεωργίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι είναι υποχρεωμένος να ασχοληθεί με τις ετεροχρονισμένες καταγγελίες του.

Αναφερόμενος στα όσα δήλωσε για την υπόθεση  της Δρομολοξιάς και τον ισχυρισμό ότι  παρενέβη στην αστυνομική έρευνα για την υπόθεση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι σε αντίθεση με τον κ. Παπαγεωργίου, είχε από τότε δημοσιοποιήσει το παράπονο του ότι δεν τύγχανε ενημέρωσης για την πορεία της υπόθεσης από την ηγεσία της αστυνομίας – ούτε καν για την έκδοση των ενταλμάτων.

Σε σχέση με τον ισχυρισμό του κ. Παπαγεωργίου, ότι ο Υπουργός παρενέβη σε μια υπόθεση στην Πάφο και ότι δήθεν έδωσε οδηγίες να σταματήσει η διερεύνησή της, ο Υπουργός ανέφερε πως ο κ. Παπαγεωργίου φαίνεται έχει ξεχάσει ότι ο ίδιος έγραψε στον συγκεκριμένο φάκελο τις οδηγίες να τερματιστεί η διερεύνηση της υπόθεσης. «Με έκπληξη και θλίψη άκουσα τον κ. Παπαγεωργίου να εκτοξεύει ισχυρισμούς και κατά πρώην συνεργάτη του και νυν δικού μου συνεργάτη»,  συνέχισε αναφέροντας ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν είναι απλώς ανυπόστατοι, αλλά είναι και κακοήθεις. «Θα ανέμενα από τον κ. Παπαγεωργίου περισσότερο σεβασμό στα μέλη της Αστυνομίας, της οποίας μέχρι σήμερα το μεσημέρι προΐστατο» πρόσθεσε και ανέφερε ότι δεν θα υπεισέλθει στις λεπτομέρειες των κακόβουλων καταγγελιών, οι οποίες διερευνήθηκαν χωρίς να διαπιστωθεί οτιδήποτε εναντίον του μέλους της Αστυνομίας. Είπε ακόμα πως οι προαναφερόμενες καταγγελίες ενδέχεται να συνιστούν λίβελο επί του οποίου να κληθεί να αποφανθεί η δικαιοσύνη.

Απαντώντας επίσης στις αναφορές Παπαγεωργίου για τις εισηγήσεις της Αστυνομίας για τροποποιήσεις νόμων, ο κ. Νικολάου είπε πως ο τέως Αρχηγός  γνωρίζει πολύ καλά ότι έτυχαν μελέτης, βελτιώθηκαν και υποβλήθηκαν για νομοτεχνική επεξεργασία στη Γενική Εισαγγελία και όσων η νομοτεχνική επεξεργασία έχει ολοκληρωθεί, έχουν πάρει το δρόμο της κατάθεσης τους στη Βουλή. «Ο κ. Παπαγεωργίου εκφράζει τέλος παράπονο διότι είχα ζητήσει τη λήψη αυξημένων μέτρων ώστε να περιορισθεί ο αριθμός των διαρρήξεων που έχει καταστεί καθημερινό φαινόμενο», συνέχισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέροντας ότι «είναι αλήθεια ότι κατ’ επανάληψη ζήτησε να ενταθούν τα μέτρα».

Πρόσθεσε ότι ο κάθε πολίτης γνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος, αλλά ο κ. Παπαγεωργίου, αντί να ακούσει την αγωνία της κοινωνίας, επιλέγει να παρουσιάσει αμφιλεγόμενα στοιχεία και στατιστικές για να μας πείσει ότι το πρόβλημα δεν υφίσταται. «Θεωρώ αναχρονιστικό και αντιπαραγωγικό να μπω κι εγώ στη λογική να εκτοξεύσω καταγγελίες κατά του κ. Παπαγεωργίου. Δεν εξυπηρετεί. Του εύχομαι κάθε καλό», συνέχισε.

Ανέφερε ακόμα ότι «από αύριο η Αστυνομία γυρίζει σελίδα. Μπαίνει σε μια νέα εποχή. Στην εποχή της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας. Από αύριο αρχίζει η πορεία ανάκτησης της εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς την Αστυνομία. Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια της ολιγωρίας και της αδράνειας. Στην εμπέδωση αυτής της νέας φιλοσοφίας θα σταθούμε συμπαραστάτες και αρωγοί.».

Ερωτηθείς εάν οι ενέργειες της Κυβέρνησης θα εξαντληθούν στην παύση του Αρχηγού της Αστυνομίας, ή εάν θα ακολουθήσουν παύσεις και άλλων αξιωματικών της Αστυνομίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προχωρά με την υλοποίηση ενός προγράμματος το οποίο στοχεύει να καταστήσει την Αστυνομία πιο επιχειρησιακή και πιο αποτελεσματική. Νοιαζόμαστε για την πραγματική ασφάλεια του πολίτη, συνέχισε τονίζοντας ότι αυτό είναι το μήνυμα μας και αυτή θα είναι η προσπάθεια μας.

Κληθείς να σχολιάσει θέσεις της αντιπολίτευσης με τις οποίες αποδίδουν και πολιτικές ευθύνες στο χθεσινό περιστατικό ο Υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε ότι δήλωσε και χθες, δηλαδή πως ουδεμία ενημέρωση είχε από την ηγεσία της Αστυνομίας τόσο σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς, όσο και για τα επεισόδια. Ο κ. Νικολάου πρόσθεσε ότι όταν ενημερώθηκε τα επεισόδια ήταν ήδη δε εξέλιξη και ότι παρενέβη τη δεδομένη στιγμή ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, ζητώντας μάλιστα να γίνουν συλλήψεις όλων των προσώπων που εμπλέκονταν στα αποτρόπαια επεισόδια που συνέβησαν στη Λεμεσό.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ, CNA, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ – www.philenews.com και Mega Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: