Οι G7 δείχνουν την πλάτη στη Ρωσία – Λαβρόφ: Δεν είναι το τέλος του κόσμου




ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά οικονομιών του κόσμου (G7), μια Σύνοδος Κορυφής της οποίας συγκλήθηκε εκτάκτως σήμερα στη Χάγη στο περιθώριο της διεθνούς Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, διεμήνυσε απόψε ότι είναι έτοιμη να κλιμακώσει της κυρώσεις που επιβάλει στη Ρωσία σε περίπτωση περαιτέρω αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας.

Μετά την Σύνοδο αυτή στη Χάγη της Ολλανδίας, η G7 ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωσή της η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα ότι σε αντίδραση για την παραβίαση από μέρους της Ρωσίας της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, τα κράτη μέλη της επέβαλαν διάφορες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και προσώπων και οντοτήτων που θεωρούν ότι ευθύνονται για τις ρωσικές ενέργειες.

«Παραμένουμε έτοιμοι να εντείνουμε τις ενέργειές μας, περιλαμβανομένης της επιβολής συντονισμένων τομεακών κυρώσεων που θα έχουν όλο και πιο σοβαρές επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία, εάν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει την κατάσταση αυτή», επισημαίνει η ανακοίνωση αυτή της G7, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ακόμη, στην ανακοίνωση επιβεβαιώνεται —όπως είχαν πει νωρίτερα διπλωματικές πηγές— ότι η G7 θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο, ακυρώνοντας τη σύνοδο της G8 στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του πλανήτη συμφώνησαν στη διεξαγωγή μιας Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες τον ερχόμενο Ιούνιο, όπως ανέφερε γαλλική διπλωματική πηγή.

Η διεξαγωγή αυτής της έκτακτης συνόδου ορίστηκε σε αντικατάσταση της προγραμματισμένης Συνόδου Κορυφής της G8 στο Σότσι της Ρωσίας. «Η G8 αντιπροσωπεύει ένα ορισμένο σύστημα αξιών, και αυτός είναι ο λόγος που η Ρωσία δεν μπορεί να λάβει μέρος» ανέφερε η πηγή αυτή.

Η ίδια διπλωματική πηγή σημείωσε ότι η G7 δεν αποφάσισε την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας, αλλά την αντικατάσταση της συνόδου κορυφής της G8 του 2014, που είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα στο Σότσι, ένα θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας τον προσεχή Ιούνιο, με μια σύνοδο της G7 στις Βρυξέλλες.

Με μήνυμα του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι επιβεβαίωσε ότι η G7 θα συγκληθεί στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο.

Στο μεταξύ άλλες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι ηγέτες της G7 είναι έτοιμοι να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε περίπτωση περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής. Επίσης οι ηγέτες της ομάδας των G7 κάλεσαν τη Ρωσία να αρχίσει διάλογο με την Ουκρανία ζητώντας από τη Μόσχα να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της χώρας και αναφέροντας ότι η συμμετοχή της Μόσχας στη ομάδα των G8 θα ανασταλεί έως ότου η Ρωσία αλλάξει πορεία.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΑΒΡΟΦ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε απόψε την εκτίμηση ότι ο ενδεχόμενος αποκλεισμός της Ρωσίας από την Ομάδα των Οκτώ (G8) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του πλανήτη μετά την προσάρτηση της Κριμαίας δεν θα αποτελέσει «μια μεγάλη τραγωδία».

«Εάν οι εταίροι μας των δυτικών χωρών πιστεύουν ότι αυτή η σύνθεση είναι ξεπερασμένη, ας είναι» δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. «Εμείς δεν εξαρτώμεθα από αυτό το σχήμα και για εμάς, δεν θα ήταν μια μεγάλη τραγωδία εάν (οι G8) δεν συγκληθεί η σύνοδος κορυφής» στο Σότσι, προσέθεσε ο ίδιος.

«Η G8 αποτελεί μια ανεπίσημη ομάδα. Κανείς δε μπορεί να αποβάλει κάποιον άλλο» από αυτή, τόνισε ο Λαβρόφ, που εκπροσώπησε τη Ρωσία στη Σύνοδο Πυρηνικής Ασφάλειας αφού ο Βλαντίμιρ Πούτιν ακύρωσε τη συμμετοχή του, προσθέτοντας ότι η Ρωσία εκτιμά ότι αυτό «δεν θα είναι πρόβλημα».

Εξάλλου «όλα τα σημαντικά θέματα συζητούνται στη G20», επισήμανε.

«Θα έπρεπε να αναγνωριστεί αυτό, ότι η Κριμαία έχει δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό» και ότι η απόφαση να ζητήσει την προσάρτησή της στη Ρωσία «έχει επιπτώσεις τόσο στο λαό της Κριμαίας όσο και σε εμάς», πρόσθεσε ο Λαβρόφ

Ενώπιον των δημοσιογράφων ο Λαβρόφ δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο της κατ’ ιδίαν συνάντησής του με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρέι Ντεστσίτσια που πραγματοποιήθηκε λίγο νωρίτερα.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA – Φωτογραφία by @markknoller

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: