Οι ευθύνες του Ομπάμα και του Πούτιν




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Συμπεριφορά «πληγωμένου θηρίου», χρεώνουν οι αναλυτές στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα. Η αποτυχία του να εμποδίσει την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία, η αδυναμία του να εξασφαλίσει στην Ουκρανία τα χρήματα που απαιτούνται για να μην περιπέσει σε διαρκή οικονομική κριση και οι στρατιωτικές προετοιμασίες της Μόσχας τον έχουν θυμώσει. Και συνήθως, τα «πληγωμένα θηρία» δεν σκέφτονται καθαρά και με ψυχραιμία, αλλά την αντίδρασή τους την καθοδηγεί ο θυμός τους.

Από την κρίση της Ουκρανίας, που δημιουργήθηκε με ευθύνη και των δύο υπερδυνάμεων, οι πρόεδροι Ομπάμα και Πούτιν είχαν δύο τηλεφωνικές συνομιλίες. Η πρώτη κράτησε 90 λεπτά και η δεύτερη 60. Παράλληλα, οι υπουργοί των Εξωτερικών συναντήθηκαν τέσσερις φορές και συνομίλησαν τηλεφωνικά πολλές. Το κλίμα ήταν κακό και συνεχίζει να είναι, με αποτέλεσμα να οδηγούνται τα πράγματα με μαθηματική ακρίβεια σε οξύτατη κρίση. Και τι ακολουθεί όταν οι άνθρωποι, ακόμα και στις προσωπικές τους σχέσεις, οδηγούν τα πράγματα στο χείλος του γκρεμού; Καταστροφή…

Για τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, τις οποίες αποφάσισε ετσιθελικά η Ουάσιγκτον, οι απόψεις διίστανται. Ο ίδιος ο κ. Ομπάμα και οι συνεργάτες του είναι βέβαιοι ότι η Μόσχα θα «πονέσει». Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του, που αντιλαμβάνονται ότι αυτή η ιστορία θα επηρεάσει περισσότερο τις χώρες της Ε.Ε., εύχονται να λήξει το θέμα γρήγορα και ανώδυνα. Το αυτί των Ρώσων φαίνεται πως δεν ιδρώνει, και τη θέση τους εξέφρασε με ακρίβεια ο είρων υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τον οποίο περιγράφουν οι πρώην συνάδελφοι του στον ΟΗΕ ώς το άτομο που «σε πάει και σου δείχνει τη βρύση, αλλά επιστρέφεις μαζί του και είσαι διψασμένος».

Ο κ. Λαβρόφ, που ρωτήθηκε για την «έξωση» της χώρας του από την ομάδα των G8, απάντησε με τη φράση ότι «εξάλλου όλα τα σημαντικά θέματα συζητούνται στη G20».  Και δεν έχει άδικο, διότι ο αποκλεισμός της Ρωσίας από την ομάδα των επτά πιό πλούσιων βιομηχανικών χωρών δεν επηρεάζει την οικονομία της, ούτε και τη στάση της σε διεθνή πολιτικά και οικονομικά θέματα.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει αντιληφθεί προφανώς ότι η Μόσχα δεν αλλάζει τις αποφάσεις της επειδή ο ηγέτης της Αμερικής έχει θυμώσει. Στο Λευκό Οίκο δεν έχουν καταλάβει πως ο Πούτιν δεν είναι ο μόνιμα μεθυσμένος Μπόρις Γέλτσιν, ο οποίος είχε παραδώσει τα κλειδιά του Κρεμλίνου στην Ουάσιγκτον. Είναι κάτι το διαφορετικό αυτός ο άνθρωπος, ο οποίος «δεν αναλύεται», ούτε είναι προβλέψιμος. Και πάνω απ’ όλα δεν είναι δειλός.

Ο κ. Ομπάμα, που κατηγορείται από τους Ρεπουμπλικανούς ότι είναι επικίνδυνα ανεκτικός και καθόλου συγκρουσιακός, είναι ο μόνος που θα μπορούσε «να τα βρει» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ακριβώς επειδή απορρίπτει τον «ψυχρό πόλεμο» όπως ο διάολος το λιβάνι και αποφεύγει τις συγκρούσεις, τις οποίες πάντα πληρώνει σε ζωές νέων παιδιών και σε χρήμα η Αμερική. Οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν κόστισαν μέχρι τώρα 3 και πλέον τρισεκατομμύρια δολάρια. Ενα ασύλληπτο ποσό, που εάν είχε ξοδευτεί μέσα στη χώρα, θα είχε μειωθεί η ανεργία και η οικονομία δεν θα κινδύνευε πάλι με εκτροχιασμό.

Είναι καθήκον και υποχρέωση του Αμερικανού προέδρου να σταματήσει τα ψυχροπολεμικά παιγνίδια με τη Ρωσία του κ. Πούτιν. Ούτε του πάνε, ούτε του αρέσουν και δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε λύσεις. Αν επιμένουν, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, να μοιράσουν τον κόσμο, σύντομα θα αντιληφθούν πως φτύνουν στα μούτρα τους. Οι λαοί έχουν βαρεθεί τους πολέμους και συμπεριφορές όπως των κ. Ομπάμα και Πούτιν, είναι νερό στον μύλο των όπου γης εθνικιστών και ακραίων…

ΠΗΓΗ: Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο περιοδικά ΕΠΙΚΑΙΡΑ την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014 – www.epikaira.gr

PHOTO: President Barack Obama talks on the phone with President Vladimir Putin of Russia while in Riyadh, Saudi Arabia, March 28, 2014. With the President are Secretary of State John Kerry, left, and National Security Advisor Susan E. Rice. (Official White House Photo by Pete Souza)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: