Οι αρχές ερεύνησαν το σπίτι του συγκυβερνήτη του Μπόινγκ




Μετά από ισχυρή παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης, οι αστυνομικές αρχές της Μαλαισίας που ερευνούν τη μυστηριώδη εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370 πριν από 9 ημέρες, πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του συγκυβερνήτη του αεροσκάφους, λίγες ώρες αφότου ο πρωθυπουργός της χώρας είχε δηλώσει ότι το Μπόινγκ 777-200ER εξετράπη “σκόπιμα” από την πορεία του.

Ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ είπε το Σάββατο ότι οι έρευνες θα επικεντρωθούν και πάλι στο πλήρωμα και τους επιβάτες του αεροσκάφους αφού επιβεβαιώθηκε ότι ανθρώπινο χέρι απενεργοποίησε τα συστήματα επικοινωνιών του Μπόινγκ λίγη ώρα αφότου είχε απογειωθεί από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο.

Υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας που έχει γνώση των ερευνών είπε ότι αστυνομικοί έψαξαν το σπίτι του 27χρονου συγκυβερνήτη Φαρίκ Αμπντούλ Χαμίντ, αργά το βράδυ του Σαββάτου. Νωρίτερα είχε γίνει έρευνα και στο σπίτι του κυβερνήτη Ζάχαρι Άχμαντ Σαχ, 53 ετών. “Προς το παρόν δεν αποκλείουμε κανένα κίνητρο”, είπε η πηγή αυτή.

Το Μπόινγκ, στο οποίο επέβαιναν 239 επιβάτες και μέλη πληρώματος, χάθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Μαρτίου, χωρίς να εκπέμψει σήμα κινδύνου.

ΑΝ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟΝ ΙΝΔΙΚΟ ΩΚΕΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ…

Ο νότιος Ινδικός Ωκεανό , όπου οι ερευνητές «υποψιάζονται» ότι μπορεί να έχει πέσει το εξαφανισμένο αεροσκάφος Boeing 777 – 200ER της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines, είναι ένας τόπος, όπου ένα εμπορικό αεροσκάφος μπορεί να καταπέσει χωρίς να το εντοπίσουν πλοία, να το καταγράψουν ραντάρ ή να το φωτογραφίσουν δορυφόροι.

Η περιοχή αυτή είναι από τις πιο απομονωμένες του κόσμου, αλλά και από τις πιο βαθιές, θέτοντας δυνητικά τεράστιες προκλήσεις για τη διεθνή προσπάθεια αναζήτησης των πιθανών σημείων συντριβής του αεροσκάφους. Ακόμη και η Αυστραλία η οποία έχει νησιωτικά εδάφη στον Ινδικό Ωκεανό και στέλνει αεροπλάνα διάσωσης για να εντοπίσουν αγνοούμενους ιστιοπλόους, δεν έχει καμία κάλυψη ραντάρ στα ανοικτά των ακτών της στον Ινδικό Ωκεανό.

«Στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Αυστραλίας και σχεδόν σε ολόκληρο τον Ινδικό Ωκεανό, δεν υπάρχει σχεδόν καμία κάλυψη ραντάρ», δήλωσε μια αυστραλιανή πηγή της αρχής πολιτικής αεροπορίας, ζητώντας να τηρηθεί ο όρος της ανωνυμίας. «Αν μη τι άλλο είναι πάνω από 100 χιλιόμετρα ανοικτής θάλασσας, χωρίς καμία κάλυψη», συμπλήρωσε.

Ο Ινδικός Ωκεανός , ο τρίτος μεγαλύτερος στον κόσμο, έχει μέσο βάθος πάνω από 12.000 πόδια. Είναι δηλαδή βαθύτερα από ότι το σημείο στον Ατλαντικό Ωκεανό, όπου χρειάστηκαν δύο χρόνια για να βρεθούν στο βυθό τα συντρίμμια από το αεροπλάνο της Air France που εξαφανίστηκε το 2009, παρότι είχε εντοπιστεί σχετικά γρήγορα ο τόπος της συντριβής.

Μέχρι στιγμής, η αναζήτηση από το ναυτικό και τα αεροσκάφη πολυεθνικής δύναμης, έχει αποτύχει να βρει έστω και ένα ίχνος της πτήσης MH370, η οποία εξαφανίστηκε πριν από μία εβδομάδα μετά την απογείωσή της από την Κουάλα Λουμπούρ για το Πεκίνο και την προφανή εκτροπή της από το σχεδιαζόμενο ίχνος πτήσης.

Η προσπάθεια έχει επικεντρωθεί κυρίως στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αλλά τώρα στρέφεται και προς τον Ινδικό Ωκεανό αφότου οι ερευνητές, εξετάζοντας τα ραντάρ και τα δορυφορικά δεδομένα, άρχισαν να υποψιάζονται ότι το Boeing 777 – 200ER πέταξε σκόπιμα εκατοντάδες ή ίσως και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Οι ερευνητές εξακολουθούν να ελέγχουν όλες τις πιθανές τελευταίες διαδρομές του αεροσκάφους, συμπεριλαμβανομένου του βόρειου άκρου του Ινδικού Ωκεανού, καθώς και της κεντρικής Ασίας, αν και οι περισσότεροι λένε ότι είναι πιο πιθανό να έχει πετάξει νότια από ότι βόρεια σε έναν «πολυσύχναστο» όπου πιθανόν και θα είχε εντοπιστεί.

Αξιωματούχοι πιστεύουν έτσι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ότι το αεροσκάφος πέταξε νότια μέχρι πού έμεινε από καύσιμα και συνετρίβη στη θάλασσα, σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει τα στοιχεία που λαμβάνει η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, σχετικά με την έρευνα. Οι ερευνητές επίσης εκτιμούν ότι από την τελευταία φορά που το αεροσκάφος έδωσε στίγμα, στη βορειοδυτική ακτή της Μαλαισίας, είχε άλλες τέσσερις ώρες καυσίμων και θα μπορούσε να πετάξει για άλλα 3.500 χιλιόμετρα εάν είχε κανονική ταχύτητα πλεύσης και υψόμετρο.

Επίσης θεωρούν ότι στις νότιες περιοχές του Ινδικού Ωκεανού εάν υπήρξε συντριβή τα κομμάτια του αεροσκάφους θα έχουν διασκορπιστεί σε μεγάλη απόσταση που καθιστά δυσκολότερη την επιχείρηση εντοπισμού του σημείου συντριβής, καθώς έχει περάσει μια εβδομάδα και η περιοχή έχει ισχυρά ρεύματα.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: