Για ανακολουθία των Τούρκων ομιλεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης




“Στη συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας έχει επισημανθεί από δικής μας πλευράς η ανακολουθία προτάσεων σε σχέση με το κοινό ανακοινωθέν”, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επιστροφή του από το αεροδρόμιο Λευκωσίας, όπου είχε συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς Ερογλου και η οποία διήρκησε δύο ώρες και 45 λεπτά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς είπε ότι κατά τη συνάντηση «έγινε μια ανασκόπηση της μέχρι σήμερα προόδου ή μη προόδου, με βάση τις θέσεις που κατέθεσαν οι δύο πλευρές. Διαφαίνεται ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω διαλόγου όσον αφορά όλα τα θέματα που άπτονται του κυπριακού προβλήματος. Διαπιστώθηκαν οι μέχρι σήμερα διαφορές, διαπιστώθηκε από δικής μας πλευράς ή έχει επισημανθεί η ανακολουθία προτάσεων σε σχέση με το κοινό ανακοινωθέν”.

Σύμφωνα με τον Κύπριο Πρόεδρο “εκφράστηκαν από την άλλη πλευρά κάποιες θέσεις ή απόψεις για τις έγνοιες ή τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι ότι το συντομότερο θα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτός ο διάλογος όσον αφορά, τουλάχιστον, τις αρχικές θέσεις των πλευρών και στη συνέχεια, βεβαίως, θα υπάρξει μια δεύτερη φάση, όπου θα αρχίσει να γίνεται μια πιο λεπτομερής συζήτηση των όσων έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα».

ΔΗΚΟ: Η συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου άνοιξε την Κερκόπορτα στην τουρκική πλευρά για να καταθέτει ότι θέλει

“Η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, δεν φαίνεται να προσέφερε τίποτα καινούργιο στις εξελίξεις”, αναφέρει ανακοίνωση του ΔΗΚΟ. Τονίζεται επίσης ότι:

“Αντιθέτως, το αποτέλεσμα της, επιβεβαιώνει, δυστυχώς, για άλλη μια φορά τους φόβους και τις ανησυχίες του Δημοκρατικού Κόμματος. Επιβεβαιώνει, δηλαδή, πως η συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου αποτελεί κάκιστη βάση διαπραγμάτευσης, μέσω της οποίας η τουρκική πλευρά πέτυχε τους περισσότερους διαχρονικούς στόχους της.

Δυστυχώς, οι πρόνοιες της συμφωνίας, η οποία βρίθει ασαφειών και παραχωρήσεων, άνοιξαν την Κερκόπορτα στην τουρκική πλευρά για να καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέσεις κατά το δοκούν, κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές μιας διζωνικής ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο.

Συν τοις άλλοις και ανεξαρτήτως της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η τουρκική πλευρά εκμεταλλεύεται τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου, για να προωθήσει την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και να εμφανίζει την Τουρκία σαν εποικοδομητική και διαλλακτική”.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΥΠΕ, CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: