Φτιάχνουν τώρα και …ψευδοπρόοδο – Παιχνίδι εντυπώσεων με στόχο να ασκηθούν πιέσεις στη Λευκωσία




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Συντονισμένα και μεθοδευμένα, η τουρκική πλευρά επιχειρεί δια της δημιουργίας εντυπώσεων, να διαμορφώσει κλοιό πιέσεων γύρω από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Με δημόσιες τοποθετήσεις προσπαθεί να δώσει την εικόνα ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και πως το επόμενο βήμα είναι η έναρξη ενός πάρε-δώσε.

Η εικόνα αυτή προβάλλεται και δημοσίως, την ώρα που είναι πρόδηλο πως στις συναντήσεις των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι, εκείνο που προέκυψε μέχρι στιγμής είναι η επιβεβαίωση του χάσμος απόψεων. Στη συζήτηση που έγινε για τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού, η τουρκική πλευρά εκφράζει απόψεις, που δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε υποψία για αισιόδοξες προοπτικές.

Είναι σαφές πως στο παιχνίδι τακτικής που έχει υιοθετήσει η τουρκική πλευρά, ο στόχος είναι να αυξηθούν οι προσδοκίες, να πιέζουν οι Τούρκοι για να προχωρήσει η διαδικασία και να φορτωθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά τη μη πρόοδο. Μέσα στα πλαίσια αυτά, ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου κάνει λόγο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος εντός του χρόνου ενώ ο Κουντρέτ Οζερσάι δηλώνει πως τον Απρίλιο μπορεί να αρχίσει το πάρε-δώσε. Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, την ερχόμενη Δευτέρα, θα καθορισθεί οδικός χάρτης για τις συνομιλίες. Ενδεικτικές των προθέσεων της τουρκικής πλευράς σε ότι αφορά την ουσία, είναι και οι αναφορές Έρογλου πως  «η ε/κ πλευρά πρέπει να καταλάβει ότι σε αυτά τα εδάφη πρέπει να ζήσουν δύο χωριστοί λαοί και πάνω σε αυτό να γίνει μια συμφωνία».

Η κυπριακή κυβέρνηση διαψεύδει πως οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει. Αντιλαμβανόμενη το παιχνίδι που επιχειρεί η τουρκική πλευρά, θεωρεί πως η συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας θα αποτελέσει ευκαιρία για ξεκαθάρισμα του τοπίου. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται να συζητήσει οδικό χάρτη ή να εισέλθει στη λογική του πάρε-δώσε, τη στιγμή που δεν έχει εξευρεθεί κοινή γλώσσα, ούτε καν στα διαδικαστικά. Διαπραγμάτευση δεν θα γίνει, είπε χαρακτηριστικά στο «Φ» ενημερωμένη πηγή.

Για τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, που αναμένεται να γίνει στην κατοικία της ειδικής αντιπροσώπου του ΟΗΕ, Λίζα Μπάντεχαϊμ, θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή σύσκεψη για τη συζήτηση των λεπτομερειών. Η συνάντηση θα γίνει με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών και στελεχών των δυο διαπραγματευτικών ομάδων.

ΝΤΑΟΥΝΕΡ: Τέλος εποχής για τον Αυστραλό, του έμπλεξε το εγκώμιο ο Έρογλου

Μετά από εφτά χρόνια στη θέση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ αποχαιρετά το Κυπριακό. Η θητεία του, θυελλώδεις καθώς προκαλούσε συνεχώς αντιδράσεις λόγω της μη αντικειμενικής του στάσης, λήγει άδοξα, καθώς αναγκάστηκε να παραιτηθεί.  Χθες είδε διαδοχικά, για να τους αποχαιρετίσει, τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια καθώς και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Τα καλά του λόγια για τον Ντάουνερ, είπε ο Έρογλου, μετά τη συνάντηση που είχαν χθες.

Ο κατοχικός ηγέτης είπε πως ο κ. Ντάουνερ ήταν μαζί του πάντοτε σε φιλικό διάλογο και ο ίδιος τον αντιμετώπιζε πάντοτε φιλικά και ότι παρακάθισαν σε συνομιλίες μαζί χωρίς να έχουν αμφιβολίες για την καλή του πρόθεση εκτελώντας τα καθήκοντά του εξ ονόματος των ΗΕ για την λύση του Κυπριακού. Ευχαριστώντας τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και τον συνεχάρη για τον νέο του εγγονό ευχόμενος να έχει μια καλή και υγιή ζωή. Επεσήμανε δε ότι θα συνεχίσουν τις σχέσεις μαζί του και από τα νέα καθήκοντα του κ. Ντάουνερ ως Ύπατος Αρμοστής της Αυστραλίας στην Βρετανία.

Κατά την διάρκεια των καθηκόντων του κ. Ντάουνερ, ανέφερε ο κ. Έρογλου, ήταν πάντοτε ευχαριστημένοι από την στάση του και τις σχέσεις που είναι με την τ/κ πλευρά, λέγοντας ότι ο κ. Ντάουνερ του εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί δεν προκάλεσαν καμιά εκστρατεία εναντίον του. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι ο κ. Ντάουνερ είναι λυπημένος που δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τα καθήκοντά του με επιτυχία, με την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα πήγαινε σε δημοψηφίσματα, όπως ήταν ο στόχος του. Υπενθύμισε δε το έγγραφο 77 σελίδων του κ. Ντάουνερ που αφορούσε τις προσεγγίσεις την περίοδο Ταλάτ – Χριστόφια.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑΣΟ

Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τον θάνατο του Υπουργού Άμυνας, Τάσου Μητσόπουλου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στο μήνυμά του ο κ. Έρογλου εκφράζει λύπη για τον αδόκητο χαμό του Τάσου Μητσόπουλου και τα συλλυπητήρια εκ μέρους του ίδιου, της οικογένειας και του «λαού» του, στην οικογένεια του εκλιπόντος και την ε/κ κοινότητα.

ΑΣΗΜΕΝΙΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΕΛΙΑΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήρια συνάντησή που είχε με τον Αλεξάντρ Ντάουνερ του χάρισε ως αναμνηστικό δώρο ένα ασημένιο αντίγραφο κλάδου ελιάς, «σύμβολο της Κύπρου και της ειρήνης», όπως είπε Αυστραλός τέως αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών. Η συνάντηση των Αναστασιάδη και Ντάουνερ, που έγινε στην παρουσία συνεργατών τους, κράτησε πέραν από μια ώρα.

ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Απέφυγε τις δηλώσεις χθες ο τέως ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στη σημερινή συνέντευξη Τύπου. Η συνέντευξη Τύπου θα γίνει στο Λήδρα Πάλας το πρωί και όπως ανέφερε χθες ο ίδιος προς τους δημοσιογράφους, θα αναλώσει πολύ χρόνο ( «αιώνιο χρόνο») για να απαντήσει σε ερωτήσεις. Απόψε θα αναχωρήσει επιστρέφοντας  στη χώρα του.

Η Λευκωσία στηρίζει ψήφισμα κατά Ρωσίας

Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα συμπορευθεί σήμερα με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Αμερικανούς στο ψήφισμα κατά της Ρωσίας στο θέμα της Ουκρανίας. Η Λευκωσία δέχθηκε την τελευταία περίοδο έντονο πρέσινγκ από τους Αμερικανούς για να μην «ξεφύγει» από τη «γενική γραμμή». Η στάση αυτή της κυπριακής κυβέρνησης φαίνεται να ενοχλεί τη Μόσχα, η οποία όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες ανέμενε διαφορετική θέση από τη Λευκωσία. Χθες ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Στάνισλαβ Οσάντσι έγινε δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος εξήγησε τη θέση της κυπριακής πλευράς.

Σήμερα, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στη Μόσχα. Την Παρασκευή ο Ιωάννης Κασουλίδης θα παρουσιάσει στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, το βιβλίο του πρώην Γενικού Διευθυντή του ΥΠΕΞ, Σώτου Ζακχαίου («Κυπριακή Διπλωματία»), που έχει κυκλοφορήσει στη ρωσική γλώσσα. Αναμένεται ότι κατά την παραμονή του στη Μόσχα, ο Ιωάννης Κασουλίδης θα έχει επαφές.

Ο Ναμί ζητά χέρι βοηθείας από Γερμανία

Τα μέλη του τουρκο-γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στο Βερολίνο ενημέρωσε για το Κυπριακό, ο «υπουργός» εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί, ο οποίος συνεχίζει τις επαφές του στη Γερμανία. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, στην ομιλία του στην εκδήλωση – συνάντηση ο κ. Ναμί αναφέρθηκε σε νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, οι οποίες – όπως είπε – δίνουν ελπίδα και πρέπει να αξιοποιηθούν, αλλά και στο σχέδιο Ανάν και το ναι των Τ/κ το 2004. Το ψευδοκράτος, είπε, δεν μπόρεσε να επωφεληθεί από «το αγαθό του να είναι μέλος της ΕΕ και μια κοινότητα που συνεχίζει υπό απομόνωση αναγκάζεται να ζει με δυσκολίες».

Οι Ε/κ, είπε, δεν βρήκαν αυτό που ανέμεναν από την ΕΕ, ότι δηλαδή θα χρησιμοποιούσε την ΕΕ εναντίον των Τούρκων. Μια άλλη κατάσταση που υπάρχει σήμερα, είναι κατά τον κ. Ναμί, το φυσικό αέριο, υποστηρίζοντας ότι ο πιο πρακτικός τρόπος μεταφοράς του στην Ευρώπη είναι μέσω της Τουρκίας, αλλά για να μπορέσει να γίνει αυτό, πρέπει να λυθεί το Κυπριακό. Στις επαφές του στη Γερμανία, είπε, έστειλε το μήνυμα να μην ενθαρρύνεται η ε/κ πλευρά σε μονόπλευρα βήματα στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: