Eurogroup στην Ελλάδα: Τελειώστε μέχρι την Παρασκευή




Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν χθες από την Ελλάδα την ολοκλήρωση των συνομιλιών με την Τρόικα, εντός της εβδομάδας, αναφέρει η Nefeli Agkyridou σε δημοσίευμά της στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC με τίτλο «Greece urged to conclude talks as funding gap looms».

Ο έλεγχος της Τρόικα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και αποδεικνύεται ο μακροβιότερος από το ξέσπασμα της κρίσης. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Γιάννης Στουρνάρας, ήλπιζε στην επίτευξη συμφωνίας κατά το χθεσινό Eurogroup. Οι υπουργοί οικονομικών αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί, μετά την επιστροφή της Τρόικα, πριν από δύο εβδομάδες, αλλά φαίνεται ότι συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες σε μια σειρά από θέματα.

«Υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων που πρέπει ακόμη να διευθετηθούν σχετικά με τα δημοσιονομικά, τις τράπεζες και τις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στις σχετικές δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού Eurogroup όπως και στα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα κατά τη διαπραγμάτευση της Τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση, όπως το θέμα των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε ο ΟΟΣΑ για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.

Πρόκειται, όπως υποστηρίζεται για ένα δύσκολο παιχνίδι ισορροπιών που καλείται να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, αποφεύγοντας τις αντιδράσεις των πολιτών ενόψει και των ευρωεκλογών του Μαΐου. Οι εκλογές αντιμετωπίζονται ως ο υψηλότερος πολιτικός κίνδυνος για την Ελλάδα φέτος, καθώς ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει την διενέργεια εθνικών εκλογών στην περίπτωση που το κόμμα του αποκομίσει υψηλά ποσοστά στις ευρωεκλογές.

Το δημοσιονομικό κενό δεν κυριαρχεί στις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα, καθώς η τελευταία φαίνεται να έχει πεισθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, το οποίο μοιάζει επαρκές για την κάλυψη των αναγκών της.

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι διαπραγματεύσεις στρέφονται τώρα στον δημοσιονομικό σχεδιασμό της Ελλάδας για το 2015. «Φαίνεται ότι το αποτέλεσμα για το προηγούμενο έτος θα είναι καλύτερο του αναμενόμενου. Περιμένουμε βεβαίως τα τελευταία στοιχεία της Eurostat τον Απρίλιο αλλά η εικόνα είναι απολύτως θετική. Η Ελλάδα πρέπει να στείλει τώρα ένα ισχυρό μήνυμα για την προσήλωσή της στις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε η ίδια πηγή προς το CNBC.

http://www.cnbc.com/101482471

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: