Έτοιμη για εμπλοκή η Ε.Ε. – Μόνιμες παρεκκλίσεις δεν μπορούν να υπάρξουν διαμηνύει η Κομισιόν




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τον τρόπο εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία του Κυπριακού συζητά από χθες στη Λευκωσία ο προσωπικός απεσταλμένος του Προέδρου της Κομισιόν στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών στην Κύπρο, Pieter Van Nuffel. Ο Βέλγος αξιωματούχος της Κομισιόν είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Ο κ. Pieter Van Nuffel, οποίος συνοδευόταν από μέλος της ομάδας Κυπριακού των Ηνωμένων Εθνών, παρουσιάστηκε έτοιμος να παρακάθεται στις διαπραγματεύσεις, με στόχο να ελέγχει την συμβατότητα των όσων συζητούνται με το κοινοτικό κεκτημένο. Έχοντας και την εμπειρία από τη χώρα του, ο προσωπικός απεσταλμένος του Προέδρου της Κομισιόν, θεωρεί όπως πληροφορούμαστε πως δεν μπορούν να υπάρξουν μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο. Αυτό, όπως αναφέρει, αποτελεί θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη.

Η συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις αποτελεί απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο, θα χρειαστεί και η συναίνεση της τουρκικής πλευράς, η οποία στο παρελθόν αντιδρούσε. Ο Van Nuffel θα παραμείνει ολόκληρη την εβδομάδα στο νησί για επαφές και ενημέρωση από τα Ηνωμένα Έθνη για τα μέχρι σήμερα συζητηθέντα μεταξύ των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι. Θα επανέλθει στην Κύπρο για μόνιμη εγκατάσταση, εάν και εφόσον βέβαια, θα παρακάθεται στις συνομιλίες, ως μέρος της ομάδας των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι σαφές από τις τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς ότι θεωρούν πως θα πρέπει για να διασφαλιστεί η διζωνικότητα πρέπει να υπάρξουν και μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο. Παράλληλα, η τουρκική πλευρά επιδιώκει όπως η συμφωνία που θα επιτευχθεί να καταστεί πρωτογενές δίκαιο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στις τελευταίες επαφές του στις Βρυξέλλες, ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί, εξήγησε τη θέση που προωθεί η τουρκική πλευρά. Παρουσίασε ένα μεικτό σύστημα, στο πλαίσιο του οποίου μια ενδεχόμενη λύση θα ενσωματωθεί με βάση το Πρωτόκολλο 10 της προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε, αλλά παράλληλα θα αρχίσει και διαδικασία επικυρώσεων σε όλα τα κράτη-μέλη, με στόχο όπως είπε, να διασφαλιστούν οι ανησυχίες της Τ/κ κοινότητας. Η επικύρωση στοχεύει να καταστήσει την τελική συμφωνία πρωτογενές δίκαιο και να μην μπορεί να διαφοροποιηθεί στη συνέχεια, κυρίως από ατομικές προσφυγές. Το ζήτημα της επικύρωσης της συμφωνίας από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών, είναι ένα σενάριο το οποίο δεν φαίνεται να  αντιμετωπίζουν θετικά οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΡΦΩΝΕΙ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ

Ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα Χαλίλ Ιμπραϊμ Ακτσά δήλωσε ότι το λιμάνι της Μερσίνας δεν παρεμβάλλει εμπόδια στην εισαγωγή προϊόντων από τα κατεχόμενα, αλλά κάποια προϊόντα δεν πληρούν ορισμένα κριτήρια. Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μιλώντας σε εμπορική ημερίδα που διοργάνωσαν το τουρκοκυπριακό βιομηχανικό επιμελητήριο και το λεγόμενο πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Ακτσά είπε ότι τα οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζονται αφορούν ψηλό κόστος και μη συμμόρφωση με κάποια πρότυπα, και ανέφερε ότι αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν εντός του ψευδοκράτους. Όπως είπε ο κ. Ακτσά, στο λιμάνι της Μερσίνας ισχύουν κανόνες όπως σε όλα τα λιμάνια, προσθέτοντας ότι ο βιομηχανικός τομέας του ψευδοκράτους δεν έχει φθάσει ακόμη στα επιθυμητά επίπεδα.

ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

ΣΤΟ ένα τέταρτο των ετήσιων εισαγωγών ενός έτους φθάνουν οι εξαγωγές δύο χρόνων, σύμφωνα με στοιχεία του τ/κ βιομηχανικού επιμελητηρίου (KTSO) που δημοσίευσε χθες πρωτοσέλιδα η τ/κ εφημερίδα “Χαβαντίς”.  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2012-13, η αξία των εξαγομένων προϊόντων από το ψευδοκράτος έφθαναν τα 236.948.367 δολάρια. Το 52% των εξαγωγών το 2013 πήγε στην Τουρκία, το 7,5% στις χώρες της ΕΕ, το 0,2% σε χώρες της Άπω Ανατολής, το 2,8% σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το 31,9% σε χώρες της Μέσης Ανατολής και το υπόλοιπο 5,4% σε άλλα χώρες. Σημειώνεται ότι το 2013 μόνο από την Τουρκία έγινε εισαγωγή προϊόντων αξίας 999.600.000 δολαρίων.

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ σήμερα ο Οζερσάι

Εποικοδομητική χαρακτηρίζουν τα Ηνωμένα Εθνη τη χθεσινή συνομιλία που είχαν στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, ο βοηθός Γενικός Γραμματέας, Τζέφρι Φέλτμαν με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, Κουντρέτ Οζερσάι.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ, «ο Βοηθός ΓΓ Τζέφρι Φέλτμαν συναντήθηκε  με τον επικεφαλής διαπραγματευτή και αντιπρόσωπο του Τουρκοκύπριου ηγέτη, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Είχαν μία εποικοδομητική συνομιλία για τις διαπραγματεύσεις και την πορεία προς τα εμπρός, υπό το φως της έναρξης των συνομιλιών που συμφωνήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου».

Ο κ. Οζερσάι ήταν χθες στην Ουάσιγκτον, αργά χθες αναμενόταν να μιλήσει στην έδρα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν. Σήμερα  έχει προγραμματισμένη συνάντηση με την Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ και τον βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών, Ερικ Ρούμπιν.

Στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη για συναντήσεις με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, τις ίδιες μέρες θα βρίσκεται στην έδρα του ΟΗΕ η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ για την Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ. Ο παραιτηθείς αντιπρόσωπος Αλεξάντερ Ντάουνερ θα είναι τελικά στη Νέα Υόρκη στις 19 και 20 Μαρτίου.

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι, στις επαφές του τόνισε τη σημασία, ενώ διαμορφώνονται οι βασικές παράμετροι της διαδικασίας, να τεθεί ένα όραμα για ένα υγιές αποτέλεσμα. «Στο τέλος της ημέρας εάν δεν θέλουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με μια έκπληξη, πρέπει να είμαστε η πλευρά που θα καθορίζει τη διαδικασία με μια ενεργό διπλωματία σε όλα τα επίπεδα της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων». Σε δηλώσεις του στο Μπαϊράκ, ανέφερε ότι οι επαφές του στα ΗΕ είχαν να κάνουν με τα βήματα που πρέπει να γίνουν από δω και πέρα, ενώ μετέφερε και τη θέση της τ/κ πλευράς υπέρ της κατάληξης σε αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατό.

Στα χέρια της Τουρκίας τουρκοκυπριακές περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές

Η Αγκυρα αποκτά περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές. Αυτό αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στο Φιλολογικό Μνημόσυνο του  Ευαγόρα Παλληκαρίδη που οργάνωσαν η Κίνηση Καθηγητών Αλλαγή και η ΠΑΔΕΔ – Πρωτοπορία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στις επιφυλάξεις και στις ανησυχίες που εκφράζονται, είπε  ότι  παρακολουθήσαμε απελπισμένους Έλληνες να οδηγούνται στο ξεπούλημα των περιουσιών τους και σταδιακά η κατεχόμενη πατρίδα μας εν τη ουσία να τουρκοποιείται. Αλλά την ίδια ώρα, συνέχισε, «και η Τουρκία να αποκτά ερείσματα ακόμα και στις ελεύθερες περιοχές, αφού για να μεταβιβάσει τις ελληνοκυπριακές περιουσίες που αποζημιώνει για να τις μεταβιβάσει σε Τουρκοκύπριους, αξιώνει ως αντάλλαγμα τη μεταβίβαση, επ’ ονόματι του τουρκικού κράτους, τις τουρκοκυπριακές περιουσίες που βρίσκονται στην ελεύθερη περιοχή».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: