Ερευνούν και στον Ινδικό Ωκεανό για το Μπόινγκ 777




Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι δήλωσε ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους των Αερογραμμών της Μαλαισίας, ενδέχεται να επεκταθούν στον Ινδικό Ωκεανό. Οπως είναι γνωστό, το αεροπλάνο αγνοείται από το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με τον κ. Κάρνι, η περιοχή των ερευνών ενδέχεται να διευρυνθεί “με βάση τις νέες πληροφορίες που υπάρχουν, οι οποίες δεν είναι κατ’ ανάγκη οριστικές». Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «συζητάμε με τους εταίρους μας ποια διαθέσιμα μέσα να αναπτύξουμε” στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη δύο αμερικανικά πλοία μετέχουν στις έρευνες Πρόκειται για το USS Kidd και to USS Pinckney. Το πρώτο, κατόπιν αιτήματος της Μαλαισίας έλαβε εντολή να κατευθυνθεί στα στενά της Μάλακας και να ερευνήσει τη δυτική πλευρά της περιοχής. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο το άλλο πλοίο, το USS Pinckney παραμένει στον Κόλπο της Ταϊλάνδης, αλλά ενδέχεται να αναλάβει τις έρευνες στον Ινδικό Ωκεανό.

Η εξέλιξη σημειώθηκε τη στιγμή που αρκετές χώρες συνεργάζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μαλαισία για να εξακριβωθεί τί συνέβηκε στο Μπόινγκ 777, στα μέλη του πληρώματος και στους 239 επιβάτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Κινέζοι.

Από την Κυριακή Αμερικανοί αξιωματούχοι της υπηρεσίας ασφάλειας των αερομεταφορών βρίσκονται στην Κουάλα Λουμπούρ και εξετάζουν διάφορα ενδεχόμενα και σενάρια. Επίσης αμερικανικά πολεμικά πλοία και αεροπλάνα μετέχουν ενεργά στις έρευνες, ενώ στην περιοχή έχουν φτάσει και άνδρες του FBI που ασχολούνται με τη διεθνή τρομοκρατία.

            Ο κ. Κάρνι παρέπεμψε για περισσότερες διευκρινίσεις στο Πεντάγωνο λέγοντας ότι «δεν είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το τι συνέβη”. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δεν απαντούν δημόσια στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις, αλλά παραδέχθηκαν υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι τουλάχιστον ένα αμερικανικό πλοίο κατευθύνεται στον Ινδικό Ωκεανό.

            Εχει σημασία όμως, ότι αμερικανικές πηγές παραδέχονται ότι τελικά είναι ορθό το δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, η οποία έγραψε ότι το αεροπλάνο πετούσε για τέσσερις ώρες από τη στιγμή που το έχασε ο πύργος ελέγχου.

            Πηγή που είναι ενήμερη των μέχρι τώρα ερευνών, δήλωσε στο Πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι έπιασαν ένα ασθενές ηλεκτρονικό σήμα από την πτήση 370 μετά την εξαφάνισή της, πριν από έξι ημέρες. Από τα σήματα αυτά ωστόσο δεν ήταν δυνατόν να καθοριστεί προς τα πού κατευθυνόταν το αεροπλάνο, ούτε σε τι κατάσταση βρισκόταν από τεχνικής άποψης.

Τα σήματα αυτά μπορεί να σημαίνουν ότι τα συστήματα εντοπισμού βλαβών του τζετ ήταν έτοιμα να επικοινωνήσουν με δορυφόρους, εφόσον χρειαζόταν. Πηγές που ασχολούνται με τις έρεευνες επιβεβαίωσαν ότι οι κατασκευάστριες εταιρείες Boeing και Rolls-Royce δεν έλαβαν δεδομένα από το τζετ μετά την τελευταία επαφή που έκαναν οι κυβερνήτες του. Κατά τη διάρκεια της κανονικής φάσης της πτήσης ελήφθη μόνο μία ενημέρωση, ανέφεραν. Τόσο η Boeing όσο και η Rolls-Royce απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

ΠΗΓΗ: MEGA CHANNEL, REUTERS, ANA-MPA – Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: