Παπούλιας: Δεν παραιτηθήκαμε των διεκδικήσεων μας από τη Γερμανία




Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στον Γερμανό ομόλογό του Γιοακίμ Γκάουκ, τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο γραφείο του κ. Παπούλια όσο και στις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις κοινές δηλώσεις του με τον Γερμανό ομόλογό του τόνισε ότι «….η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεών της και απαιτείται η επίλυση του προβλήματος με την ταχύτερη δυνατή έναρξη συνομιλιών».

Από την πλευρά του, κ. Γκάουκ απάντησε στο θέμα αυτό, λέγοντας: «…δεν μπορώ να πάρω άλλη θέση από τη νομική θέση της κυβέρνησης της Γερμανίας. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι, όταν πάμε μαζί στα Γιάννενα, να βρω τα λόγια και να αναγνωρίσω την ενοχή της Γερμανίας στα θύματα της περιοχής. Η ενοχή δεν έχει μόνο υλική, αλλά και ηθική διάσταση. Στη Γερμανία υπάρχει μία λάθος εξέλιξη. Πολλά πράγματα έχουν περάσει στη λήθη. Υπάρχει ηθικής τάξεως ενοχή. Θα δείξω τον δρόμο. Οι φρικαλεότητες του ναζισμού θα πρέπει να μείνουν στη μνήμη μας».

Ο κ. Παπούλιας δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ.Γκάουκ για την οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα. «Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείματος προχώρησε βίαια και έχει βαρύ οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Η οικονομία βυθίστηκε σ΄ένα φαύλο κύκλο ύφεσης με την ανεργία, κυρίως στους νέους να έχει φθάσει σε απαράδεκτα ποσοστά» τόνισε.

Ο Γερμανός πρόεδρος δεν έκρυψε τον σεβασμό τους στους πολίτες που επιβαρύνονται από τις μεταρρυθμίσεις και είπε ότι για τον ίδιο είναι δύσκολο να φανταστεί τη Γερμανία, στη περίπτωση που τόσοι άνθρωποι από το Δημόσιο βρίσκονταν στον δρόμο.

«Θέλω να εκφράσω την αναγνώριση και τον σεβασμό μου προς εκείνους που υπομένουν τις μεταρρυθμίσεις αλλά και αυτούς που τις συνεχίζουν» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι συχνά αναφέρεται σε αυτές η καγκελάριος της Γερμανίας και σχολιάζοντας ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα φως στο τέλος του τούνελ.

Επίσης, ο κ. Γκάουκ, δήλωσε χαρούμενος που η πλειοψηφία των Ελλήνων στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις. «Εμείς είμαστε στο πλευρό σας» σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε στο αυριανό ταξίδι του με τον Κάρολο Παπούλια στα Γιάννενα, για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα των ναζιστών στο χωριό Λιγκιάδες. Συγκίνησε τον κ. Παπούλια όταν τον προσφώνησε αγωνιστή που «αγωνίστηκε ενάντια σε αυτούς τους βάρβαρους ανθρώπους». «Αισθάνομαι ευτυχής που μπορώ να εκπροσωπήσω μια εντελώς άλλη Γερμανία από αυτή που ζήσατε εσείς τότε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός πρόεδρος.

Επίσης αναφέρθηκε στη σύσταση Ελληνογερμανικού Ιδρύματος για τη νεολαία, κάτι αντίστοιχο με αυτό που έχει συστήήσει η Γερμανία με τη Γαλλία και την Πολωνία, αφού επισήμανε πόσο σημαντική είναι η ανταλλαγή νέων μεταξύ των δύο χωρών.

ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΗΝ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Το μέλλον των δύο χωρών, Ελλάδας και Γερμανίας, είναι κοινό μέσα στην ευρωπαϊκή πορεία, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στον Γερμανό ομόλογό του, Γιόακιμ Γκάουκ, αφού προηγουμένως τον υποδέχθηκε, με όλο το επίσημο πρωτόκολλο και την προεδρική φρουρά να αποτίει τιμές, στην Ηρώδου Αττικού.

Ο κ. Παπούλιας, τόνισε ότι παρακολούθησε με προσοχή τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο κ. Γκάουκ, στη συνδιάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, επισημαίνοντας τα νέα καθήκοντα όλων για τη διεθνή ασφάλεια. «Η Γερμανία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή, όπως και η Ελλάδα στην περιοχή της. Είμαστε μαζί στον δρόμο της ειρήνης» υπογράμμισε.

Απαντώντας ο κ. Γκάουκ, ανέφερε ότι στόχος της επίσκεψής του είναι να δείξει αλληλεγγύη σε έναν τόπο γεμάτο ιστορία. «Θα ήθελα να επιβεβαιώσω τη μακρόχρονη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες, στην οποία μπορεί -με επίκαιρα γεγονότα και συζητήσεις- να έχει πέσει σκιά, όμως παραμένει ισχυρή» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός Πρόεδρος.

«Θα ήθελα να μιλήσω με ανθρώπους, για μια άλλη σύγχρονη Γερμανία, καθώς οι δεσμοί των δύο λαών έχουν μεγάλη ιστορία. Χθες, στην Ακρόπολη επιβεβαιώθηκε αυτή η ιστορία» είπε ο κ. Γκάουκ και πρόσθεσε: «θέλω να ξέρετε ότι στα 15 μου χρόνια, στην τότε κομμουνιστική και δικτατορική Ανατολική Γερμανία, έμαθα αρχαία ελληνικά». 

ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

«Δύομισι εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες έχουν έρθει στην Ελλάδα το 2013 και αναμένεται το 2014 να αυξηθούν 10-12% και αυτό δείχνει την αγάπη των Γερμανών για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της» επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις διευρυμένες συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο, στον Γερμανό ομόλογό του Γιοακίν Γκάουκ και εξήγησε ότι το αναφέρει «ως παράδειγμα της εγκάρδιας συννενόησης των δύο λαών».

Και πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας: «Διακόπτω εδώ κ. Πρόεδρε για να σας δώσω τον λόγο να απαντήσετε και για να προετοιμαστεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας να σας αναπτύξει τα πάθη που τραβάει με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα».

Ο κ. Γκάουκ, από την πλευρά του, ανέφερε ότι «οι Γερμανοί τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα χωρίς να τρομοκρατηθούν απ’ όσα γράφονταν στον Τύπο, για την κατάσταση στη χώρα σας» και επισήμανε: «Μαζί έχω και δύο μη πολιτικά πρόσωπα, εκ των οποίων ο ένας ασχολείται με το θέμα του Διστόμου».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

«Ως Έλληνες δεν απεμπολούμε τίποτε, από όσα δικαιούμαστε και μας ανήκουν. Με οδηγό την ιστορία μας και με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο τα διεκδικούμε» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών ‘Ακης Γεροντόπουλος για το ζήτημα της διεκδικήσης των γερμανικών οφειλών, απαντώντας σήμερα στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση.

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, κάλεσε τον παριστάμενο υφυπουργό να ξεκαθαρίσει αν η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει το θέμα αυτό ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιοακίν Γκάουκ, στη χώρα μας.

«Η Ελλάδα θέτει πάντοτε αυτό το θέμα σε όλες τις διμερείς συναντήσεις με τη γερμανική κυβέρνηση και θα εξακολουθεί να το θέτει» ανέφερε ο κ. Γεροντόπουλος και πρόσθεσε: «η εκκρεμότητα υφίσταται και διατηρούμε πάντοτε το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό και την ικανοποιητική κατάληξή του».

«Θέλουμε πραγματικά αυτό το θέμα να το κερδίσουμε και να πάρουμε αυτά τα οποία μας οφείλουν. Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεων της» είπε ακόμη ο υφυπουργός Εξωτερικών. 

“Η ΛΕΞΗ ΣΥΓΝΩΜΗ ΔΕΝ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟ”

 «Η λέξη “συγγνώμη” δεν ειπώθηκε μέχρι σήμερα σε καμιά επίσκεψη Γερμανού αξιωματούχου» στην Ελλάδα, επισημαίνει ο Γερμανός καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χάγκεν Φλάισερ, με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας, Γιοακίμ Γκάουκ, και τονίζει ότι οι θηριωδίες των Ναζί στην Ελλάδα δεν αναφέρονται στα γερμανικά βιβλία. Προτείνει δε τη συγγραφή κοινού βιβλίου ιστορίας από ελληνογερμανική επιτροπή.

«Οι Έλληνες ανακαλούν συχνά στη μνήμη τους τα γεγονότα εκείνης της εποχής», υποστηρίζει ο κ. Φλάισερ σε συνέντευξή του στη γερμανική Ραδιοφωνία και εξηγεί ότι η περίοδος της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα ήταν η πιο αιματηρή και η πιο καταστροφική από ό,τι σε όλες τις μη σλαβικές χώρες, αλλά ακόμη και στην Τσεχία. «Υπήρχαν πολλά Λίντιτσε. Το Λίντιτσε και το Οραντούρ είναι μαρτυρικές πόλεις γνωστές στους μορφωμένους Γερμανούς. Αλλά τα Καλάβρυτα, που επισκέφθηκε το 2000 ο τότε Γερμανός Πρόεδρος Ράου, ή οι Λιγκιάδες, που θα επισκεφθεί ο νυν, δεν τα ξέρει κανείς, παρά το ότι εκτελέστηκαν με τον πιο θηριώδη τρόπο γυναίκες, παιδιά, ακόμη και αγέννητα παιδιά. Στα γερμανικά σχολικά βιβλία δεν υπάρχουν», αναφέρει χαρακτηριστικά και αποδίδει το γεγονός εν μέρει στην απουσία ελληνικού λόμπι. «Επιπλέον, η πιο ισχυρή αντιστασιακή οργάνωση κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ελλάδα ήταν οι ηττημένοι του εμφυλίου που ακολούθησε. Που σημαίνει ότι στη δεκαετία του ’50 ή τέλος του ’40 συμμετείχαν στη κυβέρνηση και πρώην συνεργάτες των Γερμανών», προσθέτει.

Ο κ. Φλάισερ θεωρεί πολύ σημαντική την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου στην Ελλάδα και θυμίζει ότι το 1956 οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι από τους πρώην συμμάχους που έτειναν χείρα συμφιλίωσης προς τους Γερμανούς, με την επίσκεψη του τότε καγκελάριου Τέοντορ Χόις στην Αθήνα. Σε ερώτηση δε του δημοσιογράφου σχετικώς με το τι θα μπορούσαν να περιμένουν οι Έλληνες να ακούσουν από τον κ. Γκάουκ, ο Γερμανός ιστορικός απαντά: «Η λέξη συγγνώμη δεν ειπώθηκε μέχρι σήμερα σε καμιά επίσκεψη Γερμανού αξιωματούχου. Θα ήταν σημαντικό, αλλά από την άλλη πλευρά, τέτοιες χειρονομίες θα είχαν παλαιότερα άλλη βαρύτητα από ό,τι σήμερα.

Στο μεταξύ, ο κόσμος παρηγορείται με το ότι Γερμανοί πρέσβεις πηγαίνουν στους μαρτυρικούς τόπους και καταθέτουν στεφάνια. Οι Έλληνες χαρακτηρίζονται ως λαός τεμπέληδων και απατεώνων, όπως γράφει το Focus και άλλα έντυπα. Οι ίδιοι χαρακτηρισμοί υπάρχουν και στους φακέλους της Βέρμαχτ, από τους στρατηγούς που έδιναν εντολή να καούν τα Καλάβρυτα. Έλεγαν ακριβώς τα ίδια, με τις ίδιες λέξεις».

Ο κ. Φλάισερ, πάντως, χαρακτηρίζει θετική την ελληνογερμανική συνεργασία σε όλους τους τομείς και επισημαίνει ότι ιδιαίτερη σημασία θα είχε η συγγραφή βιβλίου ιστορίας από ελληνογερμανική επιτροπή, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις.

Πηγή: Μιχάλης Μιχαήλ, Αθηναϊκό Πρακτορείο, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: