Εντονες διπλωματικές διαβουλεύσεις για την Ουκρανία




Στις χθεσινές εξελίξεις σχετικά με την ουκρανική κρίση αναφέρεται εκτενής ανταπόκριση των Michael Gordon και Steven Erlanger από το Παρίσι στους NEW YORK TIMES με τίτλο «U.S. Effort to Broker Russia-Ukraine Diplomacy Fails» δίνοντας έμφαση στην αποτυχία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, John Kerry, να πετύχει απευθείας συνάντηση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας σχετικά με την Κριμαία.

Ο Αμερικανός υπουργός και ο Ρώσος ομόλογός του, Sergey Lavrov, ανήγγειλαν ωστόσο νέες συναντήσεις τις επόμενες ημέρες. Με τις δηλώσεις τους άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο προόδου προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης, ώστε να αποκλιμακωθεί μια από τις πιο σοβαρές αντιπαραθέσεις Ανατολής-Δύσης από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο αξιωματούχων αναμένεται να συνεχισθούν σήμερα στη Ρώμη.

Στην Κριμαία άγνωστοι ένοπλοι απείλησαν τον απεσταλμένο του ΟΗΕ, Robert Serry, εξαναγκάζοντάς τον να εγκαταλείψει την περιοχή, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο έλαβε χθες τα πρώτα μέτρα, από το ξέσπασμα της κρίσης, στην προσπάθειά του να καθησυχάσει τα κ-μ του ΝΑΤΟ της ανατολικής Ευρώπης. Αποφασίσθηκε η αποστολή έξι F-15 και ενός KC-135, τα οποία θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα F-15 που προστατεύουν τον εναέριο χώρο των Βαλτικών Χωρών, όπως και η επέκταση του προγράμματος για κοινές ασκήσεις με την Πολωνική Αεροπορία.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, μετά τη συνάντησή του με τους ομολόγους του από την Ρωσία, τη Γαλλία, την Γερμανία, τη Βρετανία και την Ουκρανία, δήλωσε ότι συμφώνησαν για τη συνέχιση των συνομιλιών σχετικά με την σταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Από την Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος Ομπάμα συνομίλησε με τους ηγέτες σύμμαχων χωρών, όπως τον Βρετανό Π/Θ, David Cameron, ο οποίος είχε αρνηθεί τις εμπορικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ ο Αντιπρόεδρος Μπαίντεν συνομίλησε με τους ηγέτες των Βαλτικών Χωρών, οι οποίοι ανησυχούν εξαιτίας της στρατιωτικής κατοχής της Κριμαίας από τους Ρώσους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσιοποίησε επίσης λίστα δέκα σημείων που απορρίπτουν τις αιτιάσεις του Προέδρου Πούτιν, όπως ότι η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν είναι νομιμοποιημένη, ότι απειλούνταν οι Ρώσοι της Κριμαίας και ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενεργούν για την προστασία των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται επίσης σήμερα στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Ρωσία, μετά την χθεσινή εξαγγελία από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso, για την χορήγηση δανείου προς την Ουκρανία, ύψους 11 δις ευρώ.

http://www.nytimes.com/2014/03/06/world/europe/ukraine.html?hp

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν την λήψη μέτρων κατά της Ρωσίας, σε έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, μετά την χθεσινή αποτυχία του  Αμερικανού ΥΠΕΞ για αποκλιμάκωση της κρίσης στην χερσόνησο της Κριμαίας, επισημαίνουν οι Indira A.R. Lakshmanan (Παρίσι) και James G. Neuger (Βρυξέλλες) σε ανταπόκρισή τους στο BLOOMBERG με τίτλο «EU to Weigh Ukraine Sanctions, Russia Spurns Diplomacy».

Τα κράτη της Δύσης, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, απειλούν τη Ρωσία με κυρώσεις εξαιτίας της στρατιωτικής επέμβασης στην Κριμαία, μολονότι συνεχίζονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Η Ρωσία από την πλευρά της κατηγορεί τη Δύση ότι στήριξε το πραξικόπημα για την ανατροπή του πρώην Ουκρανού Προέδρου, ενώ απέρριψε τις προτάσεις της ΕΕ για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov, αρνήθηκε να συναντήσει χθες τον Ουκρανό ομόλογό του, στο Παρίσι.

Το ΝΑΤΟ απέπεμψε επίσης χθες τη Ρωσία από την ναυτική αποστολή που συνοδεύει ένα αμερικανικό πλοίο, το οποίο είναι επιφορτισμένο για την εξουδετέρωση των χημικών όπλων της Συρίας, ενώ διέκοψε τις επαφές με Ρώσους αξιωματούχους.

http://www.bloomberg.com/news/2014-03-06/eu-to-weigh-ukraine-sanctions-as-russia-spurns-u-s-diplo.html

Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Στις δηλώσεις του Βούλγαρου Πρωθυπουργού Plamen Oresharski, για τα μέτρα που ελήφθησαν σχετικά με την αποθήκευση φυσικού αερίου, ώστε να αποφευχθούν οι «εκπλήξεις» στην περίπτωση διακοπής της τροφοδότησης από τη Ρωσία, αναφέρεται ανταπόκριση της Elizabeth Konstantinova από τη Σόφια στο BLOOMBERG με τίτλο «Bulgaria Stockpiles Natural Gas to Guard Against Supply Cut».

«Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα ώστε να αποφευχθούν οι εκπλήξεις» δήλωσε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «βάσει των αναλύσεών μας είναι μικρό το ενδεχόμενο διακοπής στην τροφοδότηση με φυσικό αέριο. Σε συνδυασμό με την παραγωγή του δικού μας φυσικού αερίου και την έλλογη χρήση του καυσίμου, θα έχουμε αποθέματα για δύο περίπου μήνες».

Η Gazprom τροφοδοτεί ετησίως τη Βουλγαρία, μέσω της Ουκρανίας και της Ρουμανίας, με 17,8 δις κ.μ., εκ των οποίων τα 3 δις καταναλώνονται στο εσωτερικό της χώρας ενώ τα υπόλοιπα εξάγονται στην Τουρκία, στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ, βάσει του τριακονταετούς συμβολαίου που υπεγράφη το 2006.

Όπως επεσήμανε ο Oresharski, η Βουλγαρία μπορεί επίσης να αντιστρέψει τη φορά ενός ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου που διατρέχει τη Ελλάδα για να προμηθευτεί καύσιμα από τα ελληνικά λιμάνια στην περίπτωση διακοπής των εξαγωγών από τη Ρωσία. Η Βουλγαρία αγοράζει το 80% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, ενώ σχεδιάζει να διευρύνει τις εναλλακτικές πηγές τροφοδότησης μετά το εμπάργκο που είχε επιβληθεί το 2009, λόγω της διένεξης Ουκρανίας-Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον Oresharski βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής συνδέσεις με τα εθνικά δίκτυα γειτονικών χωρών, όπως της Ρουμανίας, της Ελλάδας και της Σερβίας, ενώ η σύνδεση με το ρουμανικό δίκτυο αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος.

http://www.bloomberg.com/news/2014-03-05/bulgaria-stockpiles-natural-gas-to-guard-against-supply-cut-1-.html

PHOTO: U.S. Secretary of State John Kerry addresses reporters at the U.S. Embassy in Kyiv, Ukraine, on March 4, 2014. [State Department photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: