Εντονες διαβουλεύσεις στις ΗΠΑ για κυρώσεις κατά της Ρωσίας




Την ώρα που ο Πρόεδρος Ομπάμα αναζητά τρόπους περιορισμού και εντέλει αναστροφής της ρωσικής επέμβασης στη νότια Ουκρανία, χωρίς τη χρήση στρατιωτικής δύναμης, το επιτελείο του διερευνά τα οικονομικά μέτρα –και το πόσο σκληρά θα είναι αυτά- που μπορούν να ληφθούν κατά της Ρωσίας, επισημαίνει ο Peter Baker σε ανταπόκρισή του από την Ουάσιγκτον στους NEW YORK TIMES με τίτλο «Obama Team Debates How to Punish Russia».

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης θεωρούν ότι διαθέτουν τα μέσα για τη λήψη σκληρών κυρώσεων κατά της ρωσικής οικονομίας, ενώ ορισμένοι εξ αυτών πιστεύουν ότι θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν το συντομότερο δυνατό εάν ο Πρόεδρος Πούτιν αρνηθεί την απομάκρυνση από την Κριμαία και προβεί στην προσάρτησή της.

Άλλοι αξιωματούχοι ωστόσο, κυρίως του οικονομικού επιτελείου, εμφανίζονται ιδιαιτέρως ανήσυχοι για τις συνέπιες των κυρώσεων, καθώς θα μπορούσαν να απομακρύνουν ορισμένους συμμάχους, ενώ θα προκαλούσαν έναν επικίνδυνο κύκλο αντιποίνων. Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται υπό την έντονη πίεση μεγάλων αμερικανικών εταιρειών οι οποίες δεν θέλουν να χάσουν έδαφος από ανταγωνίστριες εταιρείες εξαιτίας των μονομερών κυρώσεων ή να πέσουν θύματα αντεκδίκησης από το Κρεμλίνο.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης επισημαίνουν ότι οι εσωτερικές συζητήσεις που διεξάγονται δεν αφορούν στο εάν θα ληφθούν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά στο πότε θα επιβληθούν και πόσο σκληρές θα είναι αυτές. Πέραν του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων ξένων αξιωματούχων εξετάζεται η επιβολή κυρώσεων σε τράπεζες και ο αποκλεισμός της Ρωσίας από την οικονομία του δολαρίου.

Όπως επεσήμανε πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης που διατηρεί δεσμούς με τον Λευκό Οίκο «υπάρχουν κάποιοι που είναι επιφυλακτικοί στην επιβολή σκληρών κυρώσεων και άλλοι που ζητούν από τον Πρόεδρο να δείξει αποφασιστικότητα». Σύμφωνα με ενεργά και πρώην μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης, μεταξύ των ένθερμων υποστηρικτών μιας σκληρής στάσης κατά της Ρωσίας περιλαμβάνονται η Victoria Nuland, υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ουκρανία, Geoffrey Pyatt. Αντίθετα επιφυλακτικοί εμφανίζονται ο υπουργός οικονομικών, Jack Lew, ο οικονομικούς σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα εμπορίου, Michael Froman, και η Caroline Atkinson, οικονομική σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα διεθνών οικονομικών θεμάτων.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημείωναν στην Ουάσιγκτον ότι δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις με την πολιτική των ΗΠΑ. Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα οικονομικά δεν βαρύνουν στις αποφάσεις τους, καθώς μολονότι λαμβάνουν το ένα τρίτο του φυσικού τους αερίου από τη Ρωσία διαθέτουν αυτή τη στιγμή μεγάλα αποθέματα.

Προς αναζήτηση στήριξης ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε τις τελευταίες ημέρες τηλεφωνικές συνομιλίες και με άλλους πέρα των συνηθισμένων ισχυρών συμμάχων, όπως με τους ηγέτες της Ισπανίας και του Καζακστάν, ενώ ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν μίλησε με τον ηγέτη της Κύπρου, όπου διατηρούν τα χρήματά τους δεκάδες πάμπλουτοι Ρώσοι και ρωσικές εταιρείες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι θα υπάρξει ευρύτερη στήριξη στην επιβολή κυρώσεων, εάν η Ρωσία κλιμακώσει την κρίση με την προσάρτηση της Κριμαίας ή την περαιτέρω εισβολή στην Ουκρανία. Οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η Χερσόνησος της Κριμαίας, η οποία δεν διαθέτει χερσαία σύνορα με τη Ρωσία, εξαρτάται από την Ουκρανία για την ύδρευση, τον ηλεκτρισμό και τις άλλες ενεργειακές πηγές, γεγονός που σημαίνει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να καταλάβει και άλλες ουκρανικές περιοχές για να διασφαλίσει την τροφοδότηση του θύλακα.

http://www.nytimes.com/2014/03/12/world/europe/obama-team-debates-how-to-punish-russia.html?action=click&module=Search&region=searchResults%230&version=&url=http%3A%2F%2Fquery.nytimes.com%2Fsearch%2Fsitesearch%2F%3Faction%3Dclick%26region%3DMasthead%26pgtype%3DHomepage%26module%3DSearchSubmit%26contentCollection%3DHomepage%26t%3Dqry616%23%2Fcyprus%2Fsince1851%2Fallresults%2F1%2Fallauthors%2Fnewest%2F&_r=0

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: