Ενισχυμένος ο Ερντογάν, αλλά η πόλωση παραμένει




Στην «άνετη» επικράτηση του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Τουρκία, παρά τα σκάνδαλα διαφθοράς και την αυξανόμενη αυταρχική του συμπεριφορά, αναφέρεται η  Liz Sly σε ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη στην WASHINGTON POST με τίτλο «In Turkey, prime minister’s party comes out on top in municipal elections».

Με την καταμέτρηση άνω του 80% των ψήφων το κόμμα του Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 44%, ξεπερνώντας κατά πολύ τον σημαντικότερο αντίπαλό του, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, που πέτυχε ποσοστό 29%.

Όπως επισημαίνει ο Soli Ozel, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kadir Has, το αποτέλεσμα θα αντιμετωπιστεί ως μια τεράστια νίκη του κ. Ερντογάν και ως δικαίωση της αυταρχικής του συμπεριφοράς, όπως της απαγόρευσης των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, του Twitter και του You Tube.

Στις δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Ερντογάν κατηγόρησε τους οπαδούς του Fethullah Gulen, αποκαλώντας τους προδότες και απειλώντας τους με φυλάκιση, για όλα όσα έχουν κάνει, εξαιτίας της διαρροής τηλεφωνικών συνομιλιών, που αποκάλυψαν εκτεταμένη διαφθορά στην τουρκική κυβέρνηση.

Τα χθεσινά αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν έχει τρωθεί η εικόνα του Τούρκου Π/Θ από τα σκάνδαλα, διασφαλίζοντας την παραμονή του στην εξουσία στο ορατό μέλλον. Το ποσοστό που πέτυχε είναι ελαφρά μειωμένο σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2011, αλλά πολύ υψηλότερο από εκείνο των δημοτικών εκλογών του 2009 (39%). Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το ΑΚΡ διατηρεί τον έλεγχο στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, καθώς αντιμετωπίζεται ως οιωνός για τις προεδρικές εκλογές του καλοκαιριού και τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους.

Ο Ερντογάν δεν έχει εκδηλώσει ακόμη τις προθέσεις του για τις δύο αυτές αναμετρήσεις, καθώς περίμενε τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, πριν αποφασίσει για την μετάβασή του στην Προεδρία, ένα συμβολικό κυρίως αξίωμα, ή για την πρωτοφανή  διεκδίκηση της πρωθυπουργίας, για τέταρτη φορά, το επόμενο έτος. Οι κανόνες του κόμματός του απαγορεύουν την άσκηση της πρωθυπουργίας για τέταρτη θητεία, αλλά τα χθεσινά αποτελέσματα διευκολύνουν την άρση των περιορισμών.

Τα αποτελέσματα ωστόσο δεν πρόκειται να εξαλείψουν το χάσμα που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της έντονα αμφισβητούμενης εκλογικής περιόδου, με την κάθετη πόλωση μεταξύ των στρατοπέδων υπέρ και κατά του Ερντογάν, επισημαίνει ο Henri Barkey, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Lehigh. «Η Τουρκία από αύριο θα είναι περισσότερο διαιρεμένη από ποτέ, με την κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη ως μη νομιμοποιημένη. Είναι πρωτοφανές» δήλωσε ο Henri Barkey.

http://www.washingtonpost.com/world/middle_east/in-turkey-prime-ministers-party-comes-out-on-top-in-municipal-elections/2014/03/30/6e08c986-b85a-11e3-9a05-c739f29ccb08_story.html

Ανταποκρίσεις των FINANCIAL TIMES για τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, κάνουν αναφορά στις εκτιμήσεις Αμερικανού διπλωμάτη, του Ross Wilson, πρώην Πρέσβη στην Τουρκία που τώρα είναι μέλος του Ατλαντικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τον οποίο «Οι εκλογές μπορεί να αποτελέσουν σημείο καμπής αλλά δεν νομίζω ότι θα δώσουν τέλος στην αβεβαιότητα, καθώς ακολουθούν σημαντικότερες εκλογές. Η εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας έχει καταστεί πιο δραματική, πιο αβέβαιη και κατά πολλές έννοιες πιο ασταθής από ό,τι σε όλη την προηγούμενη δεκαετία. Τα σκληρά κερδισμένα πλεονεκτήματα που κατόρθωσε να έχει η Τουρκία φαίνεται πως αρχίζουν να υποχωρούν. ΄Οποιος ενδιαφέρεται για τη χώρα, για το ρόλο της στην Ευρώπη, στο ΝΑΤΟ, στην περιοχή, θα έπρεπε να ανησυχεί». («Erdogan Claims Victory in National Polls»).

Διπλωμάτης (δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται πάλι για τον Ross Wilson) εκτιμά, όσον αφορά στην διαφθορά, την λογοκρισία και τη διαμάχη μεταξύ Erdogan και Gulen,: «Το ευρύτερο ζήτημα για μένα είναι τι θα συμβεί μετά την ψήφο. Όταν ο κόσμος λέει ότι πρόκειται για μάχη μέχρι τέλους, δεν υπάρχει τέλος. Ακόμη κι αν ο Erdogan νικήσει με 45% δεν βλέπω πως αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μία ξεκάθαρη νίκη, με τον πληθυσμό να βρίσκεται υπό τέτοια πόλωση» («Local Election Highlights Deep Divisions among Voters in Turkey»)

http://www.ft.com/cms/s/0/da760d76-b806-11e3-af5e-00144feabdc0.html

http://www.ft.com/cms/s/0/068f05ce-b82b-11e3-af5e-00144feabdc0.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: