“Εκρηξη” στις νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας




Την ώρα που η ελληνική οικονομία πλήττεται από την εξαετή ύφεση και με την νεανική ανεργία να ανέρχεται στο 60% ένα νέο κύμα νεοφυών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή για την αντιστροφή της πορείας της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζει ο Yannis Palaiologos σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα στο περιοδικό TIME με τίτλο «Tech Start-Ups Bloom in Recession-Hit Greece».

Πριν από ένα χρόνο όταν η ελληνική start-up εταιρεία Workable, που ιδρύθηκε από τον Νίκο Μωραϊτάκη και Σπύρο Μαγιάτη, διασφάλιζε την αρχική χρηματοδότησή της διέθετε μόλις έξι υπαλλήλους και ένα μικρό χώρο για τις δραστηριότητές της. Σήμερα η εταιρεία, που αναπτύσσει λογισμικό για την πρόσληψη ανθρώπινου δυναμικού σε εταιρείες, διαθέτει  έναν πολύ μεγαλύτερο χώρο και 18 υπαλλήλους, όπως και περιφερειακά γραφεία στο Λονδίνο, στο Πόρτλαντ και στο Όρεγκον, ενώ το fund Greylock επένδυσε πρόσφατα στην εταιρεία 1,5 εκ. δολάρια.

Νεοφυείς εταιρείες όπως η Workable στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Οι προοπτική εργασίας στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα δεν είναι πλέον πιθανή ίσως και ελκυστική για τις ορδές των καλά εκπαιδευμένων αποφοίτων της πληροφορικής που εξέρχονται από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Ο τομέα των start-up εταιρειών ωστόσο, μολονότι είναι μικρός για να μειώσει δραματικά τα ποσοστά ανεργία στους νέους, αναπτύσσεται ταχύτατα.

Σημείο καμπής αποτέλεσε η δημιουργία ειδικευμένων ταμείων επιχειρηματικών κεφαλαίων, τον Δεκέμβριο του 2012, με την στήριξη της Ευρωπαϊκές Ένωσης, τα οποία εξειδικεύονται στην στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Η αρχική χρηματοδότηση της Workable προήλθε κυρίως από ένα από τα εν λόγω ταμεία το JEREMIE-Openfung II, το οποίο διαθέτει κεφάλαια 11 εκ. ευρώ (το 70% από την ΕΕ), ενώ έχει ήδη χρηματοδοτήσει 8 ελληνικές νεοφυείς εταιρείες. Ο Αρίστος Δοξιάδης, οικονομολόγος και εταίρος στο fund, δήλωσε ότι ο αρχικός στόχος ήταν να γίνουν επενδύσεις σε 25-30 εταιρείες, έως το 2015, ο οποίος μολονότι αρκετά φιλόδοξος θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Τα τρία άλλα ταμεία είναι μεγαλύτερα και διαθέτουν κεφάλαια από 17 έως 30 εκ. ευρώ. Μεταξύ των προβλημάτων που ανέκυψαν ήταν η έλλειψη έμπειρων επενδυτών, αλλά η συνολική ανάπτυξη των start-up εταιρειών ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Οι start-up εταιρείες αρχίζουν τώρα να δραστηριοποιούνται και εκτός των ελληνικών συνόρων. Η συμφωνία της Workable με την Greylock δεν ήταν η μόνη, τον περασμένο Σεπτέμβριο η αμερικανική Splunk αγόρασε την εφαρμογή Bug Sense, ενώ το λογισμικό Taxibeat, που δημιουργεί νέα δεδομένα στο τομέα λειτουργίας των taxi, διασφάλισε χρηματοδότηση 4 εκ. δολαρίων από το European fund Hummingbird Ventures.

http://time.com/#30395/tech-start-ups-bloom-in-recession-hit-greece/

Φωτογραφία ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: