Έγινε το πρώτο βήμα: Μόσχα και Κίεβο κήρυξαν εκεχειρία




Αχτίδα ελπίδας φαίνεται αχνά στον ορίζοντα για ταχεία αποκλιμάκωση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, αφού πριν από λίγη ώρα καταγράφηκε μια εξέλιξη μεγίστης σημασίας, σύμφωνα με τηλεγράφημα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Τα υπουργεία Άμυνας της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας συμφώνησαν για εκεχειρία στην περιοχή της Κριμαίας μέχρι τις 21 Μαρτίου. Την ανακοίνωση έκανε ο έχων το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας (μεταβατική κυβέρνηση), Ιγκόρ Τενιούχ, εκπλήσσοντας πολλούς, ιδίως όμως τους ανεγκέφαλους που ονειρεύονται… αρματομαχίες και θριαμβευτική επέλαση του πάλαι ποτέ «κόκκινου στρατού».

Σύμφωνα με την εκεχειρία, οι ρωσικές δυνάμεις στη χερσόνησο της Κριμαίας δεν θα αναλάβουν δράση εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων κι ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση αναπλήρωσης – αντικατάστασης των δυνάμεων που βρίσκονται στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή.

Να σημειωθεί, ότι με την ενέργεια αυτή, πληρείται ένας κρίσιμος όρος που είχαν θέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Ρωσία, αυτός της απευθείας επαφής με την Ουκρανία, με την εξέλιξη αυτή να δείχνει την επιθυμία της Ρωσίας να αποκλιμακώσει την κατάσταση, χωρίς φυσικά να επιτρέψει να θιγούν τα στρατηγικά της συμφέροντα. Σίγουρα όμως, δημιουργείται ελπίδα για την ειρήνη.

Υπό το φως αυτών των ενθαρρυντικών εξελίξεων, ακούγονται εξαιρετικά περίεργες και… ανεπίκαιρες οι δηλώσεις του μεταβατικού πρωθυπουργού της Ουκρανίας, ότι θα προσαχθούν στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι της επιδίωξης για απόσχιση στην Κριμαία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: