Έχουν δικό τους …Ανακοινωθέν – Ο Πρόεδρος θα καταθέσει εγγραφο σύγκρισης θέσεων




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Δύο κινήσεις του που θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα στο Κυπριακό αποκάλυψε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος θέλησε να καθορίσει εν πολλοίς το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί στη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και ταυτόχρονα δημοσιοποίησε το ραντεβού του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, στις 2 Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου της Ε.Ε.- Αφρικής ενώ την προηγούμενη το Κυπριακό θα βρεθεί στην ατζέντα της σύναξης του ΟΗΕ με την Ένωση (Μπαν Κι Μουν, Μπαρόζο και Ρομπέι).

Στη συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει έγγραφο  με τη σύγκριση των θέσεων της τ/κ πλευράς με το Κοινό Ανακοινωθέν. Αυτό θα αποτελέσει και την απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς στα όσα προβάλλουν οι Τούρκοι ότι η διαδικασία έχει προχωρήσει και πως πρέπει να αρχίσει το πάρε-δώσε. Το έγγραφο, όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θα τεθεί ενώπιον όλων των εμπλεκομένων φορέων, συμπεριλαμβανομένου και του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κατά τη συνάντηση που θα έχουν στις 2 Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Το έγγραφο τυγχάνει ακόμη επεξεργασίας. Σημειώνεται ότι η τουρκική πλευρά θεωρεί πως θα πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση στη συνάντηση Αναστασιάδη- Έρογλου, κάτι το οποίο δεν αποδέχεται η ελληνοκυπριακή πλευρά. Η Λευκωσία παραπέμπει στην ανάγκη αξιολόγησης της πορείας των διαπραγματεύσεων και το έγγραφο που θα κατατεθεί «θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση». Είναι σαφές πως οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών είναι σημαντικές και απομακρύνουν την όποια πρόοδο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας χθες ενώπιον φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είπε πως στον ουσιαστικό διάλογο που ξεκίνησε εδώ και μερικές εβδομάδες υπάρχει απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών. «Θέλω να πιστεύω ότι απλώς είναι οι πρώτες θέσεις και θα ακολουθήσουν κάποιες διευκρινίσεις», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έσπευσε, ωστόσο, να αναφέρει πως «ασπίδα μας είναι το Κοινό Ανακοινωθέν», για αυτό προφανώς και θέλει να καταθέσει το έγγραφο συγκρίσεων.

Επίσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώνοντας τους φοιτητές αναφέρθηκε στην τουρκοποίηση τόσο των κατεχομένων, όσο και των ελεύθερων περιοχών που συντελείται με τις προσφυγές των Ε/κ στην επιτροπή αποζημιώσεων της Τουρκίας στα κατεχόμενα. «Αποτέλεσμα είναι αυτή την ώρα να εκκρεμούν ενώπιον των επιτροπών αποζημιώσεων, πέραν των εκδικασθεισών, 5.600 αιτήσεις. Δεν γνωρίζω ποια έκταση γης καλύπτουν, αλλά εάν αφεθεί ο χρόνος χωρίς πρόοδο, χωρίς επιμονή, χωρίς προβληματισμό, ενδεχόμενα κάποια στιγμή άλλα συστατικά στοιχεία της λύσης, όπως είναι το περιουσιακό και οι εδαφικές αναπροσαρμογές να μην είμαστε σε θέση να τις διαπραγματευτούμε διότι δεν θα υπάρχουν περιουσίες προς διαπραγμάτευση ή θα είναι τέτοια ελάχιστη περιουσία των Ελληνοκυπρίων που δεν θα μας δίνει τα ερείσματα, όπως αυτά υπήρχαν στις αρχές, πριν κάποια χρόνια ή ακόμη και σήμερα», είπε.

ΣΕΡΝΤΑΡ: ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ Η ΜΟΡΦΟΥ

Στο νέο σχέδιο λύσης, το οποίο θα προκύψει ως η βελτιωμένη πτυχή του σχεδίου Ανάν, η Μόρφου θα είναι μεταξύ των περιοχών που θα πρέπει να επιστραφούν πάλι, δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος – Εθνικής Δυνάμεις και «αναπληρωτής πρωθυπουργός», Σερντάρ Ντενκτάς, επικαλούμενος την κοινή λογική, όπως είπε. Σε συνάντηση που είχε στη Μόρφου με τοπικούς παράγοντες, ο Ντενκτάς εξέφρασε την άποψη ότι όσο περισσότερες επενδύσεις γίνονται στην περιοχή, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να επιστραφεί σε περίπτωση διευθέτησης του Κυπριακού.

ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Η ΣΙΜΠΕΡ

Η λεγόμενη πρόεδρος της «βουλής» στα κατεχόμενα Σιμπέλ Σιμπέρ μεταβαίνει στη Βρετανία για επαφές με εκπροσώπους των βρετανικών αρχών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα.  Στη Βρετανία θα μεταβεί επίσης στις 31 Μαρτίου και αντιπροσωπεία αποτελούμενη από λεγόμενους βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, του Δημοκρατικού Κόμματος, του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας. Θα επιστρέψουν στα κατεχόμενα στις 4 Απριλίου. Σημειώνεται πως πρόσφατα η Σιμπέλ Σιμπέρ βρισκόταν στη Γενεύη για τη σύνοδο της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: