Δημοσία δαπάνη κηδεύεται ο Στας Παράσκος




Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τον αδόκητο  θάνατο του ζωγράφου Στας Παράσκου και ανακοινώνει ότι η κηδεία του θα τελεστεί δημοσία δαπάνη το ερχόμενο Σάββατο, 8 Μαρτίου. Επικήδειο λόγο θα εκφωνήσει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος.

Σε επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι «εκτιμώντας τη μακρά και πολύπλευρη προσφορά του στην ανάπτυξη και διαμόρφωση του σύγχρονου κυπριακού πολιτισμού, τον Οκτώβριο του 2005 το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού τίμησε τον Στας Παράσκο με το Αριστείο Τεχνών». 

Ο Στας Παράσκος γεννήθηκε στην Αναφωτία της Λάρνακας το 1933. Το 1953 μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου  παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στο Κολέγιο Καλών Τεχνών του Ληντς.

Η μαθητεία του κοντά σε καλλιτέχνες της μεταπολεμικής περιόδου, αλλά και η προσωπική του δουλειά και αφοσίωση, τον ανέδειξαν ως εικαστικό καλλιτέχνη και δάσκαλο ανάμεσα στον καλλιτεχνικό και ακαδημαϊκό κόσμο της Μεγάλης Βρετανίας. Το έργο του παρουσιάστηκε σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ενώ έργα του βρίσκονται σε διάφορες συλλογές στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Παράλληλα, και ως συνέχεια της καλλιτεχνικής του παραγωγής στη ζωγραφική και γλυπτική, ο Στας δίδαξε σε διάφορα Πανεπιστήμια και Σχολές όπως το Κολέγιο Καλών Τεχνών του Ληντς, το Πανεπιστήμιο του Λέστερ και το Ινστιτούτο Σχεδιασμού του Κέντ, όπου διηύθυνε τη σχολή ζωγραφικής.

Συλλυπητήρια Δημοκρατικού Κόμματος για το θάνατο του Στας Παράσχου

Το Δημοκρατικό Κόμμα, εκφράζει τη βαθιά θλίψη για το θάνατο του μεγάλου εικαστικού Στας Παράσχου. Μεγάλο το κενό από χθες στο χώρο της τέχνης, καθώς μέσα από τη δράση και τη δημιουργία του, αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη. Εκφράζουμε τη συμπάθεια και τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας προς την οικογένεια και τους οικείους του μεγάλου δημιουργού.

Συλλυπητήρια ΕΔΕΚ για το θάνατο του Στας Παράσχου

Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον αδόκητο θάνατο του καταξιωμένου Κύπριου εικαστικού και δασκάλου Στας Παράσχου. 
Ο Στας Παράσχος μέσα από την πολυετή και πολύπλευρη καλλιτεχνική του δράση  συνέβαλε στην ανάπτυξη του σύγχρονου κυπριακού πολιτισμού και αφήνει πίσω του ένα πλούσιο έργο.
Η ΕΔΕΚ εκφράζει τα βαθειά και ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του Στας Παράσχου.

ΠΗΓΗ: CNA – Φωτογραφία ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: