Διαψεύδει ο Αναστασιάδης συναλλαγή με τον Δημητριάδη




“Εκείνο που πρέπει να μας διακρίνει είναι η υπευθυνότητα και όχι η εμπάθεια” δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το θέμα παραίτησης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Πανίκου Δημητριάδη.

Στο περιθώριο επίσκεψης του στην Αρχιεπισκοπή όπου ενημέρωσε την Ιερά Σύνοδο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, κληθείς να σχολιάσει σενάρια περί συναλλαγής σε ό,τι αφορά το θέμα της παραίτησης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:

«Αυτό που θέλω να πω είναι ένα: να σεβαστούμε προσωπικότητες και ανθρώπους ακόμα και αν διαφωνούμε. Ουδεμία συναλλαγή υπήρξε. Απλώς, (παραιτήθηκε) για λόγους προσωπικούς και οικογενειακούς, για λόγους που ο ίδιος ο Διοικητής θεώρησε και  λόγω του κλίματος που επικρατεί. Γιατί  επειδή αυτοί όλοι οι οποίοι ήθελαν να φύγει ο Διοικητής και δημιουργούσαν ένα κλίμα, αυτή την ώρα που ο άνθρωπος αποφάσισε ότι θα πρέπει να συνεχίσει την επαγγελματική του καριέρα ως καθηγητής Πανεπιστημίου, να θεωρούμε ότι η απόφαση του είναι προϊόν συναλλαγής; Ήταν προϊόν μιας συνεννόησης ανθρώπων που αντιλαμβάνονται ότι τις ώρες που θα πρέπει να υπερέχει το εθνικό καλό, αυτό ενδεχόμενα να υπαγορεύει και κάποιες δύσκολες αποφάσεις. Την ίδια ώρα, ύστερα από ένα χρόνο και με τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος έκρινε ότι θα μπορούσε τώρα να υποβάλει την παραίτηση του. Το έπραξε, τον ευχαριστώ για την απόφαση, αλλά και τη συνεργασία που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών, την άριστη συνεργασία”.

Μπορεί να είχαμε διαφορετικές προσεγγίσεις κάποια στιγμή”, είπε ο κ. Αναστασιάδης- αλλά εκείνο που πρέπει να μας διακρίνει είναι η υπευθυνότητα και όχι η εμπάθεια. Και αυτό νομίζω που έχει συμβεί διευκόλυνε και την Κυβέρνηση και τον ίδιον, με την έννοια της αποφυγής της ψυχοφθόρου πολλές φορές αντιπαράθεσης ή και των κριτικών σχολίων που ένας άνθρωπος μη πολιτικοποιημένος μπορεί να μην ανέχεται, να μην αντέχει».

Ερωτηθείς πότε θα ανακοινωθεί η νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν μπορεί κανείς να αποφασίζει ή να προαποφασίζει πριν από μένα για μένα.  Όταν θα το αποφασίσω θα το εξαγγείλω».

Σε ερώτηση αν θα παραμείνουν στο Υπουργικό Συμβούλιο οι Υπουργοί που προέρχονταν από το ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «νομίζω το είπα, διότι είδα πολλά σχόλια, ότι δεν δέχομαι άλλοι να προαποφασίζουν για μένα και μάλιστα να ασχολούνται είτε με κολακευτικά είτε με αρνητικά σχόλια. Όταν αποφασίσω θα το εξαγγείλω».

Συναντήθηκε με την Ιερά Σύνοδο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε σήμερα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, με επικεφαλής τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄, στην Αρχιεπισκοπή, αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από το εθνικό θέμα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είχα την ευκαιρία να ενημερώσω όχι μόνο δια ζώσης, αλλά και με έγγραφα, τα οποία επιδόθηκαν προς τον κάθε ένα ξεχωριστά των μελών της Ιεράς Συνόδου. Υπήρξε ένας εποικοδομητικότατος διάλογος στη συνέχεια, απαντήθηκαν ερωτήσεις και απορίες που είχαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Θεωρώ ότι ήταν μια πάρα πάρα πολύ χρήσιμη και σε ένα άριστο κλίμα συνάντηση».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: