Διαπραγματεύσεις για την τραπεζική ένωση




Στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης εχθές στο Στρασβούργο, μετά τις διαφορετικές προσεγγίσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών τον Δεκέμβριο, αναφέρεται δημοσίευμα του BLOOMBERG (“EU Makes Bank-Crisis Push as ECB Says Failure is Suicide”).

πήρξε μικρή πρόοδος στο θέμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επίλυσης Κρίσεων, αν και τα πλέον σημαντικά ζητήματα δεν έχουν συζητηθεί. Είναι επιτακτική η ανάγκη για συμβιβασμό και ολοκλήρωση των συνομιλιών την 19η Μαρτίου, καθώς διαφορετικά θα χρειαστεί ένα επιπλέον έτος, ενώ το μέλος της ΕΚΤ, Yves Mersch, έκανε λόγο για αυτοκτονία, σε περίπτωση που δεν καταλήξουν οι συνομιλίες και δεν καθοριστεί ο Μηχανισμός. Τα κ-μ εκπροσωπούν ο Jeroen Dijsselbloem και ο Γιάννης Στουρνάρας, ενώ το Κοινοβούλιο η Πορτογαλίδα Ευρωβουλευτής Εlisa Ferreira.

Μεταξύ των ουσιωδών διαφωνιών είναι ο τρόπος λήψης αποφάσεων εντός του Μηχανισμού. Κατά τον Wolfgang Schaeuble το Ευρωκοινοβούλιο οφείλει να κάνει πολλές παραχωρήσεις, διαφορετικά δεν θα υπάρξει συμφωνία. Η μη δημιουργία του Μηχανισμού θα δημιουργούσε ανισορροπία, που θα υπονόμευε την αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής εποπτείας, κατά τον κυβερνήτη της ολλανδικής Κεντρικής Τράπεζας Klaas Knot.

http://www.bloomberg.com/news/2014-03-13/eu-makes-bank-crisis-push-as-ecb-says-failure-is-suicide.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: