Δεν θα είναι ευρύς ο ανασχηματισμός στην Κύπρο




Ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης δεν αναμένεται να είναι ευρύς ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης άρχισε να σκέφτεται πρόσωπα για να αντικαταστήσει τους τέσσερις υπουργούς του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο πρώτος στόχος του Προέδρου είναι να αναπληρώσει τις τέσσερις θέσεις υπουργών ενώ θα βρει και αντικαταστάτη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Χρίστου Στυλιανίδη, ο οποίος καταρχήν θα δώσει τη μάχη στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, το Μάιο,  και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί στη θέση του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, κάποιες σκέψεις για παραμονή των τεσσάρων υπουργών, που προέρχονται από το ΔΗΚΟ, φαίνεται να έχουν εγκαταλειφθεί. Ο προσανατολισμός τώρα είναι να εξευρεθούν πρόσωπα του ευρύτερου χώρου του Δημοκρατικού Κόμματος. Με αυτό τον τρόπο δεν προκαλούνται αντιδράσεις από το ΔΗΚΟ ενώ παράλληλα διατηρούνται οι γέφυρες επικοινωνίας με τον πολιτικό αυτό χώρο. Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες και σίγουρα μετά το ταξίδι του στο Δουβλίνο (Τετάρτη- Παρασκευή).

Είναι σαφές πως οι σχέσεις του προεδρικού με την ηγεσία του ΔΗΚΟ δεν είναι καθόλου καλές και Νίκος Αναστασιάδης και Νικόλας Παπαδόπουλος βρίσκονται σε συνεχή κόντρα. Οι όποιοι σχεδιασμοί για διατήρηση ενός καναλιού επικοινωνίας και μετά την αποχώρηση του Δημοκρατικού Κόμματος από την κυβέρνηση προσκρούουν στις δημόσιες κόντρες του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου του ΔΗΚΟ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο σε δημόσια ομιλία του για προειλημμένες αποφάσεις της ηγεσίας του ΔΗΚΟ. «Δεν είμαι  αγνώμων και δεν θα διαγράψω ποτέ τη βοήθεια που είχαμε πάρει από τους συναγωνιστές του ΔΗΚΟ, τους οποίους και συνεχίζω έτσι να θεωρώ, έστω και αν για τους οποιουσδήποτε λόγους, σκοπιμότητες, προειλημμένες αποφάσεις, όχι των μελών και των στελεχών, αλλά της ηγετικής ομάδας, ή του νέου ηγέτη του κόμματος, υπήρξε μια διαφορετική απόφαση και τη σέβομαι απόλυτα». Η αντίδραση του Νικόλα Παπαδόπουλου συνοδεύτηκε και από μια καταγγελία ότι γίνεται προσπάθεια για διάσπαση του ΔΗΚΟ, διαμηνύοντας πως αυτό δεν θα επιτευχθεί.

Την ίδια ώρα, η διαχείριση των εξελίξεων στη Βουλή, την περασμένη Πέμπτη, με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, έχουν προκαλέσει και ρήξη μεταξύ του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ. Αυτό επηρεάζει εκ των πραγμάτων και τις σχέσεις Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλου, οι οποίες ήταν άριστες και προσωπικό επίπεδο.

Και άλλοι διορισμοί ενόψει

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει μόνο τους τέσσερις υπουργούς, που προέρχονται από το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά κι άλλους αξιωματούχους, που έχουν υποβάλει πρόσφατα την παραίτησή τους. Θα πρέπει να αντικαταστήσει την παραιτηθείσα από τη θέση της Επιτρόπου Μεταρρύθμισης, Εμμανουέλλα Λαμπριανίδη Μουσιούττα.

Θα αντικαταστήσει, επίσης, τον παραιτηθέντα από τη θέση του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ( Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων), Θεόφιλο Θεοφίλου. Θα διορίσει, περαιτέρω, Προέδρους των Διοικητικών Συμβουλίων του ΚΟΤ και του Οργανισμού Χρηματοδότησης Στέγης, που επίσης υπέβαλαν την παραίτησή τους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: