Χιόνι και αρκτικό ψύχος στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ




Μια ακόμη φονική χειμερινή θύελλα πλήττει την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών με παγωμένη βροχή, χιόνι και κρύο κοντά σε επίπεδα ρεκόρ προκαλώντας την ακύρωση περίπου 2.900 πτήσεις και το κλείσιμο σχολείων και δημόσιων υπηρεσιών στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον και σε άλλες αρκετές πολιτείες.

Η τελευταία από μια σειρά χειμερινών καταιγίδων χτυπά τις ήδη «κουρασμένες» από τα διαδοχικά χαμηλά βαρομετρικά, ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες,  με το ύψος του χιονιού να φτάνει στην αμερικανική πρωτεύουσα, αργά το απόγευμα ώρα Ουάσιγκτον, τα 10 εκατοστά, ενώ νωρίτερα είχε σαρώσει την κοιλάδα του Μισισιπή στην ακτή του Ατλαντικού, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ο μετεωρολόγος Μπράιαν Χάρλεϊ δήλωσε ότι οι θερμοκρασίες θα είναι περίπου 15 βαθμούς Κελσίου κάτω από το φυσιολογικό για την εποχή. «Κάνει πραγματικά πολύ κρύο, οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα και ήδη είναι περίπου 10 βαθμούς Κελσίου σε αυτό το σημείο», ανέφερε. Ένας άλλος μετεωρολόγος ο Στιβ Ζούμπρικ ανέφερε ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες για την περιοχή της Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια της νύχτας θα πέσουν στους -13 βαθμούς Κελσίου. Αν επαληθευτεί η πρόβλεψη θα είναι κοντά στο ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας -16 βαθμών που καταγράφηκε στην Ουάσιγκτον το Μάρτιο του 1873.

Οι παγωμένοι δρόμοι στη Βιρτζίνια «ευθύνονται» για τουλάχιστον ένα θάνατο το πρωί της Δευτέρας, καθώς ένας 30χρονος έχασε τον έλεγχο του φορτηγού του, το οποίο έπεσε σε ένα δέντρο, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της πολιτείας. Τουλάχιστον ακόμη τέσσερις θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα στο Τέξας, την Οκλαχόμα και το Τενεσί προκλήθηκαν το Σαββατοκύριακο από την χειμερινή εισβολή. Αν και το χιόνι «παρακάμπτει τις βόρειες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης και της Βοστόνης, εν τούτοις το κρύο είναι τσουχτερό με θερμοκρασίες στους -5  βαθμούς Κελσίου.

Οι κυβερνήτες του Νιου Τζέρσεϊ, του Ντελαγουέρ, του Μισισιπή και του Τενεσί κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έδωσαν εντολή να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες.

Περίπου 2.900 πτήσεις ακυρώθηκαν και σχεδόν 5.000 καθυστέρησαν την Δευτέρα εξαιτίας της χειμερινής καταιγίδας , σύμφωνα με την ιστοσελίδα FlightAware.com .Το χειρότερο «χτύπημα» δέχτηκε το αεροδρόμιο Reagan National στην Ουάσιγκτον, όπου περισσότερο από το 80% των πτήσεων ακυρώθηκαν.

Αλλά και στη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα καιρικό μέτωπο θα κινηθεί πάνω από την βορειοδυτική Καλιφόρνια την Τρίτη, προκαλώντας βροχές και χιονοπτώσεις στην περιοχή όπως ανέφερε  η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: