Caritas: Η οικονομική κρίση αύξησε την ανισότητα




Σύμφωνα με στοιχεία της καθολικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas, μετά από σχετική έρευνα για το ανθρώπινο κόστος της οικονομικής κρίσης, που εστιάζει στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και την Ισπανία, η ανισότητα έχει αυξηθεί δραματικά και στρώματα του πληθυσμού υποφέρουν από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.

Στην ανταπόκριση της Helena Smith για την GUARDIAN («Europe’s Economic Crisis is getting Worse not Better, Says Caritas Report») αναφέρεται ότι η έρευνα διεξήχθη κατά το περασμένο έτος. Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Caritas, Thorfinnur Omarsson, δήλωσε ότι, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι, ο φτωχοί πληρώνουν για μια κρίση που δεν δημιούργησαν.

Ειδικότερα, στην Κύπρο αυξήθηκαν τα επίπεδα φτώχειας μεταξύ των ηλικιωμένων κατά 29,3%, καθιστώντας το νησί τη χώρα της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας για την κατηγορία άνω των 65. Στην Ελλάδα, η πολιτική σκηνή έχει γίνει όλο και περισσότερο τοξική, με την κυρίαρχη απελπισία να παίζει πρωταρχικό ρόλο στην στήριξη ακροδεξιών κομμάτων.

Η άνοδος των νεόπτωχων είναι ωστόσο η πιο ανησυχητική παρενέργεια της κρίσης. Ως νεόπτωχοι κατηγοριοποιούνται οι νέοι απόφοιτοι που επιχειρούν να διεισδύσουν στην αγορά εργασίας. Με βάση την άνοδο της ανεργίας στην Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ισπανία για αυτές τις ηλικιακές ομάδες, μπορούμε να μιλάμε για μια ολόκληρη γενιά που αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της φτώχειας στην τρίτη ηλικία.

http://www.theguardian.com/world/2014/mar/27/europe-economic-crisis-worse-caritas-report

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: