Bloomberg: Η εκπληκτική ανάκαμψη της οικονομίας




Στην εκπληκτική, όπως την χαρακτηρίζει, ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σε διάστημα μόλις δύο ετών, αναφέρεται ο συντάκτης οικονομικών ειδήσεων του BLOOMBERG/ BUSINESSWEEK, Peter Coy, σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Yasou: Greece Is Pulling Off an Amazing Recovery» τονίζοντας ότι πρόκειται για μια αξιοσημείωτη περίπτωση, καθώς σπάνια μια χώρα μπόρεσε να αποκαταστήσει την εικόνα της έναντι των πιστωτών σε τόσο λίγο χρόνο.

Οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων είχαν φθάσει στο τιμωρητικό και μη βιώσιμο ποσοστό του 30%, ενώ σήμερα κυμαίνονται κάτω του 7%, ένδειξη ότι οι επενδυτές είναι ολοένα πιο σίγουροι για την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τα χρέη της.

«Η ελληνική κρίση χρέους δεν βρίσκεται πια στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής (έχουν συμβεί πολλά έκτοτε), ωστόσο αξίζει να κάνουμε μια μικρή παύση για να δούμε τι πήγε καλά για την Ελλάδα αλλά και ποιες προκλήσεις εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα», αναφέρει ο Peter Coy προσθέτοντας ότι «εν συντομία, αυτό που πήγε καλά είναι ότι η Τρόικα των ξένων πιστωτών παρείχε στην ελληνική κυβέρνηση φθηνά δάνεια, ώστε να μην χρειαστεί να δανεισθεί ποτέ με τις υπερβολικές τιμές της ελεύθερης αγοράς, ενώ η ελληνική κυβέρνηση σημείωσε απρόσμενη επιτυχία στην περικοπή των δαπανών, που εθεωρείτο αναγκαία για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών».

Η Ελληνική Δημοκρατία κατόρθωσε να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, ένα χρόνο πριν από το χρονοδιάγραμμα και τώρα ελπίζει ότι θα μπορέσει να δανεισθεί από τις αγορές πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Οι έλληνες πολίτες επίσης αποδείχθηκαν αναπάντεχα στωικοί, διατηρώντας την ψυχραιμία τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης, χωρίς βίαιες ταραχές. Οι Έλληνες υποχρεώθηκαν να περάσουν απότομα από ένα επίπεδο ζωής πέραν των δυνατοτήτων τους στην ακραία λιτότητα. Η ονομαζόμενη εσωτερική υποτίμηση, αναγκαία για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, οδήγησε σε μια τεράστια μείωση του επιπέδου διαβίωσης, ενώ εκτόξευσε την ανεργία στο 27%. Η καθολική φιλανθρωπική οργάνωση Caritas ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι περικοπές στο κράτος πρόνοιας της Ελλάδας και στις άλλες προβληματικές ευρωπαϊκές χώρες έχουν σημαντικές επιπτώσεις, ειδικά στα παιδιά, κάνοντας λόγο για μια «άδικη Ευρώπη».

Αυτή την εβδομάδα, κατά την οποία οι Έλληνες γιόρτασαν την επέτειο της ανεξαρτησίας τους, οι τράπεζες κατόρθωσαν να διαθέσουν ένα μεγάλο πακέτο μετοχών τους σε ξένους επενδυτές, αυξάνοντας έτσι τα κεφάλαιά τους και την πιστωτική τους ικανότητα.

Η κυβέρνηση επίσης μπορεί εκ νέου να χρηματοδοτήσει τα μεγάλα έργα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg η Ελλάδα θα προκηρύξει τις επόμενες εβδομάδες διαγωνισμό για την κατασκευή αεροδρομίου στην Κρήτη, ύψους 750 εκ. ευρώ, όπως και για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμου μεταξύ Κορίνθου και Πάτρας, ύψους 400 εκ. ευρώ, ενώ σκοπεύει να ολοκληρώσει το σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας έως το 2017. Σχεδιάζει επίσης την κατασκευή ενός ασύρματου δικτύου που θα παρέχει δωρεάν ιντερνέτ έως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Παράλληλα ο τουρισμός αρχίζει να ανακάμπτει, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει ότι  η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει, εντός του έτους, στην ανάπτυξη, αν και σε ποσοστό μικρότερο του 1%.

Η Ελλάδα ωστόσο συνεχίζει να αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, καθώς δεν επαρκεί η λιτότητα και η χώρα θα πρέπει να απαλλαγεί από τα εμπόδια και τις επιδοτήσεις που προστατεύουν εδραιωμένα πολιτικά συμφέροντα, ενώ αναστέλλουν την ανάπτυξη και λειτουργούν σε βάρος των πολιτών. Το έργο αυτό αποδείχθηκε πιο δύσκολο από τη λιτότητα. Η Wall Street Journal αναφέρθηκε πρόσφατα σε έκθεση του ΟΟΣΑ που καταγράφει πάνω από 500 εμπόδια, από την διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος έως την πώληση των βιταμινών στα φαρμακεία, που κοστίζουν στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές πάνω από 5 δις, ετησίως.

Η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε την Φεβρουάριο ότι με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει βαθύτερες και ταχύτερες, καθώς στην αντίθετη περίπτωση η αναμενόμενη ανάκαμψη θα αποδειχθεί διστακτική και εύθραυστη, υπονομεύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

Δεν είναι λοιπόν όλες καλές οι ειδήσεις για την Ελλάδα, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα είναι σήμερα σε καλύτερη κατάσταση από τότε που οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βρίσκονταν στο 30%, καταλήγει το δημοσίευμα.

http://www.businessweek.com/articles/2014-03-27/yasou-greece-is-pulling-off-an-amazing-recovery

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: