Απαράδεκτος ο Ερντογάν, επικρίνει τους διαδηλωτές




Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που κατέκλυσαν τους δρόμους των πόλεων όλης της χώρας, μετά την κηδεία του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος υπέκυψε χθες στα τραύματα που είχε υποστεί από την αστυνομία στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του περασμένου Ιουνίου.

«Προσπαθούν να βάλουν φωτιά στους δρόμους 18 ημέρες πριν από τις εκλογές, αυτό δεν είναι δημοκρατική στάση», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην πόλη Μαρντίν της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

«Απευθύνω έκκληση προς τις εργοδοτικές οργανώσεις, τα συνδικάτα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που προκαλούν επεισόδια να επιδείξουν υπευθυνότητα. Όποιος έχει προβλήματα πρέπει να τα λύσει στην κάλπη στις 30 Μαρτίου» είπε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Στην Τουρκία  διεξάγονται στις 30 Μαρτίου κρίσιμες δημοτικές εκλογές οι οποίες λαμβάνουν χαρακτήρα «ψήφου εμπιστοσύνης» για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ η τουρκική  αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια  νερού για να απωθήσει χιλιάδες διαδηλωτές κοντά στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης,  κατά τη διάρκεια μιας ακόμη εκδήλωσης διαμαρτυρίας που προκλήθηκε μετά το θάνατο του 15χρονου  οποίος πέθανε την Τρίτη μετά από  εννέα μήνες σε κώμα. Οι διαδηλωτές στην περιοχή Οσμάν-Μπέϊ προστέθηκαν στους δεκάδες χιλιάδες πολίτες που διαδήλωσαν τις τελευταίες ώρες κατά της κυβέρνησης Ερντογάν.

ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΚΑΙ ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΡΕΣ ΥΔΑΤΟΣ

Η τουρκική αστυνομία διέλυσε κάνοντας χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων ύδατος πολλές χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Άγκυρα για να αποτίσουν φόρο τιμής στον έφηβο ο οποίος υπέκυψε χθες στα τραύματα που είχε υποστεί από την αστυνομία στη διάρκεια των διαδηλώσεων του περασμένου Ιουνίου.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κιζιλάι στο κέντρο της πρωτεύουσας, φώναξαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και επιχείρησαν να αποκλείσουν την κυκλοφορία, προκαλώντας την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής, οι οποίες τους περιέλουσαν με χημικά, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές τραυματίσθηκαν και πολλοί άλλοι τέθηκαν υπό κράτηση από την αστυνομία. “Το κράτος δολοφόνος πρέπει να λογοδοτήσει”, έγραφε ένα από τα πανό που είχαν υψώσει οι διαδηλωτές.

Στις στάσεις των λεωφορείων, οι διαδηλωτές κόλλησαν αφίσες του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις οποίες εικονίζεται ως το σκίτσο του “δολοφόνου” του Μπερκίν Ελβάν: “επικίνδυνος και επιθετικός”, γράφουν οι αφίσες αυτές.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα, πραγματοποιούν στο μεταξύ πορεία στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, στο πλαίσιο της κηδείας του εφήβου.

Ο θάνατος, χθες, Τρίτη, του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος είχε τραυματισθεί σοβαρά από την αστυνομία κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου 2013, αναζωπύρωσε την αμφισβήτηση σε βάρος του Ερντογάν, λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από τις δημοτικές εκλογές.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, ANA-MPA – Φωτογραφία via AnnaAndreou

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: