Απάντηση Πούτιν στον Ομπάμα: Ζήτησε έγκριση για πόλεμο




Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) να εγκρίνει την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία της νότιας Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος ζητησε την έγκριση του κοινοβουλίου για την χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη περιοχή αυτή της Ουκρανίας και “της απειλής για τη ζωή των Ρώσων πολιτών, των συμπατριωτών μας και του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας που βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος”.

“Υποβάλλω μια πρόταση για τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος της Ουκρανίας μέχρι την εξομάλυνση της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η Ρωσία διαθέτει μια σημαντική δύναμη στην Κριμαία αφού, με βάση μια συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, στη Σεβαστούπολη έχει τη βάση του ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας που αριθμεί περίπου 20.000 άνδρες.

Συγκρούσεις στο Χάρκοβο

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα στο Χάρκοβο, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης φιλορώσων ακτιβιστών η οποία εξελίχθηκε σε εισβολή και κατάληψη του κτιρίου όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της τοπικής κυβέρνησης.

Στο περιθώριο της διαδήλωσης στο κέντρο της πόλης, στην οποία συμμετείχαν τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι, σημειώθηκαν συγκρούσεις και σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) ακούστηκαν πυροβολισμοί ενώ εκτοξεύονταν επίσης πέτρες και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Περίπου 300 διαδηλωτές επιτέθηκαν στο τοπικό κυβερνείο όπου ήταν ταμπουρωμένοι οι υποστηρικτές των νέων, φιλοευρωπαϊκών αρχών της Ουκρανίας. Το κατέλαβαν και ύψωσαν τη ρωσική σημαία, δίπλα στην ουκρανική.

“Ρωσία, βοήθησε μας” και “Μην αγγίζετε το Χάρκοβο” ήταν τα συνθήματα που κυριαρχούσαν στη διαδήλωση.

Ο δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε τουλάχιστον 20 αιμόφυρτους ανθρώπους ενώ πολλά ασθενοφόρα είχαν σπεύσει στο κέντρο της πόλης για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η Ρωσία αρνείται να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία υπό την αιγίδα μιας συμφωνίας που εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της τελευταίας, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο δηλώσεις του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Αντρέι Ντεσίτσια.

Η Ουκρανία ζήτησε τις διαπραγματεύσεις αφού κατηγόρησε τη Μόσχα ότι αναπτύσσει στρατεύματα στην περιοχή της Κριμαίας.

“Ανησυχούμε πολύ για τις σημερινές πληροφορίες ότι η Ρωσία αρνήθηκε να συμμετάσχει” σε συνομιλίες, τόνισε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

Εξάλλου, ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ με διάταγμα που υπέγραψε σήμερα κήρυξε παράνομο τον διορισμό ενός φιλορώσου πρωθυπουργού στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας.

Ο Σεργκέι Αξιόνοφ διορίστηκε στη θέση του πρωθυπουργού μετά την κατάληψη του κοινοβουλίου της Κριμαίας από ενόπλους, στα μέσα της εβδομάδας. Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, η απόφαση αυτή αντίκειται στο σύνταγμα της Ουκρανίας.

Ο Αξιόνοφ έχει ζητήσει τη βοήθεια της Ρωσίας για να να επανέλθει η ηρεμία στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας, τη μοναδική περιοχή της Ουκρανίας οι κάτοικοι της οποίας είναι, στην πλειονότητά τους, ρωσικής καταγωγής.

“Η κυβέρνηση της Ουκρανίας και τα άλλα όργανα εξουσίας δεν πρέπει να θεωρούν τον Σεργκέι Αξιόνοφ ως νόμιμο εκπρόσωπο της εξουσίας στην Κριμαία” ανέφερε ο Τουρτσίνοφ.

Το κοινοβούλιο της Κριμαίας διόρισε τον Αξιόνοφ την Πέμπτη,, σε συνεδρίασή του κεκλεισμένων των θυρών, ενώ στη συνέχεια αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 25 Μαΐου για τη χορήγηση περισσότερης αυτονομίας στην περιοχή. Σήμερα έγινε γνωστό ότι το δημοψήφισμα αυτό επισπεύδεται και θα διεξαχθεί στις 30 Μαρτίου.

ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, ANA-MPA

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: