Απαγόρευση εισόδου στη Σ. Αραβία ανταποκριτή στην Ουάσιγκτον




Δύο δημοσιογραφικοί οργανισμοί τάχθηκαν υπέρ της αντίδρασης του Λευκού Οίκου στην άρνηση της Σαουδικής Αραβίας να χορηγήσει βίζα σε έναν ανταποκριτή της εφημερίδας Jerusalem Post, ο οποίος θα κάλυπτε τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, με τον Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντουλάχ την Παρασκευή στο Ριάντ.

Ο δημοσιογραφικός οργανισμός National Press Club κάλεσε την Τετάρτη τη Σαουδική Αραβία να χορηγήσει βίζα στον Μάικλ Γουίλνερ, διευθυντή του γραφείου της Jerusalem Post στην Ουάσινγκτον. Ο Γουίλνερ φέρεται πως είναι ο μόνος ανταποκριτής για την κάλυψη της  συνάντησης, στον οποίο απορρίφθηκε η αίτηση για χορήγηση βίζας, δήλωσε ο πρόεδρος του National Press Club, Μάιρον Μπέλκαϊντ.

Ο Εβραιο-Αμερικανός δημοσιογράφος εργάζεται για την αγγλόφωνη εφημερίδα, ωστόσο δεν κατέχει την ισραηλινή υπηκοότητα και ουδέποτε έχει ζήσει στο Ισραήλ.

Η Ένωση Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε, σε ανακοίνωσή της, την απόφαση της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας «εξωφρενική», υποστηρίζοντας ότι η άρνηση αυτή δεν αποτελεί προσβολή μόνο για τον Γουίλνερ «αλλά για ολόκληρο το δημοσιογραφικό σώμα του Λευκού Οίκου και για καθαυτή την αρχή της ελευθερίας του Τύπου».

Την Τρίτη, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τη «βαθιά του απογοήτευση» σχετικά με αυτή την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας. Η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Σούζαν Ράις και ο αναπληρωτής της, Τόνι Μπλίνκεν, έκαναν έκκληση προς τον πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αμπέλ μπιν Αχμέντ αλ-Τζουμπείρ, να χορηγήσει στον Γουίλνερ βίζα, αναφέρει η εφημερίδα.

«Είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι που απορρίφθηκε η χορήγηση βίζας σε αυτόν τον αξιόπιστο δημοσιογράφο», δήλωσε η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Μπερναντέτ Μίχαν.

Η Ράις και ο Μπλίνκεν εξέφρασαν επίσης τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με αυτή την απόφαση, αναφέρει η Jerusalem Post. «Η απόφαση έχει παρθεί» αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη δηλώσεις Σαουδάραβα αξιωματούχου.

«Έχουμε λίγες αμφιβολίες ότι η αίτησή μου απορρίφθηκε είτε εξαιτίας της ιδιότητάς μου ως δημοσιογράφος είτε εξαιτίας της θρησκείας μου», δήλωσε ο Γουίλνερ μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείο στο δίκτυο Fox News.

ΠΗΓΗ: ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, DPA, ANA-MPA – Φωτογραφία FOX Channel

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: