Ο Ναμί στο Λευκό Οίκο μιλά για γεωστρατηγική…




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Οζντίλ Ναμί γίνεται δεκτός σε Λευκό Οίκο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στην παρουσία (προχθές) του εδώ Αμερικανού πρέσβη, που βρίσκεται στις ΗΠΑ. Είναι πρόδηλο ότι μετά την έναρξη της λεγόμενης χιαστί διαδικασίας, ανοίγουν «μεγάλες πόρτες» στους αξιωματούχους του κατοχικού καθεστώτος, οι οποίοι αξιοποιούν στο έπακρο αυτές τις δυνατότητες, για αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Ο Ναμί είχε συνάντηση 45 λεπτών στο Λευκό Οίκο με τον σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου, Κρίστοφερ Σμαρτ και τον υπεύθυνο για θέματα Ελλάδας και Κύπρου στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, Κρίστιαν Μπόμπροου. Προχθές είχε επαφές με στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Είναι η πρώτη φορά που γίνονται επαφές στο Λευκό Οίκο. 

Πάντως, από τις δηλώσεις του Ναμί, προκύπτουν μια σειρά ζητήματα που αφορούν την τακτική που ακολουθεί η τουρκική πλευρά στο Κυπριακό, που φανερώνει και το ρόλο της Τουρκίας.

Ο Ναμί έκανε δηλώσεις στην αμερικανική εφημερίδα The Washington Times και στην τουρκοκυπριακή «Κίπρις».

Πρώτο, παρουσιάζει το όραμα της τουρκικής πλευράς «στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος», αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα που απέκτησαν.

Δεύτερο, τονίζεται η σημασία της εναρμόνισης των Τ/κ με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και εφαρμογής τους . Είπε πως  συμφώνησαν ότι σε αυτό το θέμα είναι σημαντικό να παραμείνουν σε διάλογο για την τεχνική βοήθεια είτε από την ΕΕ, είτε από τις ΗΠΑ.

Τρίτο, αναφέρεται στη σημασία του φυσικού αερίου, εντάσσοντας στο παιχνίδι και την Τουρκία. Σημειώνοντας ότι οι έρευνες για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξήσει τις προσπάθειες για επανένωση του νησιού, υποστήριξε ότι τα έσοδα από αυτά τα αποθέματα θα επηρεάσουν θετική την περιφερειακή συνεργασία, ιδιαίτερα μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας. Λέγοντας ότι ανησυχεί  «από την προσπάθεια των Ε/κ να ελέγξουν μονόπλευρα τις ποσότητες φυσικού αερίου στο νησί», πρόσθεσε τα εξής: «Οποιοδήποτε βήμα γίνει μονόπλευρα χωρίς συνεργασία μεταξύ τους, είτε από την τ/κ, είτε από την ε/κ πλευρά, μπορεί να είναι λόγος για μη συμφωνία». Γι’ αυτό το λόγο, εξήγησε, είναι πολύ σημαντικό να ιδρυθεί ένα ομοσπονδιακό κράτος και πρέπει όλα τα έσοδα από τα προϊόντα των υδρογονανθράκων να ανήκουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.  Περαιτέρω ανέφερε πως για να γίνει η σχέση Ισραήλ – Τουρκίας – Ευρώπης πιο δυνατή, χρειάζεται ένας καταλύτης και αυτό περνά από την επίλυση του Κυπριακού, σημειώνοντας τη στήριξη της κυβέρνησης Ομπάμα στην εξεύρεση λύσης.

Τέταρτο, αναφέρθηκε στην μεταφορά νερού και ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία. «Πρόκειται για κάτι που παρέχει κίνητρα στους εταίρους μας για την επανένωση», είπε προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε πράγματι να καταστήσουμε τη συμφωνία πολύ περισσότερο ελκυστική». Ίσως, από την πλευρά μας, να πρόκειται για τη δική μας ήπια ισχύ (soft power)».

ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ

Στις ομάδες εργασίας έχουν δοθεί έγγραφα που αφορούν παλιά και νέα κείμενα. Συγκεκριμένα από το τους δείκτες Κουεγιάρ, τις προτάσεις του 1989, τα πέντε σχέδια Ανάν μέχρι και τις συγκλίσεις/αποκλίσεις 2008-2012 αλλά και την αξιολόγηση Χριστόφια για το έγγραφο αυτό. Επίσης, τα συντάγματα του Βελγίου, της Αυστρίας, της Ελβετίας.

ΜΠΡΑΙΖΑ: H NOBLE συζητά με τουρκικές εταιρείες

Ανοικτά κανάλια επικοινωνίας έχουν τουρκικές εταιρείες με την εταιρεία Noble Energy. Τούτο αποκάλυψε ο  ο Μάθιου Μπράιζα, πρώην Αμερικανός βοηθός ΥΦΥΠΕΞ και νυν μέλος του ΔΣ της Turcas. Ο Μπράιζα ανέφερε πως η Noble συζητά τόσο με την τουρκική κρατική εταιρεία Turcas Oil όσο και με τον μεγάλο όμιλο Zorlu την κατασκευή αγωγού για την εξαγωγή του φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ προς την Ευρώπη.

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης του στην τ/κ εφημερίδα Χαβαντίς, ο κ. Μπράιζα ανέφερε ότι η τουρκική BOTAS, που ρυθμίζει τις τιμές στον εν λόγω τομέα στην Τουρκία, έχει επίσης συμμετάσχει στις συζητήσεις. Οι ενεργειακοί πόροι γύρω από την Κύπρο έχουν παρακινήσει για μια λύση στο νησί, υποστήριξε προσθέτοντας ότι «η ενέργεια έχει βοηθητική για την αναβίωση των συνομιλιών και δημιουργήσει μεγαλύτερο ενθουσιασμό για λύση μεταξύ των ανθρώπων».

Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, προσπαθούν πάντοτε για τη λύση του Κυπριακού και η αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία, σε συνεργασία με τη Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία, επιχειρούν πάντοτε να φέρουν τις πλευρές μαζί. Σύμφωνα με τον κ. Μπράιζα μετά την εκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη οι πρωτοβουλίες των ΗΠΑ για μια λύση αυξήθηκαν.

Κληθείς να δώσει μερικά παραδείγματα, είπε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και ορισμένα μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν για την κλειστή πόλη των Βαρωσίων και το λιμάνι της Αμμοχώστου θα μπορούσε να ανοίξει. Επίσης, θα μπορούσε να δοθεί για τα τ/κ προϊόντα ένα έγγραφο αναγνώρισης από την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι τα κέρδη από την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας είναι πιο ουσιαστικά από το άνοιγμα μόνο των λιμανιών και των αεροδρομίων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: